Biden, Dışişleri Bakanlığı'na Antony Blinken'i getirecek

ABD'de 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerinin galibi Joe Biden, Dışişleri Bakanlığı görevine Antony Blinken'i getirecek.

Blinken'in Dışişleri Bakanı olacağı yönündeki açıklama Joe Biden'dan geldi.

58 yaşındaki Blinken, Joe Biden'ın dış politika alanındaki temel danışmanlarından biri olarak dikkat çekiyor.

Barack Obama başkanlığında Dışişleri Bakanlığı görevini Hillary Clinton yürüttüğünde, bakanlığın iki numaralı ismiydi.

Çok taraflılığın savunucusu olarak öne sürülen Blinken, Fransızca dilli olmasıyla da biliniyor. Blinken çocukluğunun bir kısmını Fransa'da geçirmiş.

Blinken'in önceliğinin Avrupa, Asya ve Afrika'daki ittifak ülkeleri ile ilişkileri yeniden geliştirmek ve ABD'yi çok taraflı kurumlar ile anlaşmalara geri döndürmek olarak ifade ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın çıktığı anlaşmalar Paris İklim Anlaşması, Dünya Sağlık Örgütü ve İran ile nükleer anlaşma olarak dikkat çekiyor.

Yeni hükümet 20 Ocak'ta göreve başlayacak. Yeni yönetimin Rusya ile son silah denetleme anlaşması olan stratejik nükleer silahların azaltılmasını sağlayan New Start anlaşmasını uzatması için çok az zamanı olacak. Bu anlaşmanın görev süresi Şubat başında doluyor.

JOHN KERRY İKLİM ÖZEL GÖREVLİSİ

Obama döneminde Dışişleri Bakanı olan John Kerry ise Biden tarafından iklim özel elçisi olarak belirlendi. Bu tercih, Biden'ın iklim konusuna verdiği önemin göstergesi olarak ele alındı.

Biden ayrıca İç Güvenliğin başına ilk kez bir Hispanik olan Alejandro Mayorkas'ı getirecek.

Joe Biden atamalara ilişkin yaptığı açıklamada "İlk günde hazır olacak bir ekibe ihtiyacım var" dedi.

Biden'ın Salı günü hükümete ilişki yeni atamaları açıklması bekleniyor.