Binlerce kişi Erdoğan ve Trump’ı protesto etti

Fransa'nın başkenti Paris'te Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin yıldönümü dolayısıyla Paris’te düzenlenen törenlere 70 ülke yöneticisi katıldı. Bunlar arasında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yer aldı. Fransa hükümeti, tören için 10 bin polis harekete geçirdi.

Erdoğan ve Trump’a karşı Paris’te binlerce kişi sokaklara çıktı. Anti kapitalistler, anarşistler, feministler, sendikalar, siyasi partiler, Kürtler ve Türkiyeli sol grupların katıldığı protesto eylemi Republique Meydanı’nda yapıldı.

Kürtler “Erdoğan hoşgelmedin” yazılı dövizler taşırken, eylemde Erdoğan ve Trump karşıtı sloganlar atıldı.

Kürt gençleri PKK bayrakları ve “Öcalan’a özgürlük” sloganları ile eylemdeki yerlerini aldı.

Mitingde bir konuşma yapan Fransa Kürt kadın hareketi üyesi Berivan Fırat "Tüm politikasını Kürt soykırımı ve Kürt kazanımlarının yok edilmesi üzerine yapan. Ermeni soykırımı ve Dersim soykırımını kabul etmeyen, halende Kürtlere karşı katliam ve soykırım savaşı yürüten bir diktatörün Fransa'ya gelmesi başta Avrupa ve Fransa'nın ayıbıdır. Yaşasın direnen halkların mücadelesi. Direne direne kazanacağız" dedi.

Yoğun polisiye tedbirler altındaki miting, “Ne savaş ne de savaş hali” kolektifinin çağrısı üzerine yapıldı. Kolektif, 50 dolayındaki dernekten oluşuyor

Yoğun yağmur altında yapılan eylemde bazıları doğrudan Trump’a hitaben “Sayın nefret, Avrupa’yı terk et” yazılı dövizler taşıdı.

Meydandaki anıt üzerine “Trump =Savaş” yazılı bir pankart asıldı. Paris Kadın Yürüyüşü (Women’s March Paris) hareketi üyesi Bénédicte Gambirasio, “Dünyayı kendi arasında paylaşan ve dünyada savaşlar yaratan devlet başkanlarını böyle bir anma için toplamak, bize yersiz görünüyor, biz buna tepki gösteriyoruz” dedi.

Bu mitingden önce, Femen hareketinin üç üyesi güvenlik şeridini geçerek Trump’ın konvoyunun önünde eylem yaptı. Üç eylemci gözaltına alındı. Femen Fransa örgütü, özellikle Erdoğan, Trump ve Putin’e dikkat çekerek “Savaş suçluları hoşgeldiniz” diye tepki gösterdi.