Berlin ve Hannover yürüyüşleri ikinci gününde

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplo ve tecride karşı Almanya’nın Berlin ve Hannover kentlerinde başlatılan uzun yürüyüşler ikinci gününde sürüyor.

BERLİN

Başkent Berlin’de Kürtler ve dostları ikinci gün saat 11.00’den itibaren Kürfürstendam Yıkık Kilise’nin yanında toplanmaya başladı.

Burada yapılan saygı duruşunun ardından, 15 Şubat 1999’da Öcalan’ın esaretiyle sonuçlanan uluslararası komployu protesto eden konuşmalar yapıldı.

Tertip komitesi Berlin’de “Bijî Serok Apo” sloganı ve Öcalan posterlerine getirilen yasakları ve kısıtlamaları da protesto etti.

Eylemciler ikinci gün yürüyüşü Kreuzberg’deki Kottbusser Tor meydanına kadar yaklaşık 12 kilometre yürüyecek. Yürüyüşte sık sık Öcalan lehine sloganlar atıldı.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde başlatılan uzun yürüyüş de ikinci gününde devam ediyor. Üç günlük uzun yürüyüş Langenhagen kasabasında başlamıştı.

Eylem başlamadan önce Alman polisi, Öcalan’ın fotoğraflarını gerekçe göstererek pankartlara el koydu. Tertip komitesinden Altun Bischoff polise tepki göstererek, daha öne polisle yatıkları görüşmelerde sözkonusu pankartlara izin verileceği yönünde söz aldıklarını hatırlattı. Bischoff, “Fakat sözlerini tutmadı” diyerek tepki gösterirken, Alman polisinin tutumunun hukuk dışı olduğunu ifade etti.

İkinci gün saat 11.00’de, Laatzen Leine Center (alışveriş merkezi) önünde toplanan Kürtler ve dostları, yürüyüş başlamadan önce özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Altun Bischoff kısa konuşma yaptı ve yürüyüşün kurallarını okudu. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte “Abdullah Öcalan'ın dramatik sağlık durumu nedeniyle, mutlak tecridin derhal sona erdirilmesini talep ediyoruz!” pankartı açıldı. Pankartta ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin işkence yasağını düzenleyen 3. Maddesine dikkat çekildi. Yürüyüşün geçtiği köy ve kasabalarda bildiriler dağıtılırken, Öcalan lehine sloganlar yangılandı.

Üçüncü gün yürüyüşü ise Pazartesi günü yine saat 11.00’de Hannover tren garı önünde başlayacak.

Daha sonra Hannover’deki Asağı Saksonya Eyalet Parlamentosu’nun önünde, bir saatlik miting yapılacak ve hazırlanan bir dosya parlamentoya sunulacak. Tertip Komitesi, Kürtler ve dostlarını Pazartesi günü tren garı önünde toplanmaya çağırdı.