'Bu seçim halklar için bir umut ışığı yarattı'

Avrupa’da yaşayan Kürdistan ve Türkiyelilerin 24 Haziran seçimlerine ilişkin çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Avrupa'da HDP'nin seçim çalışmaları aralıksız devam ediyor. Fransa'nın Marsilya kentinde 24 Haziran'da gerçekleşecek seçimlere ilişkin bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda yapılan değerlendirmelerde seçimlerin önemine vurgu yapılırken, faşist AKP/MHP bloğundan 2015 yılından bu yana Kuzey Kürdistan ve Efrîn'de gerçekleşen katliamların hesabının sorulması gerektiği belirtildi. Seçim çalışmaları kapsamında ev ev herkese ulaşılması gerektiğine dikkat çekilirken, oluşan heyetlerle beraber ikinci aşamaya start verildi. Toplantının sonunda önümüzdeki günlerde düzenlenecek çalışmaların planı yapıldı.

KARLSRUHE

Almanya'nın Baden Württemberg eyaletinde bulunan şehirlerden Karlsruhe, Pforzheim, Freiburg, Baden Baden ve Bruchsal'daki HDP seçim komisyonları temsilcileri Karlsruhe'de bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda mevcut çalışmalar değerlendirilirken, önümüzdeki süreçle ilgili de planlamalara gidildi. Toplantıda tüm bölgelerde seçim komisyonlarının daha da genişletilmesi ve diğer bileşenler ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Toplantıda ayrıca konsoloslukta yapılacak seçimlerde görev alacak müşahitlerin de planlaması yapıldı.

TOULOUSE

Güney Fransa'nın Toulouse şehrinde 24 Haziran milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri konulu halk toplantısı gerçekleştirildi. Fransız Komünist Partisi lokalinde gerçekleştirilen toplantı Mayıs ayı şehitleri şahsında dünya devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Toplantıda Sosyalist Kadınlar Birliği adına konuşan Seval Gündoğdu, seçim sonucunu kadınların belirleyeceğini vurguladı.

KONGRA-GEL eşbaskanı Remzi Kartal, 24 Haziran seçimlerinin Türkiye'de yaşayan bütün halklar için son bir umut ışığı yarattığını belirterek "Erdoğan, Türkiye'de yarattığı kriz ortamını artık olağanüstü hallerle bile yönetemeyecek bir duruma geldiğini gördü, seçim kararı aldı ve bunu MHP'ye söyletti. HDP'nin baraj altında kalması için seçim kanununda yaptığı değişiklikler ve karşısındaki gerçek muhalefet lideri Selahattin Demirtaş'ın rehin alınması Erdoğan'ın nasıl bir çıkmaza girdiğini gösteriyor" diye konuştu.

Toplantının ardından Fransız parti ve Sivil Toplum örgütleri tarafından oluşturulan Kürt halkı ile dayanışma kolektifi Remzi Kartal ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, 24 Haziran için bir delegasyonun Türkiye'ye gönderilmesi ve Demirtaş'ın serbest kalması için Fransa'da bir kamuoyu yaratılması kararı alındı.