BM önündeki açlık grevi sona erdi

Türk devleti ve ÖSO çetelerinin Efrîn’i işgal edip talana başlamasına sessiz kalan Birleşmiş Milletleri protesto etmek için 19 Mart’ta BM Cenevre Ofisi önünde başlatılan açlık grevi 20. gününde bitirildi.

4 gündür Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) devraldığı açlık grevi eylemi, BM önünde İsviçreli sol-sosyalist parti temsilcileri ve kadınların katılımıyla yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve YPJ, YPG ve PKK bayraklarının açıldığı açıklamaya, çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada ilk olarak TJK-E adına konuşan Zilan Serhat, 20 günlük açlık grevi boyunca taleplerini yetkililere ilettiklerini, birçok siyasi parti ve kadın örgütleri ile de görüştüklerini söyleyerek, Efrîn için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Yapılan görüşmeler temelinde Efrîn’de ki işgalin sonlandırılması için kendilerine söz verildiğini aktaran Serhat, “Efrîn’i işgal eden faşit Türk devletinin çıkarılacağı yönünde bize söz verildi. Somut adım atılmadığı sürece eylemelerimizi sürdüreceğiz. Efrîn ve Önder Apo özgürleşmeden mücadelemiz son bulmayacaktır. Önder Apo’nun özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür. Rêber Apo’nun üzerindeki tecridin de bir an önce son bulmasını istiyoruz” dedi

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) adına konuşan Leyla Şahin ise sözlerine Efrîn şehitlerini anarak başladı. Avrupa’ da 2 aydır Efrîn için mücadele ettikleri dile getiren Şahin, “Efrîn’i işgal eden faşist Türk devletinin bir hafta içinde Efrîn’den çıkacağını söylemiştiler. 2 aydır Efrîn işgal altında talan ediliyor. Türk devleti Efrîn’den çıkmadan mücadelemiz son bulmayacaktır. Efrîn’deki direniş bitmedi bitmeyecektir” diye konuştu.

Cenevre Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi adına Müzeyyen Orhan da mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Orhan’ın ardından ise İsviçre Radikal Liberal Parti’den (PLR) Joel Fiss bir konuşma yapı. Fiss, Avrupa ve dünyanın Kürtlere karşı borcunu ödemesi gerektiğini ifade ederek, “Kürtler canları pahasına barbar DAİŞ örgütüne karşı direndi ve bir zafer kazandı. Ama sonrası Suriye devletlerin kendi çıkarları için bir tiyatro alanına dönüşmüş durumda. Ahlaki olarak sorumluluğumuzu yerine getirmeli ve Kürtleri mücadelelerinde yalnız bırakmamalıyız” diye konuştu.

Açıklama sonrası kadınlar müzik eşliğinde halaylar çekti.