Cemal Deniz’in özgürlüğü için Stockholm’de eylem

Türk devletinin talebi üzerine Danimarka'da gözaltına alınarak tutuklanan Kürt siyasetçi Cemal Deniz'in serbest bırakılması için İsveç'in başkenti Stockholm'de bir gösteri düzenlendi.

Stockholm'deki Danimarka Büyükelçiliği önünde saat 14.00 sularında gerçekleşen eylemde bir konuşma yapan Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Ferah Bozcalı, son 6 ay içinde Erdoğan ve Türk devletinin Kürtlere yönelik katliam ve saldırıları yoğunlaştırdığını, yurt dışında da Interolü kullanarak Kürtler ve muhalifler üzerinde baskı kurmaya çalıştığını söyledi.

Danimarka’nın Türkiye’nin isteklerine uyarak Cemal Deniz’i tutuklamasını Kürtlerin kabul etmediğini söyleyen Bozcalı, “Deniz Türkiye’de işkence görme riski olduğu için Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Sözleşmesi uyarınca Türkiye’ye iade edilemez” dedi.

Eylemde “Katil Erdoğan, iki yüzlü Danimarka”, “Cemal Deniz'e özgürlük”, gibi Türkiye ve Danimarka'yı kınayan, Deniz’in serbest bırakılmasını talep eden sloganlar atıldı. Eylemciler adına iki Kürdistanlı, protesto mektubunu görevlilere verdikten sonra eyleme son verildi.

PKK yöneticisi olduğu öne sürülen Deniz, Almanya'nın küçük bir yerleşim birimi olan Puttgarden'den botla Danimarka'nın Rodbyhamn Limanı'na giriş yaptığı sırada 14 Temmuz günü PET (Danimarka istihbarat teşkilatı) tarafından gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinde yer alan “Interpol Europol Daire Başkanlığından Büyük Başarı” başlıklı basın açıklamasında Deniz'in 192 ülkede kırmızı bültenle arandığı belirtilerek “Almanya’dan Danimarka’ya gideceğinin haber alınması üzerine Danimarka’da iade amacıyla yakalattırıldı” ifadelerine yer verilmesi üzerine Danimarka medyasında PET'in MİT'le işbirliği yaptığı yorumları yapılmıştı.