BM: Efrîn'de siviller öldürülüyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad El Hüseyin, Türk devletinin saldırıları sonucunda Efrîn’de aralarında çocukların da olduğu sivillerin öldürüldüğünü söyledi.

Ra’ad El Hüseyin, Suriye’nin birçok bölgesinde yaşayan sivil ölümlerine karşı uluslararası acil eylem çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad El Hüseyin, yaptığı yazılı açıklama ile Suriye’nin belli bölgelerinde yaşanan çatışma ve saldırılardan kaynaklı yaşanan sivil ölümlerine dikkat çekerek, uluslararası acil eylem çağrısı yaptı.

Doğu Ghouta ve İdlib bölgelerinde meydana gelen ölümcül hava saldırıları sonrasından son dönemlerin en kanlı çatışmalarının yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, son yaşanan çatışmalardan kaynaklı yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği ifade edildi. Rejim ve müttefiklerinin yaptığı saldırılar sonrası sivil kayıplarının gün geçtikçe arttığına değinen Ra’ad El Hüseyin, saldırıların acilen durdurulması çağrısını yaptı.

‘EFRÎN’DE SİVİLLER ÖLDÜRÜLÜYOR’

Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarına da yaptığı yazılı açıklamada değinen Ra’ad El Hüseyin, “Türk devleti liderliğinde, Kürt güçleri tarafından kontrol edilen Efrîn’e yönelik 20 Ocak’tan itibaren bir saldırı gerçekleştiriyor. Bu saldırılar sivillerin hayatını tehlikeye attı. Hem havadan hem de karadan yapılan bu saldırılar sonucunda aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin öldürüldüğüne ve yaralandığına yönelik elimizde raporlar var.”

‘SİVİLLERİN BOMBALANMASI SAVAŞ SUÇUDUR’

Suriye’deki iç savaşın başlamasından bugüne gün geçtikçe çatışmalara farklı tarafların katıldığına dikkat çeken El Hüseyin, “Yaşanan bazı gelişmeler karşısından bu güçler uluslararası yasaları ve insancıl hukuku ihlal ediyor. Bazı bölgelerde sivillerin bombalanması koşullara bağlı olarak savaş suçlarını oluşturabilir” dedi.

‘SAVAŞIN DEVAMI KÜRESEL DİPLOMASİNİN BAŞARISIZLIĞININ GÖSTERGESİ’

Son olarak Bosna’da yaşanan savaş sürecinde oluşturulan güvenlikli bölgeleri hatırlatan El Hüseyin, şunları ifade etti: “Bosna’daki çatışmalar uluslararası toplum tarafından 4 yıl sonra durduruldu. Ama Suriye’de yaşanan iç savaş ve yıkım görmezlikten gelinerek devletlerin katılımıyla 7 yıldan beridir devam ediyor. Artık siviller korunmalıdır. Bu savaşın hala devam etmesi küresel diplomasinin ve uluslararası güçlerin bir başarısızlığının göstergesidir”