BM: 100 milyon insan savunmasız!

Covid-19 epidemisine karşı Küresel dayanışma çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler, savunmasız ve insani yardıma muhtaç olan 100 milyon insanın büyük risk altında olduğuna dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyonu Ofisi (OCHA), yaptığı açıklama ile dünyayı saran koronavirüs salgını nedeniyle savaş bölgelerinde ve başka nedenlerle insani yardıma muhtaç olan insanların büyük bir risk altında olduğuna dikkat çekti.
Açıklamada, "Yardıma muhtaç olan insanlar, sıkışık koşullarda ve yetersiz sağlık hizmetlerinin olduğu bölgelerde ve alt yapısı güçlü olmayan ülkelerde yaşıyor. Virüs bu bölgelere ulaştığında, sonuçlar yıkıcı olabilir” denildi.

‘MÜLTECİ KAMPLARI BÜYÜK RİSK ALANI’

Milyonlarca savunmasız insanın bulunduğu ülkelerin Covid-19 pandemisi ile mücadele edecek bir alt yapıdan uzak olduğunun vurgulandığı açıklamada, koronavirüs salgınının bu bölgelerde beraberinde başka salgın hastalıkları da tetikleyebileceği uyarısında bulundu.
Savaş ve başka nedenlerle yerlerinden edilmiş göçmenlerin tutulduğu aşırı kalabalık ve sağlıksız kampların, Covid-19 için yüksek risk alanları olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu alanlardaki koşulların acilen düzeltilmesi gerektiğinin önemine değinildi.
Bu bölgeler için BM’nin küresel bir insani müdahale planı üzerinde çalıştığının da belirtildiği açıklamada, bugüne kadar Covid-19 ile mücadele kapsamında birçok ülkeye ekonomik destek sunulduğu hatırlatıldı.

‘KÜRESEL DAYANIŞMA SAĞLANMALI’

Covid-19 ile mücadele kapsamında küresel bir dayanışma sağlanması çağrısında bulunulan açıklamada, devamla, “Bu salgını dünya çapında durdurmayı başarmalıyız. Eğer, bu salgın dünya çapında durdurulmazsa, virüs kendisini güvenlikli olarak düşünen ülkelere tekrardan geri dönecektir” denildi.