BM’den Til Rifat açıklaması: Hepsi sivil ve Efrînliydi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colville, ateşkese rağmen Kuzey ve Doğu Suriye’deki saldırıların sürdüğünü belirterek, “sivilleri doğrudan etkileyen” olaylardan endişe ettiklerini kaydetti.

Colville yaptığı açıklamada, saldırıların özelikle “Türk güçleri ve bağlı silahlı grupların kontrolündeki alanlarda” gerçekleştiğine dikkat çekti.

Yerleşim alanlarında patlayıcıların kullanımı ile artan saldırılar karşısında “ağır endişeli” olduklarını belirten Colville, 22 Ekim’deki ateşkes anlaşmasından bu yana patlayıcı kullanılarak yapılan saldırıların arttığına dikkat çekti. Colville, Hesekê, Reqa ve Halep’te en az 12 pazaryeri ve ticari alanın içerisinde saldırıların gerçekleştiğini belirtti.

“Ateşkese rağmen Kuzey Doğu Suriye’de aralıklı olarak çatışma haberleri gelmeye devam ediyor” diyen Colville, sadece 2 Aralık günü 8’i çocuk 10 sivilin Türk destekli gruplarca Til Rifat kentinde bir okul yakınında katledildiğini, 12 sivilin yaralandığını belirtti.

Colville, “Tüm kurbanlar, Efrin’den göçen sivillerdi. Öldürülen ve yaralanan çocuklar 3 ila 15 yaşlarındaydı” dedi.

İdlib’deki saldırılar ve çatışmalar konusunda endişelerini de ifade eden Colville, “Çatışmanın tüm tarafları sivillere yönelik saldırılardan kaçınmalı ve durdurmalı” diye belirtti.

Açıklamada, “Çatışmadaki tarafları destekleyen devletler, hatta doğrudan düşmanlıklara dahil olmasalar bile, uluslararası insani hukuka saygı duymak ve uyulmasını sağlamak zorundadır. Devletleri, ittifaklarının ihlallerine son vermek için tüm gerekli tedbirleri almaya çağırıyoruz. Tüm çatışma taraflarını sivilleri koruma sorumluluklarına ve uluslararası hukuk çerçevesindeki zorunluluklarına saygı göstermeye çağırıyoruz” dedi.