Bir Adım Daha İnisiyatifi: Demirtaş'ın tutulması adaletsizlik!

Bir Adım Daha İnisiyatifi, etkin ve bağımsız bir seçim için, hukuksuzca rehin tutulan Selahattin Demirtaş’ın özgürlüğünü istedi. 

Cumhurbaşkanı adayları kitlelerle  buluşup propagandalarını yaparken, rehin tutulan Selahattin Demirtaş’ın bu haktan yararlanamamasına yönelik tepkiler büyüyor. Adaletsizliği Çağlayan adliyesi önünde protesto eden Bir Adım Daha İnisiyatifi üyeleri, hakimlere, “Bu adaletsizliğe son verin” çağrısında bulundu. Selahattin Demirtaş’ın fotoğraflarının üzerinde yer aldığı, “Demirtaş’ı serbest bırakın” dövizlerinin taşındığı eylemde, ilk konuşma Bir Adım İnisiyatifi Aktivisti Barış Yıldırım tarafından yapıldı. Seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleşmesi için öncelikle Cumhurbaşkanı adayı olan Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Kendisi iki yıldır hiçbir ceza almadığı halde cezaevinde tutuklu bulunuyor. Adaylardan biri tutukluyken yapılacak seçimlerin demokratik olması mümkün değildir” dedi. 

AYDIN: ALANLARDA OLMALI AMA REHİN TUTULUYOR!

Barış Yıldırım’ın ardından söz alan Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilen akademisyen Uraz Aydın da, “Bugün önünde bulunduğumuz adalet sarayı sembol haline geldi. Kara kışa bakmadan her hafta onlarca kişi toplanmakta” diyerek sözlerine başladı. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demirtaş Türkiye’deki demokratik, siyasal bir mücadelenin önde gelen isimlerinden birisi ve rehin tutulmaktadır. Öyle bir seçim ki bir cumhurbaşkanı adayı cezaevinde kampanyasını sürdürmek zorunda bırakılıyor. Biz adil ve eşit bir seçim için Selahattin Demirtaş’ı serbest bırakın, o da alanlarda, meydanlarda fikrini, düşüncesini, Türkiye’nin geleceğine olan inancını serbestçe ifade etsin, diyoruz.”

ÖZTÜRK: CÜBBELERİNİZİN GEREĞİNİ YAPIN

Hakan Öztürk de, seçme ve seçilme hakkının açıkça ihlal edildiğini; yasaları yapanların yasaları uygulamadığını vurguladı.  Öztürk, şöyle tepki gösterdi: “Seçimlerin  demokratik, eşit, serbest  olması gerekir. Seçme ve seçilme hakkının işletilmesi gerekir. Peki işliyor mu? Bunu bugün bu adalet sarayının önünden soruyoruz. Yok, adalet işlemiyor. Bu ülkenin cumhurbaşkanı olma ihtimali olan bir kişiye nasıl söz hakkı vermeyiz; nasıl propaganda hakkı vermeyiz? Bu kişiyi cumhurbaşkanı olarak seçebiliriz diyoruz, ama konuşmasın diyoruz. Bu, adaletsizlik.” 

Selahattin Demirtaş’ın keyfi bir biçimde 18 aydır cezaevinde tutulduğunu hatırlatan Öztürk, bu adaletsizliği mutlaka aşmak gerektiğinin altını çizdi. Demirtaş’ın serbest bırakılması için yaptığı başvuruların dikkate alınmasını isteyen Hakan Öztürk, “Biz bu adalet sarayı önünden Türkiye yargı sistemine, hukukçulara ve yargıçlara sesleniyoruz: Onlara bu ülkenin kanun sistemi çok özel bir cübbe verdi. O cübbelerinin önü açık ve hiç kimseye karşı kapatmak zorunda değiller. O nedenle kendi hür iradeleriyle karar alabilirler ve bu adaletsizliği değiştirebilirler. O cübbeye sahip olan hakimler bu eksikliği kapatsınlar” dedi.