Carhaix ve Salzgitter’de şehit anması

Rojava’da 10 Şubat 2018’de şehit düşen Bröton kökenli Fransız YPG savaşçısı Olivier le Clainche ile 2018 yılı Nisan ayında Cudi’de şehit düşen HPG gerillaları ve Dêrazor’da şehit düşen QSD savaşçıları anıldı.

Efrin’de Türk devletinin işgal saldırılarına karşı yürütülen Çağın Direnişi’nde 10 Şubat 2018’de şehit düşen Bröton kökenli Fransız savaşçı Olivier le Clainche (Kendal Breizh) Carhai kentinde anıldı.

Mücadele arkadaşları tarafından düzenlenen anmaya Breizh’in arkadaşları, ailesi ve Nantes ile Lorient kentlerinden Kürdistanlılar katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada, Kendal Breizh’in yaşamından kesitler sunuldu.

Rojava devrimini anlatan broşürler ile kitapların da sergilendiği anmada Rojava’daki yaşama ilişkin sinevizyon gösterimi de yapıldı.

Anmada yapılan konuşmalarda açlık grevi direnişlerine dikkat çekildi.

YPG’li Kendal Breizh’in mücadele arkadaşlarından Guillaume Bricaud, Ewen Salomon ve Geal Roblin ise anılarını katılımcılarla paylaşarak, anısına sonsuza kadar sahip çıkacakları mesajı verdi.

"Suriye iç savaşında Rojava’yı anlatmak” kitabının yazarı Raphael Lebrujah ise yaptığı konuşmada Rojava devriminin tüm insanlık adına verilen bir mücadele olduğunu söyledi.

Bretonya Kürt Dostluk Derneği (AKB) adına konuşan Ronan Lelouarn ise açlık grevi direnişlerine karşı başta CPT olmak üzere, ilgili kurumların duyarsızlığını eleştirdi.

Anmadan sonra ise, katılımcılar Carhaix kentinde bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş, bir evin duvarına çizilen Breizh’in dev resminin olduğu yere kadar sürdü. Yürüyüş boyunca Kürtçe, Brötonca, Fransızca ve İngilizce “Şehit namirin”, “Biji Serok Apo”, “Erdoğan içeri, Apo dışarı” sloganları atıldı.

Burada marşlar okunarak konuşmalar yapıldı. Breizh’in de duvarlara çok resim çizdiğini ve YPG’ye katılmadan önce Brötonya’da birçok yere Rojava devrimini anlatan duvar yazıları ve ersimler çiziği belirtildi.

SALZGİTTER

Almanya’nın Salzgitter kentinde de 2018 yılı Nisan ayında Cudi’de şehit düşen Berivan Amed (Zehra Şükrü), Rengin Rojava (Rengin Muhammed Zedi), Rugeş Gabar (Jale Pirnejat), Viyan Zîlan (Tuğba Yıldız) ile Dêrazor’da şehit düşen QSD savaşçıları Yûsif Kurdî (Lûayî Kirê), Rênas Elî (Rênas Hesekê), şahsında özgürlük mücadelesi şehitleri anıldı.

Şehit Berçem Cilo Kadın Meclisi Salzgitter, Zozan Cudî kadın komünü Braunschweig tarafından organize edilen anma şehitlerin isimleri ve nerde şehit düştüklerinin okunması ve saygı duruşu ile başladı.

Şehit Rengin Rojava’nın kardeşi İlham Muhammed Zedi anmada şöyle konuştu: “Rengin sadece benim kardeşim değildi, sizin de kardeşinizdir, başsağlığını sizden istiyorum, bütün Kürdistan’ın başı sağlığını diliyorum. Apo’nun başı sağ olsun, şehit namirin.”

Şehit Rênas Elî’nin kardeşi Rent ise “Bütün şehit ailelerine baş sağlığını diliyorum, Rênas Kürdistan’ın şehididir, onun yolculuğu bize ağır geliyor fakat başımız yukardadır ve gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Yusif Kurdî kardeşi de hazırladığı yazılı mesajı okudu: Kurdî, “halkımızın ve memleketimizin özgürlüğü için biz bu yolda yürüdük, şehit namirin” dedi.

Şehit Rengîn Rojava’nın annesi ise anmaya sesli mesaj gönderdi. Anne, şunları belirtti: “Kızımın şahadetini Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’a kutlu olsun, bütün şehit annelere kutlu olsun, onun şahadetti dört Kürdistan’ın parçasını kutlu ediyorum, biz şehit anneleri olarak namus ve şeref hattından yürüyoruz, son damla kanımız bile kalsa, Abdullah Öcalan’ın yoluna feda ederiz. ‘Biji Serok Abdullah Öcalan, Biji Serokê Kurdan.”

Braunschweig’de yaşayan aktivist İhsan Tarlan’ın konuşması ardından da QSD’nin mesajı okundu.

PYD temsilcisinin konuşması ardından, Şehit Berçem Cilo Kadın Meclisi Salzgitter sözcüsü Hakime Yousef bir konuşma yaptı.

“Bizi bir araya getirin önderimiz bugüne kadar tecrit altındadır, Leyla Güven bu tecridi kırmak için 116 gündür direniyor” diyen Yousef, Öcalan özgür olmadan Kürt halkı üzerindeki tecridin de kırılmayacağını belirtti.

Komaw adına yapılan konuşmadan sonra anma sloganlarla sona erdi.