BM önündeki açlık grevi PYD grubuna devredildi: Direnişe devam!

Seçilmişler öncülüğünde BM’nin Efrîn için harekete geçmesi talebiyle başlatılan açlık grevi, 11. gününde 65 kişilik PYD Avrupa grubuna devredildi.

HDP’li milletvekilleri ve belediye eş başkanları, yaptıkları bir basın açıklaması ile 19 Mart’ta Efrîn için Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde başlattıkları açlık grevini 11. günde sonlandırdıklarını duyurdu. Eylemciler, BM önündeki açlık grevi nöbetini 65 kişilik PYD grubuna devrederken, BM ve uluslararası güçlerin Efrîn için harekete geçmesi için başka alanlarda eylemlerine devam edeceklerine vurgu yaptılar.

Basın açıklamasına ilk olarak söz alan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 11 gündür BM ve uluslararası güçlerin Türk devletinin Efrîn’i işgaline karşı harekete geçmesi talebiyle açlık grevinde olduklarını hatırlatarak konuşmasına başladı.

SARIYILDIZ: BM EFRİN’DE SAVAŞ SUÇU İŞLENDİĞİNİ KABUL EDİYOR AMA…

11 günlük süre zarfında BM İnsan Hakları Konseyi’ne bağlı Suriye Masası ve bunun yanı sıra birçok ilgili kurumla görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Sarıyıldız, “Bu görüşmelerde bir kez yine gördük ki; BM Efrîn’de yaşananları iyi bilmesine rağmen harekete geçmiyor. Yaptığımız bir görüşmede BM’den bir yetkili bizlere şu cümleyi kurdu: ‘Evet, Efrîn’de yaşananları çok iyi biliyoruz. Orada bir savaş suçu işleniyor. Biz gereken raporları hazırlayıp BM Güvenlik Konseyi’ne gönderiyoruz. Türkiye’ye müdahale etmesi gereken yetkili kuruluş onlar. Maalesef Efrîn ve Suriye’nin diğer bölgelerinde açıktan bir savaş suçu işleniyor ama biz harekete geçemiyoruz’” şeklinde konuştu.

DİRENİŞE DEVAM EDECEĞİZ!

BM’nin varlık gerekçesine hizmet etmekten uzaklaştığının altını çizen Sarıyıldız, “Bizler 11 günden beridir burada taleplerimiz açıkça dile getirdik. Yaptığımız bu eylemle Türk devleti ve çetelelerinin Efrîn’de nasıl barbarca bir savaş suçu işlediğini dünya kamuoyuna duyurduk. Eylemimiz BM’nin pratik anlamda harekete geçmesini sağlamamış olsa da 11 günden beridir ortaya konan bu direniş, Türk devleti gibi BM ve uluslararası güçlerinde sessiz kalarak Efrîn’de yaşanan savaş suçuna ortak olma gerçekliğini gözler önüne serdi. Bugün bizler açlık grevi yeni arkadaşlara devrediyoruz, herkes iyi bilsin ki bizler her alanda direnmeye devam edeceğiz ve Efrîn’i özgürleştireceğiz” diye ekledi.

DENİZ NAKİ: HALKIMIZA SES OLMAKTAN GERİ DURMAYACAĞIZ

Sarıyıldız’ın ardında söz alan açlık grevi eylemcilerinden Futbolcu Deniz Naki ise şunları dile getirdi: “19 Mart’tan itibaren başlattığımız eylemin amacı bir taraftan BM’nin Efrîn için harekete geçmesini sağlamak diğer taraftan ise dünya kamuoyunu Efrîn’de yaşananlara duyarlı kılmaktı. Bizler bu sorumlulukla başlattığımız eylemin ses getirdiğine inanıyoruz. Ortadoğu’da Kürt halkına karşı soykırım politikaları devam etmektedir. Bu amaçla bizler bugün burada eylemimiz başka arkadaşlarımıza devretsek de başka alanlarda ortaya koyacağımız mücadele ile Efrîn direnişini sahiplenmeye ve işgalci güçlerin Efrîn’i terk etmesini sağlayıncaya kadar haykırmaya devam edeceğiz. Halkımızın sesine ses olmaktan geri durmayacağız, Kürdistan’ın özgürlüğünü sağlamak hepimizin temel görevi olmalıdır. Yaşasın Çağın Direnişçileri”

SAĞLAM: DİRENECEĞİZ

Naki’nin ardından söz alan NCDK- Cenevre Eş Başkanı Salih Sağlam da eylemin kamuoyunda büyük bir duyarlılık yarattığını ifade ederek, “Bizler, ahlaki değerlerden yoksun bir düşmanla karşı karşıyayız. Ama biz Kürt halkı olarak bugünlere direnerek geldik, bundan sonra da direnerek özgürlüğü kazanacağız” dedi.

Son olarak BM önündeki açlık grevini devralan PYD grubu adına söz alan Zozan Derik ise Efrîn’in uluslararası bir komplo sonucunda işgal edildiğini dile getirerek, bu komployu boşa çıkarmak için her alanda direnişi yükseltmeye devam edeceklerini söyledi.