Berlin polisi YPG yasağını resmen kaldırdı

Almanya’da Kürtler ve dostlarının YPG ve YPJ bayraklarına karşı Alman polisinin yasaklarına karşı verdiği mücadele sonuç verdi. Berlin polisi gösterilerde YPG bayrağının taşınabileceğini bildirdi.

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleşen bir gösteriyle İçişleri Bakanlığı’nın PYD, YPG ve YPJ bayraklarını yasaklama kararını etmek istemişlerdi. "PYD, YPG, YPJ'nin kriminalize edilmesine karşı mücadele" adıyla gerçekleşen gösteri polisin sert şiddetine sahne olmuştu.

YPG/ YPJ bayraklarının taşınmasını gerekçe yapan polis 3 kişiyi yaralamıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Berlin polisinin o gösteride neden söz konusu bayrakları neden yasakladığına ilişkin bir Kürdistanlı Berlin Sulh Mahkemesi’nde dava açtı. “Tagesspiegel” gazetesinin haberine göre ise davada bilgi veren bir polis yetkilisi PYD, YPG ve YPJ bayraklarının artık yasaklı olmadığını söyledi.

Bu açıklamanın ardından bütün dünyanın sempatiyle baktığı YPG/YPG bayraklarına Berlin polisinin de artık tahammül etmesi bekleniyor. Davacının avukatı Peer Stolle “Berlin polisinin hatasından vazgeçmesini önemli buluyoruz” şeklinde konuşurken, Berlin Eyaleti’nin İçişleri Senatörü Andreas Geisel ise “Gerçekten cezalara tabi olacak yasaklı sembolleri Berlin polisi takip etmeli” açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Aachen Sulh Mahkemesi de sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki bir sayfasında YPG bayrağı paylaştığı için hakkında soruşturma açılan bir Kürdistanlının davasında polisi haksız bulmuştu. Mahkeme YPG bayrağının paylaşılmasını suç olarak sayılmayacağını bildirmişti.

BAYERN POLİSİ HALA YASAKTA ISRAR EDİYOR!

Aachen Sul Mahkemesi gibi Almanya’da şimdiye kadar birçok yerel mahkeme benzer kararlar verirken, Bayern Eyaleti’ndeki polis birimlerinin YPG’ye karşı devam eden tahammülsüzlüğü ise dikkat çekiyor. YPG bayraklarını gerekçe yapan Bayern polisi akvistlerin evlerine baskınlar düzenliyor.

Son olarak Bayern eyaletinin başkenti Münih’tek emniyet birimleri, devlet televizyon-radyo kanalı Bayerischer Rundfunk (BR)’un bir haberini linki gerekçe yaparak Münih’te yaşayan müzisyen Johannes König hakkında skandal bir soruşturmaya imza atmıştı.

König’ün 19 Mart'ta emniyette "yasaklı semboller" çerçevesinde ifadesi istenirken, tepki çeken soruşturmaya ilişkin Münih polisi de bir açıklama yapmıştı. Polis yetkilisi medya kuruluşlarının kamuoyunu bilgilendirme çerçevesinde “yasaklı bayrakları” yayınlayabileceğini, ancak sosyal medya kullanıcılarının böyle bir hakka sahip olmadığını öne sürmüştü.

İçişleri Bakanlığı 2 Mart 2017 günü eyaletlere gönderdiği bir genelge ile aralarında PYD, YPG ve YPJ’nin de bulunduğu çok sayıda Kürt parti ve kuruluşun bayrak/flamalarının yasaklanmasını talep etmişti. Bakanlık, genelgeyi 1993 yılından itibaren Almanya’da yürürlükte olan PKK yasağının “güncellenmesi” olarak açıklamıştı.