CDK-F, Paris’te 2018 Kongresi’ni gerçekleştirdi

CDK-F kongresini gerçekleştirdi. Fransız Komünist Partisi’nin Genel Merkezi’nde yüzlerce delegenin katılımı ile yapılan kongre eş başkanlar Fatma Nesanır ile Vedat Bingöl’ün açılış konuşması ve saygı duruşu ile başladı.

Kongreye delegelerin yanı sıra Fransız Komünist Partisi (PCF) Genel Sekreteri Pierre Laurent, Fransız Komünist Partisi Uluslararası İlişkiler Üyesi Pascal Torre, MRAP Eşbaşkanı Rene Lemignon, Avrupa Yeşiller Ekoloji Partisi Ulusal Sözcüsü Sandra Royal, Ulusal Genç Komünistler Hareketi adına Cyril Benoit, SOS Racisme’den Dan Cohen, Sol Parti, Alternatif Oluşum’dan Adel Dorade, France Kürdistan adına Sylvie Jan, Halkların Demokratik Kongresi-Fransa (HDK-F) Eşsözcülerinden Hatice Şahin, İbrahim Seydo ve HDK-F yönetimi, FEDA ve CİK başta olmak üzere, birçok kurum da bulunup konuşmalar yaptı.

PCF Genel Sekreteri Pierre Laurent konuşmasında Komünist Parti’nin CDK-F’nin kongresini ağırlamaktan mutlu olduğunu söyledi.

Kürdistan ile ilgili gündemi yakından takip ettiklerini de söyleyen Laurent, “Sizin eylemlerinizi her defasında destekliyoruz. Sizin demokrasi talepleriniz bizimdir, onurlu bir barış ve özgürlük talepleriniz, Türkiye’de, Rojava’da ve Kürtlerin bulundukları her yerde, haklarınızın tanınması anlamında- bizi Fransa’da ve Avrupa’da beraber hareket etmek için motive ediyorlar” dedi.

Erdoğan’ın 24 Haziran erken seçimlerini provoke ettiğini de kaydeden Laurent şöyle devam etti: “Her şeye rağmen, kazanmak için HDP’nin parlamenterlerini ve belediye başkanlarını içeri attı ve onların vaziyeti konusunda oldukça dikkatliyim. Özellikle kendisine kardeşlik için angaje olduğum Selahattin Demirtaş. Ben ve biz, sizin cumhurbaşkanlığı adayınız Selahattin Demirtaş’ın ulaşacağı sonuç için çok dikkatli olacağız. Sizin politik demokratik, feminist ve ekolojik projeniz Avrupa’da çok sayıda ilerici organizasyondan destek alıyor. Çünkü; o sadece Ortadoğu için değil, ama bütün dünya için bir umut takdim ediyor. İşte bunun için, çok acele olarak Başkanınız Abdullah Öcalan serbest bırakılmalı ve PKK terörist örgütleri listesinden çıkarılmalı. Bize, bütün komünist militanlara ve tüm seçilmişlerimize güvenebilirsiniz… Yaşasın Kürt halkı.”

PCF Uluslararası İlişkiler Üyesi Pascal Torre ise, dayanışma mesajlarını verdi.

KCDK-E Eş Başkanı Fatoş Göksungur 24 Haziran seçimlerine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Sadece Kürt tokadının yetmeyeceğini, Ermenilerin, Alevilerin, Êzidîlerin, yani toplumun tüm kesimlerinin tokadına ihtiyacı olduğunu söyledi.

HDK-F Eş Sözcülerinden İbrahim Seydo ise, örgütlenme ve meclislerin önemine vurgu yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride de dikkat çeken Seydo, PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için mücadele alanlarının genişletilmesinin önemine dikkat çekti. 24 Haziran seçimleri için de yoğun bir çalışma yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Kongre çalışma raporlarının okunması ve değerlendirilmesi ve seçim gündemi ile devam etti. CDK-F Eş Başkanlığına Fevziye Erdemirci ile Vedat Bingöl seçildi. Kongre, Müzeyyen Palabıyık (Şilan Fırat) anısına yapılan saygı duruşu ile sona erdi.