Berlin'in Türkiye’ye tank satışı uluslararası yasalara uygunmuş!

Federal mecliste uzmanlardan uluşan bilirkişi heyeti, Türk ordusunun Efrîn’e yönelik saldırılarında kullandığı Alman Leopard II tanklarının Türkiye’ye nasıl satıldığını inceledi. Heyet “Satış uluslararası yasalara uygun” raporunu verdi.

Alman Leopard II tanklarının Efrîn saldırısında kullanıldığına dair fotoğrafların basında yer almasının ardından Türkiye ile yapılan silah ticareti Almanya’nın gündemine girmişti. Efrîn’e yönelik işgal girişiminin başladığı günlerde Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, yeni hükümet kurulana Ankara ile silah ihracatının askıya alındığını söylemişti.

Ancak daha önce Ankara ile imzalanan silah anlaşmalarının içeriği merak ediliyordu. Konu federal meclise taşınırken, meclis bünyesinde görev yapan ve uzmanlardan oluşan bilirkişi heyeti, şu anda Efrîn saldırısında kullanılan Leopard II tanklarının satış anlaşmalarını mercek altına aldı.

Heyetin hazırladığı rapor “Rheinische Post” gazetesinin Salı günkü sayısında yer aldı. Uzman heyete göre Leopard II tanklarının satışı ve şimdiki kullanımı uluslararası yasalara uygun. Raporun Federal Alman hükümetinin daha önceki açıklamalarına uygun şekilde hazırlandığına dikkat çekilirken, bu tankların şimdi sivil yerleşim alanlarına saldırmasına ilişkin ifadeler yer almadı.

BİLİRKİŞİ HÜKÜMETİN TEZLERİNE UYGUN!

Raporda sadece “Türkiye meşru müdafaa hakkımı kullanıyorum” tezinin incelenmesi gerektiği belirtilirken, işgal girişimi öncesinde gerçekten de YPG’nin Türkiye’ye saldırıp saldırmadığına dair şüpheler dile getirildi.

Ayrıca Türkiye’nin söz konusu tankları aldığında federal hükümetin böyle bir saldırıyı tahmin edip etmediği veya bilgi sahip olup olmadığının önemli olduğu belirtildi. Şayet o dönemde federal hükümetin elinde böyle bir bilginin olması halinde tank satışının yapılamayacağı ifade edildi.

Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı ise “Almanya’nın bu silah satışı Avrupa Birliği’nin silah ticareti yasalarına uygundur” ifadesi oldu. Ancak söz konusu Leopard II tanklarının Türkiye’ye satıldığı dönemde Avrupa Birliği’nin ortak silah ticareti yasaları yoktu.

2 Şubat günü Federal Meclis’te Efrîn saldırısına ilişkin oturumda konuşan vekillerin çoğunun “Türkiye uluslararası hukuku çiğniyor” sözlerinin aksine raporun Merkel hükümetinin tezlerine uygun şekilde hazırlanması tepkilere yol açtı.

Bilirkişi heyetinin raporuna ilişkin açıklama yapan Sol Parti milletvekili Evrim Sommer “Federal Hükümet gelecekte yapacağı silah ticareti için Erdoğan iktidarının başka bir ülkede barışçıl şekilde yaşayan sivil insanlara saldırmayacağından emin olmalı. Yani Efrîn’deki gibi saldırıların olmayacağının garantisi alınmalı. Fakat öyle görünüyor ki Erdoğan güvenilir bir partner değil ve bu yüzden onunla bütün alış-verişler son bulmalı” diye konuştu.

TANKLAR HİÇ BİR ANLAŞMAYA BAĞLANMADAN SATILDI

1982, 1984, 1990 ve 1993 yıllarında Türkiye’ye verilen toplam 397 “Leopard I” tankları belli anlaşmalarla satıldı. O dönem Alman hükümeti bu tankların “Saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye diğer üye ülkeler de yardım etmeli” diyen NATO’nun 5. maddesine dikkat çekerek, tankların sadece saldırılar karşısında savunma amaçlı kullanılabileceğini şart koştu.

Efrîn saldırısında kullanılan Leopard-II tankları ise 2006-2009 yılları arasında Türkiye’ye satılmıştı. Toplam 354 Leopard II tankı kullanımda hiçbir sınırlama getirilmeden verilmişti. 2011 yılında Sol Parti milletvekili Jan van Aken’nın “Hangi şartlarla Türkiye’ye Leopard tankları satıldı?” sorusuna dönemin Merkel hükümeti özetle şu yanıtı vermişti: “NATO üyesi Türkiye’ye bu tankların kullanımı için hiçbir şart koşulmamıştır.” Bu ifade Türk ordusunun bu tanklarla ileride yapacağı saldırı ve katliamlara davetiye niteliğindeydi.

Konuyla ilgili haberler:

Almanya, son güne kadar Türkiye'ye silah satmış!

Efrîn saldırısının bütün araç ve silahları Alman yapımı!