'AB ve uluslararası toplum Efrîn’e saldırıları durdurmalı'

İsveç Çevre Partisi Yeşiller’in Avrupa Parlamenteri Bodil Cebellos, dış dünyanın Erdoğan’ın Kürtlere olan nefretiyle tüm sınırları aşarak Efrin’e yönelik saldırılarına karşı sessiz kalmasının utanç verici olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ve uluslararası topluma Türkiye’nin saldırıların engellenmesi için girişimde bulunmaları çağrısı yaptı.

Cebellos, Çevre Partisi Yeşiller’in gençlik örgütü Yeşil Gençlik’in İnsan Hakları Sözcüsü Aida Badeli ile birlikte kalame aldığı ve Arbetarbladet gazetesinde yayınlanan “Dünya neden Türkiye’nin şiddetine karşı gözlerini yummuyor” başlıklı makalesinde Türk devletinin hıç bir kışkırtma olmaksızın Suriye’nin en güvenli kentine saldırdığını, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivilleri katlettiğini söylüyor.

Suriye’de iç savaşın başlamasından sonra Kürtlerin savaşın dışında kalmayı başardıklarını ve demokratik bir sistem kurduklarını hatırlatan Cebellos, “Onlar DAİŞ’ı Kobanê, Hasake ve Rakka’dan sürdüklerinde tüm dünya tarafından takdir edildiler. Ama şimdi dış dünya Türkiye’nin Türkiye’nin Efrîn’e saldırılarına göz yummuyor. Bu kabul edilemez, aynı şekilde dış dünyanın sesiz kalması da kabul edilemez” diyor.

Türk devletinin DAİŞ çetelerine karşı savaşmak yerine silahlandırdığı çetelerle birlikte Kürtlere saldırdığı belirtilen açıklamada, Erdoğan’ın Efrîn’e saldırmasının Suriye’deki Kürtlerin özgürlüklerini kazanmaları ve kendi kendini yönetmelerinin Türkiye’deki Kürtlerin etkilemesinden duyduğu korkuyu gösterdiği ifade ediliyor.

Barış, demokrasi ve insan haklarına saygının dış dünyanın gözlerini kapatmasıyla gerçekleşmeyeceğini belirten Cebellos ve Badeli, “Bizlerin sorumluluğu Türkiye’nin kabul edilemeyecek saldırılarında yaşamlarını yitiren masumların yanında yer almaktır. Biz demokratlar, barış tehdit edildiğinde konuşmalı ve insan hakları ve Kürtlerin saflarında yer almalıyız” diyor.