Birçok merkezde yüzlerce Kürdistanlı Öcalan için açlık grevinde

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla açlık grevleri düzenliyor.

Avrupa’da Kürdistanlılar, Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi açlık grevleri ile protesto ediyor.

KÖLN

Almanya’nın Köln kentinde de Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla 85 kişinin katılımı ile açlık grevi başlatıldı.

Köln’deki tarihi Dom kilisesi önünde düzenlenen eyleme HDP eski milletvekilleri Nursel Aydoğan, Tuğba Hezer, KCK-E Eş Başkanı Yüksel Koç, sanatçı Xelil Xemgin’in de aralarında olduğu 85 kişi katıldı.

Eylemde “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim” yazılı pankart ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük taleplerinin dile geldiği bayrak ve flamaların taşındı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevi başladı.

Almanya’nın başkenti Berlin’deki eylem ise bugün öğlen saatlerinde Brandenburg Tor (Brandenburg Kapısı) meydanında gerçekleşen basın açıklamasıyla start aldı.

Basın açıklamasını okuyan NAV-DEM Eş Başkanı Melek Yula, açlık grevi eylemine neden başladıklarını anlattı. Kürdistan’daki insan hakları ihlalleri ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti. Öcalan’ın ağırlaştırılmış tecrit koşullarında tutulduğunu belirten Yula, Leyla Güven’in öncülüğünde başlayan ve başta Kürdistan olmak üzere bütün dünyaya yayılan eyleme tam destek verdiklerini bildirdi.

Açıklama sırasında söz alan isimlerden HDP eski milletvekili Sibel Yiğitalp, Öcalan’ın üzerindeki tecridin derhal kaldırılması ve müzakere sürecine geçilmesi gerektiğini söyledi. Türk devletine çağrılarda bulunan Yiğitalp sürgünler, katliamlar ve tutuklamalarla Kürt halkının geri adım atmadığını ve diz çökmediğini hatırlattı.

KAMUOYUNA DUYARLILIK ÇAĞRISI

Leyla Güven’e herkesin sahip çıkması gerektiğini belirten Yiğitalp “Güven’in açlık grevi aslında Türkiye ve Ortadoğu’daki halkların bir çığlıdır. Bu çığlığa hep birlikte ses olalım” diye konuştu. CİK Temsilcisi Mele Dawud Öseme ise açlık grevi eyleminin büyük bir anlama sahip olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“İçinde iman, merhamet ve insaniyet duygusu olanlar muhakkak Leyla Güven’in eylemine destek olmalı. Onu hiçbir şekilde yalnız bırakmamalıyız, bu direniş gereklidir ve herkes destek sunmalı. Bizler de Civaka İslamiya Kurdistan (Kürdistan İslam Toplumu-CİK) olarak bu eylemleyiz. Barıştan ve demokrasiden yana olan herkes de bu eylemde yerini almalı.”

Basın açıklamasının yapıldığı noktada eylemciler açtıkları pankart ve dövizlerle eylemlerinin amacına dikkat çektiler. Bir grup aktivistin öncülüğünde başlayan açlık grevinin 10 gün sürmesi bekleniyor. Açlık grevi eylemi ise Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM)’in Berlin’deki derneğinde gerçekleşiyor.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de 10 günlük süreli dönüşümlü açlık grevi eylemi başlatıldı. Eylem, kent merkezindeki Dom Kirche St. Eberhard Kilisesi’nde yapılmak istendi. Ancak daha sonra varılan anlaşma kapsamında açlık grevi, kent merkezindeki Marschtallecke- Könnig Strasse’de başlatıldı.

Açlık grevi sözcülerinden Lokman Hedil, Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin her geçen gün ağırlaştırıldığına dikkat çekerek, “Leyla Güven’in başlatmış olduğu süresiz açlık grevini destekliyoruz ve talepleri bizlerin de talepleridir” dedi.

Hedil, Stuttgart’ta da 10 günlük açlık grevi başlattıklarını belirtti.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de açlık grevi başlatıldı.

30 kişinin katıldığı açlık grevi Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlendi. 21 Aralık’a kadar devam edecek

Açlık grevi başlarken bir açıklama yapan NAV-DEM Eş Başkanı Tahir Köçer, 20 yıldır vahşi bir tecrit politikasına maruz kalan Öcalan üzerindeki tecridi kırmak için açlık grevine girdiklerini söyledi.

“Önderliğimiz halkımızın kırmızı çizgisidir” diyen Köçer, sonuç alıncaya kadar eylemlerin süreceğini belirtti.

Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret de DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven’in taleplerinin Kürt halkının talepleri olduğunu söyledi.

Konuşmalardan sonra aralarında NAV-DEM Eş Başkanı Tahir Köçer, Cizre Belediye Eş Başkanı Leylam İmret ile Karakoçan eski belediye başkanı Burhan Kocaman’ın da bulunduğu 30 kişi açlık grevine başladı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya, Montpellier, Marignan, Draguingnan kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Marsilya’da açlık grevi eylemi başlattı. Saat 09.30’da Marsilya Valiliği önünde çadırların kurulması ardından saygı duruşu ile başlayan eylemde önce Fransızca ve Türkçe açıklamalar yapıldı.

30 kişinin katıldığı eylemin yapıldığı alana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük posteri, PKK bayrakları ve “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim” yazılı pankart açıldı.

Ayrıca cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların açlık grevine de dikkat çekilen eylemde bildiriler dağıtıldı.

LİMASOL

Kıbrıs’ın başkenti Limasol’da da Kürdistanlılar tecridi protesto etmek amacıyla 4 günlük açlık grevine başladı. Theofilos Kürt Kültür Merkezi’nde düzenlenen açlık grevini Kıbrıs’taki Kürdistanlılar ve Kürt halkının dostları yoğun bir şekilde ziyaret ediyor.

Burada bir konuşma yapan Theofilos Kürt Kültür Merkezi Eş Başkanı Fatma Jirki, DTK Eş Başkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in direnişini selamladıklarını söyledi.

Öcalan’a uygulanan tecridin Kürt halkına uygulandığını vurgulayan Jirki, “Tecridi kınıyoruz” dedi.

Açlık grevi Pazar gününe kadar sürecek.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da da açlık grevi eylemi başladı. Kürdistan Kültür Merkezi’nin organize ettiği açlık grevi bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Burada bir konuşma yapan Kürdistan Kültür Merkezi yöneticilerinden Lezgin Serhed, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride dikkat çekti. Tecrit son bulana kadar eylemlerin devam edeceğini belirten Serhed, Kürdistanlılara eylemlere güçlü katılım çağrısı yaptı.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da da Öcalan üzerindeki tecridi ve tecride karşı uluslararası sessizliği protesto amacıyla açlık grevi eylemi başlatıldı.

“Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Önder Apo’nun özgürlüğünü sağlayalım” sloganıyla düzenlenen açlık grevine Viyana’da yaşayan 30 Kürdistanlı katıldı.

Viyana Kürt Derneği Kürt halkına ve dostlarına, Öcalan üzerindeki tecridi kırmak için başlattıkları eyleme destek çağrısında bulundu.

Hazırlık komitesi, açlık grevi eyleminin 20 gün süreceğini belirtti.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla açlık grevi başlatıldı.

Kürdistan ve Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Londra’nın Manor House Tren istasyonu önünde çadır kuruldu.

15 kişi ile başlayan açlık grevine kitle yoğun bir şekilde destek veriyor.