Busl: Rıdvan Ö.’nün ifadeleri birbiriyle çelişiyor

Stuttgart’ta Kürt siyasetçilere karşı itirafçı olarak kullanılan Rıdvan Ö.’nün ifadeleri tamamen birbiriyle çelişiyor.

Almanya’nın Stuttgart kentinde 3 ayrı davada 7 kişinin tutuklanmasına yol açan Rıdvan Ö.’nün, Şemsettin B. ardından Salih K.’nin davasında da yalan beyanlarda bulunduğu ortaya çıktı. Avukat Anna Busl, oturum karşılığı itirafçılık yapan Rıdvan Ö. için “Ona faydası olacaksa gerçek olmayan bilgiler vermeye açık bir şekilde meyilli” diyerek, iltica başvurusu, polis sorgusu ve mahkemede verdiği çelişkili ifadelere dikkat çekti. Avukat Busl, itirafçının hem kendi özgeçmişi hem Kürt siyasetçilerle ilgili yalan beyanları örnekleriyle mahkemeye sunarken “bu kişinin suçlamalarına mahkeme nasıl itibar edecek” sorusu da gündeme geldi.

Stuttgart’ta Kürt siyasetçiler aleyhinde açılan davalar Nisan ayından itibaren devam ediyor. Yaptığı suçlamalarla Kürt siyasetçilerin tutuklanmasına yol açan koruma programına alınan Rıdvan Ö., Temmuz ayında Şemsettin B.’nin duruşmalarına katılarak çelişkili, bilgiden uzak iddialarda bulunmuştu. Mahkemede Şemsettin B.’yi tanımadığı ortaya çıkan Rıdvan Ö. fotoğrafından da teşhis edemeyince “kendisini şahsen tanımıyorum” itirafında bulunmuştu. Duruşmada, Rıdvan Ö., orta boylu ve siyah saçlı olan Şemsettin B.’yi uzun boylu ve kır saçlı olarak tanımlamıştı.

İtirafçı Rıdvan Ö., 8, 10 ve 22 Temmuz tarihlerinde ise Salih K.’nin duruşmasına tanık olarak katıldı ve polis ile iltica dairesinde verdiği ifadelerle çelişen, bilgiden uzak, tutarsız ifadeler verdi. Müvekkilinin apaçık yalan söyleyen Rıdvan Ö.’nün iddialarına dayanarak tutuklu olduğunu vurgulayan Avukat Busl, itirafçının iltica dairesi, polis sorgusu ve duruşmada birbiriyle çelişen ifadeler verdiğinin altını çizdi ve ekledi: “Öyle ki Tanık Rıdvan Ö. BAMF gibi resmi dairelere duruşmada yalan ifadeler verdiğini itiraf etmek zorunda kaldı.”

Yeni Özgür Politika’ya konuşan Avukat Anna Busl, itirafçı Rıdvan Ö.’nün çelişkili ifadelerine ilişkin şu ayrıntıları paylaştı:

– Rıdvan Ö. taktiksel hususlardan dolayı iltica başvurusu sürecinde Göç ve Mülteciler Dairesi’ne (BAMF) yalan ifade verdiğini itiraf etti. ‘Böyle gerekli olduğu için’ gibi bir savunmayla farklı ifadeler verdiğini söyledi. Oysa ki 10 Temmuz’daki duruşmasında BAMF’a verdiği ifadelerin tamamen doğru olduğunu savunmuştu.

– İltica dairesinde verdiği ifadesinde liseyi bitirdiğini söylemiş. Mahkemede ise herhangi bir resmi makama bu yönlü bilgi vermediğini söyledi. Oysaki iltica dosyasındaki ifade kendisine okunmuş ve anladığına dair imza atmış.

– 2 Şubat 2108’deki polis ifadesine göre Rıdvan Ö. işverenine eşinin öldüğünü söylemiş. 22 Temmuz’daki duruşmada ise bunun doğru olmadığı söyledi.

-10 Temmuz’daki duruşmada 2007’den itibaren PKK içinde yer almak istemediğini birçok kez tekrarladı. Ancak 20 Şubat 2018’deki polis ifadesinde ise “hep beni buldular” ifadesi veriyor. Duruşmada verdiği ifadede ise Yunanistan’da PKK ile iletişime geçtiğini söylüyor. 22 Temmuz’daki duruşmada Macaristan’da ve Almanya’da PKK’yle iletişime geçmeye çalıştığını belirtmiş. Bu ifadeler birbiriyle çelişmektedir.

– Rıdvan Ö. çalışma yürüttüğünü belirttiği sürelerin tam tarihini de bilmemekte. Ortalama tarihler vermiş ve neyi ne zaman yaptığını tam olarak belirtememiş. 8 Temmuz’daki duruşmada 2016 sonbaharında tekrar çalışmaya başladığını söylerken; 10 Temmuz’daki duruşmada ise 2018’de çalışmalarda yer aldığını, 22 Temmuz’da ise Efrîn sürecinde çalışmalarda yer aldığını söylemiştir. Üç ayrı duruşmada da döneme ilişkin farklı ifadeler vermiştir.

– Duruşmalardan birisinde Rıdvan Ö. müvekkilim Salih K. ile sadece bir hafta birlikte çalıştığını belirtmiştir. Ancak başka bir duruşmada ise 2017-2018 yıllarında çalıştığını söylemiştir.

–  Rıdvan Ö., başında savaştan kalma bir parça olduğunu ve bu nedenle isimleri unuttuğunu belirtmiş. Duruşmada ise sorumuz üzerine başındaki parçanın ameliyat esnasında alındığını sonradan öğrendiğini belirtti.

POLİTİK İNSANLARIN BU ŞEKİLDE YAKALANMASI HUKUKA AYKIRI BİR DURUM

Rıdvan Ö.’nün ifadeleriyle 16 aydır tutuklu Müvekkili Salih K.’nın 129b’den yargılandığını belirten Anna Busl, “Politik haklarına sahip çıkan insanların bu şekilde yargılanmaları hukuka aykırı bir durumdur. Bu tarz yargılamalarla temel haklarından mahkum bırakılmaktadırlar” dedi.

Salih K.’nin tutuklanmadan önce diz kapağından ameliyatı için randevusu olduğunu ve kalp rahatsızlığı olduğunu hatırlatan Av. Busl, “Müvekkilimin birçok sağlık sorunu var cezaevindeki koşullar onun için çok uygun değil. Cezaevi koşullarında kısmi bir iyileştirme yapılmıştır ancak halen sağlığı için gerekli koşullar yerine getirilememiştir” diye ekledi.

Son olarak 5 ve 7 Ağustos tarihlerinde görülen Salih K.’nin duruşmalara önümüzdeki hafta 12 ve 14 Ağustos’ta devam edilecek. Mahkemenin ise sonbaharda sonuçlanması bekleniyor.

Hafta içi devam eden diğer duruşmalardan birisi de Şemsettin B.’ye aitti. 6 ve 8 Ağustos’ta görülen duruşmada telefon konuşmaları dinlenildi. Önümüzdeki hafta 13 ve 15 Ağustos tarihlerinde Şemsettin B., 16 Ağustos’ta ise Kürt siyasetçiler Veysel S., Agit K., Evrim A., Özkan T. ve tutuksuz yargılanan Cihan A.’nın mahkemeleri görülecek.

Şemsettin B. ve Salih K.’nin duruşmalarında ifade veren itirafçı Rıdvan Ö.’nün önümüzdeki aylarda ise Kürt siyasetçiler Veysel S. ve birlikte yargılanan 4 kişinin duruşmasına katılması bekleniyor.