‘Bu yürüyüş halklarının egemenlere isyanıdır, biz kazanacağız'

Barselona’dan Lozan-Cenevre uzun yürüyüşüne katılan Ezil Norem, Öcalan’ın yaşanılır bir dünya için halklara yeni bir perspektif sunduğunu ifade ederek, Kürt hareketi sayesinde dünya halklarının yeniden ayağa kalmaya başladığını söyledi.

Paris’ten yürüyüşe katılan Soline Moulin ise “Efrîn’e saldırı dünya halklarının geleceğine saldırıdır. Bir tarafta Efrîn’e sessiz kalan egemenler, bir tarafta bu yürüyüşte yer alan halkların isyanı var. Herkes iyi bilmeli ki; bu yürüyüş dünya halklarının egemenlere karşı isyanıdır” dedi.

12 Şubat’ta İsviçre’nin Lozan kentinde başlayıp bugün Birleşmiş Milletler (BM) önünde yapılacak dev bir mitingle sonlandırılacak uzun yürüyüşe katılan 200 kişilik enternasyonalist grup içerisinde yer alan Akademisyen Ezil Norem ve Soline Moulin, uzun yürüyüşün anlam ve önemini ANF’ye değerlendirdi.

‘YAŞANILIR BİR DÜNYA İSTEYENLER KÜRTLERLE BERABER YÜRÜYOR’

4 gündür devam eden uzun yürüyüşte neşesi ve azmi ile sık sık kameralarımıza yansıyan İspanya’nın Barselona kentinden gelerek Öcalan’a özgürlük ve Efrin’i sahiplenme yürüyüşünde yer alan Ezil Norem, “Ben Kürtleri Kürdistan’da giderek tanımaya başladım, o günden beridir onların mücadelesinin yanında yürüyorum” diyerek anlatmaya başladı. “Kürtlerle tanışmam diğer arkadaşlarım gibi bana büyük bir umut verdi” diyen Norem, “Bugün burada sadece 200 kişilik enternasyonalist olarak değil, yaşanılır bir dünya isteyen milyonlardan oluşan dünya halkları olarak buradayız” diye ekledi.

‘ÖCALAN DÜYA HALKLARINA UMUR OLDU’

Uzun yürüyüşte, anti-faşist, ekolojist, feminist vb. birçok kesimin yer aldığını hatırlatan Norem, bu kadar farklı çevreyi ortak bir noktada birleştiren gücü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu paradigmaya bağlıyor. Öcalan’ın dünya halklarına bir umut olduğunu söyleyen Norem, “Demokratik Konfederalizm projesi bize umut veriyor. Öcalan bizi var olan amaçlarımızın çok ötesine taşıdı. Mücadele edilerek yaşanılır bir dünyanın kurulacağını Öcalan öğretti bizlere. Bugün Kürt hareketi ile birlikte yürüyoruz çünkü; bu durum bize perspektif oluşturuyor” diye konuştu.

‘EFRÎN ANTI-KAPİTALİST BİR SEMBOLDÜR’

Efrîn’e yönelik saldırılara da değinen Norem, şunları ekledi: “Bizler çok iyi biliyoruz ki Efrîn’e yönelik saldırılar sadece bir halka yönelik yapılan veya sadece bir toprak parçasına yönelik değil. Bu saldırı ile dünya halklarına umut olan bir örgütlenme modeline karşı saldırı yürütülüyor. Efrîn sadece bir kentten ibaret değil, Efrîn bizler için aynı zamanda anti-kapitalist bir semboldür. Efrîn’deki bu sistemi kabul etmeyen egemenler, bugün Efrîn’e yönelik işgale karşı sessiz. Ama biz çok iyi biliyoruz ki Efrîn’e saldırı, hepimize yönelik saldırıdır, bunun için birlikte direneceğiz ve kazanacağız.”

‘AVRUPA KATLİAMLARA ORTAK OLUYOR’

Avrupa halkları olarak egemen güçlerin Efrîn’e yönelik saldırılarına asla sessiz kalmayacaklarını dile getiren Norem, Avrupa’nın doğrudan Kürt halkına karşı yapılan katliamların bir ortağı haline geldiğini ifade etti. Dünya halkları adına BM ve Avrupa’nın harekete geçmesini isteyen Norem, “BM, Erdoğan’ın insanlık suçu işlediği için yargılamalıdır. Yine Erdoğan hükümetine verilen bütün destekler ve yapılan silah satışları acilen durdurulmalıdır. Türkiye ile iş birliği içinde olanlar iyi bilmeliler ki; Türkiye’ye yaptıkları yardımlarla bir anlamda Kürtlere karşı yapılan katliamları finansa ediyorlar” şekline konuştu.

‘KÜRT HALKIYLA OLAN YÜRÜYÜŞÜM HEP DEVAM EDECEK’

Uzun yürüyüşe Paris’ten katılan Akademisyen Soline Moulin ise “Kürt halkına karşı yapılan katliamlara dur demek en önemlisi onlarla aynı dünyanın hayalini kurduğum için bugün buradayım ve Kürt halkıyla olan bu yürüyüşüm hep devam edecek” diyerek duygu ve düşüncelerini anlatmaya başladı. “Türkiye Kürt halkına karşı savaş ve insanlık suçu işlerken ben yerimde oturamazdım” diyen Moulin, her şeyden öte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etmek için bu yürüyüşte olduğunu özellikle belirtmek istiyor.

‘YÜRÜYÜŞÜMÜZ EGEMENLERE İSYANDIR’

Öcalan’ın ortaya koyduğu projeyle dünya halklarını kapitalizm bataklığından kurtarmak istediğini söyleyen Moulin, Öcalan’ın felsefesi ile dünyayı güzelleştireceklerine çok inandığının altını çiziyor. Efrîn’e dönük saldırıları asla ve asla kabul etmeyeceklerini ve her yerde direnerek bu işgal girişimini boşa çıkaracaklarını sözlerine ekleyen Moulin, Avrupa’nın sessizliğini Efrîn’de yaşanan katliamlara ortak olmak anlamına geldiğini söyledi. Bugün biz burada egemenlere karşı yürüyoruz diyen Moulin, “Efrîn’e saldırı dünya halklarının geleceğine saldırıdır. Bir tarafta Efrîn’e sessiz kalan egemenler, bir tarafta bu yürüyüşte yer alan dünya halkların isyanı var. Herkes iyi bilmeli ki; bu yürüyüş dünya halklarının egemenlere isyanıdır” diye konuştu.

Dünya halkları olarak Öcalan’ın tutsaklığına asla alışmayacaklarının vurgulayan Moulin, şöyle devam etti: “Bu yürüyüşteki insanların hepsi, Öcalan’ın ortaya koyduğu Demokratik Konfederaliz projesini savunan insanlar. Öcalan’ın ideoloji esas alarak devrim umudumuzu daha da büyüteceğiz.”