Brüksel’den Amed’e: Efrîn ruhuyla Newroz’u kutlayalım

Brüksel’de bulunan AP önünde Efrîn için başlatılan oturma eylemi devam ediyor. Eylemde Newroz'a görkemli katılım çağrısı yapıldı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) önünde Türkiye’nin Efrîn’e yönelik yapılan saldırıyı kınamak amacıyla dün başlayan 5 günlük bir oturma eylemi, ikinci gününde devam diyor. Efrîn'e Sahip Çıkma Platformunca düzenlenen eylemde Newroz da selamlandı. Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırısı kınanarak, direniş  ruhuyla bu saldırılara karşı mücadele içerisinde olunması gerektiği vurgulandı. 

Öte yandan Sinn Féin’in Avrupa Parlamentosu Milletvekili Martina Anderson, eylemcileri ziyaret ederek, dayanışma mesajı verdi. Anderson, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye ile iş birliğini eleştirerek, Türkiye’nin DAİŞ ortaklığı yaptığını söyledi.

SİNN FEİN’DEN DAYANIŞMA

Anderson, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye desteğine tepki göstererek, “Avrupa Türkiye’ye milyonlarca para verdi ve hâlâ vermeye devam ediyor. Bize ‘Türkiye güvenli bir bölgedir’ diyorlar. Ancak biz çok iyi biliyoruz; Türkiye ne kendi halkı için ne de başkaları için güvenli bir bölgedir" diye konuştu. Kürtlerle dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Anderson, devamla şunları söyledi: "Biz Kürtlerle dayanışma içerisindeyiz. Çünkü Kürtler DAİŞ’e karşı güçlü bir mücadele vermiştir. Şu anda da Türkiye’nin bu yaptıklarına da mücadele veriyor. Çünkü Türkiye, DAİŞ ile Efrîn’e saldırıyor. Biz de uluslararası dayanışma gösteriyoruz. Sinn Féin, her zaman sizinle dayanışma içerisinde olmuştur, bundan sonra da olacaktır."

‘EFRÎN KAWA’NIN DİRENİŞ RUHUDUR!'

KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç da Newroz'un direniş anlamına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bütün halkımız yarın alanlara çıkarak, direnişini göstermelidir. Özellikle de Amed halkına büyük sorumluluklar düşüyor. Amed Mazlum Doğan, Vedat Aydın ve Musa Anter’lerin diyarıdır. Onlara yakışır bir şekilde alanlara çıkarak, sömürgeci Türk  devletine gereken cevabı vermelidir.” 

ATİK adına konuşan Ozan Mahir ise "Onlar zannediyor ki Efrîn, yıkılan Kawa’nın heykelidir. Ama yanılıyorlar. Efrîn Kawa’nın ruhudur ve o da bizimle dünyanın her yerindedir. Efrîn’in direnişi her yerdedir. Bunu her tarafa yayalım” dedi.

‘EFRÎN ERDOĞAN’IN SONU OLACAK!'

TJK-E Sözcüsü Dilşa Osman ise tarihi günlerden geçildiğini belirterek, şunları dile getirdi: "Tarih boyunca düşmanlarımız Newroz’u bize kutlatmamaya çalışıyorlar. Bizi bu değerlerden uzaklaştırmak istiyorlar ama yanılıyorlar. Çünkü onlar çok iyi biliyorlar; Kürtlerin ilk direnişi Newroz’dan geliyor. Çağdaş Kawa Mazlum Doğan, Newroz’da eylemiyle tarihi ters çevirmiştir. Newroz bizim için başarıdır.” Efrîn saldırısına da değinen Dilşa Osman, Efrîn'in Erdoğan’ın bitişi olacağını belirterek, oradan çıkamayacaklarını söyledi.

‘BU AVRUPA KURUMLARININ AYIBIDIR’

HDK Avrupa Eş Sözcüsü Esra Güden de Avrupa kurumlarını eleştirerek, "Efrîn’de katliam yapılıyor. Çocuklar ve kadınlar öldürülüyor ama bu emperyalist kurumlar sesini çıkarmıyor. Bu onlar için bir utançtır” dedi.

‘BAŞKALDIRI NEWROZ’U OLACAK’

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) Eş Başkanı Şafak Arabacı ise şunları söyledi: "Biz yeryüzünün en soysuz düşmanına karşı varlık mücadelesi veriyoruz. Bu soysuzlar bugün Efrîn çocuklarının başını kesip sokaklarda dolaştırıyorlar. Biz bunu unutmayacağız. Onlar çağımızın Dehak’ıdır.  Biz o heykelin soyundan geliyoruz. Onun için diz çözmeyeceğiz. Bu Newroz dirilişin, zulme başkaldırının Newroz’u olacaktır.”

Yapılan konuşmaların ardından Kürt sanatçılar söylediği şarkılarla Newroz'u karşıladı.