Birçok merkezde DKTM kongreleri yapıldı

Almanya, Avusturya ve Hollanda’da faaliyet gösteren çok sayıda Kürt toplum merkezi ve meclislerinin yeni yönetimleri belirlenirken, kongrelerde Efrîn direnişiyle Bakur Devrimi’nin önemine vurgu yapıldı.

Almanya’nın Darmstadt şehrinde faaliyetlerini yürüten NAV-DEM’e bağlı Demokratik Kürt Toplum Merkezi, yeni yönetimini belirlemek amacıyla kongresini gerçekleştirdi.

Kürdistan ve dünya devrim şehitlerinin anıldığı kongrede önceki dönem eşbaşkanları ve komisyon sözcülerinin yıllık çalışma raporları aktarıldı. Yeni yönetim için birçok kişinin aday olduğu seçimde 150 üye oy kullanırken, 37 kişilik bir yönetim belirlendi.

Yeni yönetimde eşbaşkanlığa Mehmet Çoban ve Hatice Ardıl seçilirken, en kısa sürede komisyon üyelerininbelirlenerek çalışmalara başlanacağı duyuruldu.

DUİSBURG

Almanya'nın Duisburg kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin 6. kongresi düzenlendi. DKTM lokalinde gerçekleştirilen kongreye 200’e yakın üye katıldı.

Kongrenin yapıldığı salona Kobanê ve Efrîn'de fedai eylem gerçekleştiren Arin Mirkan ve Avesta Xabur'un fotoğraflarının yanı sıra Cizre direnişinde Türk devleti tarafından katledilen Mehmet Tunç ile Pakize Nayir'ın posterleri de asıldı. Ayrıca Duisburg Derneğinin ilk kurucularından olan ve yaşamını yitiren Ali Başar'ın fotoğrafı asıldı.

Efrîn direnişine adanan kongrede maliye ve çalışma raporlarının okunup onaylanması ardından Kürt siyasetçi Ahmet Aktaş tarafından son siyasi sürece ilişkin bir konuşma yapıldı. Konuşmaların ardından eş başkanların ve meclis çalışanlarının belirlenmesi için oylama yapıldı.

Duisburg DKTM kongresinde 15 komisyon ve 71 üyeli meclis oluşturulurken, eşbaşkanlığa Esra Uzun ve Şahin Çelebi seçildiler.

MANNHEIM

Almanya'nın Mannheim kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi 5’nci kongresini gerçekleştirdi.

Şehidler için yapılan saygı duruşundan sonra eşbaşkanlar Cano Yıldız ve Gulê Kısacık tarafından birer konuşma yapıldı.

NAV-DEM Eşbaşkanı Tahir Koçer, Dışilişkiler üyesi Bahaddin Doğan ve YJK üyesi Naile Kurt’un Divanı yönettiği kongrede Alman Sol Parti (Die Linke), Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD), ATİF, AGİF ve NAV-DEM’in mesajları okundu. HDP Avrupa ve ADHK temsilcileri de kongrede birer konuşma yaptılar.

Kongrede daha sonra yapılan oylamada 9 ayrı komisyon için 51 üye seçilirken, Halis Doğan ve Gulê Malatya eşbaşkanlığa seçildiler. Kongre, seçilen yeni üyelerin ‘Biji Serok Apo’ ve ‘Biji berxwedana Efrîne’ sloganlarıyla son buldu.

WUPPERTAL

Almanya’nın Wuppertal kentinde de DKTM kongresini yaptı. Saygı duruşu ve divan seçimi ile başlayan kongrede siyasal gelişmeler değerlendirildi. Bir yıllık çalışma raporunun okunması ve tartışılması ardından rapor onaylandı. DKTM’nin yeni komisyonlarının seçimi ardından kongre sona erdi.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde de DKTM 9. Kongresini yaptı.

Yüzlerce delegenin katılımı ile düzenlenen kongrede divan seçimi ve gündem belirlenmesi ardından Hozan Seyitxan son siyasal gelişmeleri değerlendirdi.

 

Faaliyet ve mali raporların okunması ardından meclis, 67 kişilik yeni meclisi seçti. DKTM Eş Başkanlığına, Ayfer Amara ve Ciwan Çewlig seçildi.  Kongre, “Bê Serok Jîyan nabe” sloganları eşliğinde çekilen zılgıtlar ve Rêdûr’ın Efrîn şarkısıyla sona erdi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Demokratik Kürt Toplum Meclisi’nin 5’inci olağan kongresi gerçekleştirildi.

Viyana İşçi Sendikası’nın konferans salonunda gerçekleştirilen kongrede Divan heyetince yapılan konuşmada, Efrîn direnişinin önemine vurgu yapıldı. Türk devletinin topyekün saldırılarına karşı Özgürlük hareketinin büyük bir direniş sergilediği dile getirilen konuşmada, önümüzdeki dönemin özellikle Bakur Devrimi’nin yükseleceğinin altı çizildi.

Kürtlerin ulusal birliğinin önemine vurgu yapılan konuşmada, birliğin önündeki engelin Barzani ailesi olduğu dile getirildi. Türk devletinin Şengal’i işgal saldırılarına karşı YBŞ’nin savunmasını yapabilecek düzeyde olduğunun ifade edildiği konuşmada, en büyük hamlenin bu yıl Bakur’da yapılacağı kaydedildi.

Konuşmaların ardından bir yıllık faaliyet raporu okunurken, bu çalışmalara dair değerlendirmeler yapıldı. Geçen dönemde meclislerin yaptığı çalışmalarıyla belirli bir örgütlülük düzeyine ulaşıldığı bilgisi verilen kongrede, daha sonra seçimlere geçildi. Eşbaşkanlığa ise Nurcan Güleryüz ve Ali Uzun seçildiler.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag şehrinde faaliyet gösteren Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin ise 12’inci olağan kongresi gerçekleştirildi.

Şehitler için saygı duruşuyla başlayan kongrede Den Haag Belediyesi Meclis Üyesi Fatima Faid tarafından bir konuşma yapıldı. Faid, Kürtlerin mücadelelerine ve insanlık için direnişlerine destek verdi.

Siyasal sürecin değerlendirildiği kongrede daha sonra bir yıllık faaliyet raporu okunarak, meclisin onayına sunuldu. DKTM’nin yeni üyeleri ve eşbaşkanlarının seçilmesi ardından kongre sloganlarla sonlandırıldı.