Bogota’da ‘Kapitalizme Meydan Okumak’ Konferansı başladı

Bogota’da Distrita Üniversitesi‘nde “Demokratik Toplumu İnşa Edene Kadar Kapitalizme Meydan Okumak” başlıklı konferans, 15 ülkeden 50 organizasyonun katılımıyla bugün başladı.

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın "Demokratik Ulus ve Demokratik Konfederalizm" paradigmasının ele alındığı “Demokratik Toplumu İnşa Edene Kadar Kapitalizme Meydan Okumak” başlıklı konferans bugün başladı.

Distrita Üniversitesi’nde düzenlenen üç günlük konferansa toplam 15 ülkeden (Küba, Arjantin, El Salvador, Kolombiya, Peru, Paraguay, Panama, Kosta Rika, Honduras, Meksika, ABD, Bask Ülkesi, Brezilya, Venezuela ve Kurdistan) 50’ye yakın organizasyon katıldı.

Konferansın organizatörleri arasında Kolombiya Halklar Kongresi, Halkların Haklarını Koruma Hareketi MODEP,  Comunidad Processo Negra PCN ( Siyahi halkların haklarıyla ilgilenen bir grup), Demokratik Modernite Akademisi, Kolombiya Yerli Halklar Ulusal Kongresi, Jineoloji Araştırma Merkezi ve Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı yer alıyor.

İNKA RİTÜELİ İLE AÇILIŞ

Konferansın açılış ritüelini, Kolombiya Yerli Halklar Ulusal Kongresi üyeleri adına Puta Mayo bölgesinden İnka halkı yaptı. Yerli halkların geleneğine göre farklı enstrüman ve ritmlerle yapılan açılışta, “Biz güneşiz, dağlarız, nehirleriz, toprağın çocuklarıyız” sözleri hem İnka halkının yerel diliyle hem de ispanyolca olarak tüm katılımcılarla tekrarlandı.

‘BAŞKA BİR MODERNİTE MÜMKÜN’

Açılış ritüeli ardından "Bir uygarlık krizi olarak kapitalizm" başlıklı panel düzenlendi. Panelin konuşmacıları Meksika’dan Profesör Margara Milan, Kolombiya’dan Edgar Mojica, Jineoloji Araştırma Merkezi’nden Kurdistanlı Sara ile El Salvador’dan Ana Biker idi.

İlk sözü alan Margara Milan, başka bir modernitenin mümkün olduğunu görmek gerektiğini belirterek, “Bize başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösteren somut alternatifler zaten mevcut. Bu bağlamda siyaseti, birlikte nasıl yaşayabileceğimizi bilmenin heyecan verici bir yolu olarak tanımlamalıyız” dedi.

‘BARIŞ DA HALKA DAYANMAK ZORUNDA’

Edgar Mojica ise, Kolombiya’da demokratik yaşamın inşasına geçiş sürecinde kültürel değişimin önemini vurguladı: “İşçi sınıfının mücadelesi hem kendi ülkesindeki hem de uluslararası alandaki insanlarla ittifaka ihtiyaç duyar. Geçiş sürecinde kültürel bir değişim önemlidir. Bu da halkın katılımına ve mücadelesine bağlıdır. Ülkemizde barış da halka dayanmak zorundadır.”

‘GÜÇ AYNI ZAMANDA DÜŞÜNME BİÇİMİDİR’

Jineoloji Komitesi Üyesi Sarah Marcha ise, kapitalizm ve cinsiyetçiliğin zihniyetleri nasıl etkilediğine odaklandı ve şunları belirtti: „Güç nedir? Sadece kurumlar değil aynı zamanda düşünme biçimidir. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarihsel süreci analiz ediyor ve iki nehir metaforu yapıyor. Bunlar uygarlık sürecini temsil ediyor. Tarihimizi ve kişiliğimizi şekillendiren bir de demokratik uygarlık nehri olduğunu görmeliyiz.”

Konferans, "Kapitalizm ve ulus devlet sistemine alternatif " adlı oturumla devam ediyor.