​Cenevre, Sur’daki savaş suçunu ve Kürt’ün direnişini sergiliyor

Cenevre Belediyesi, Türk devletinin Sur’da gerçekleştirdiği savaş suçunu ve Sur’da yaşanan direnişi anlatan fotoğrafları sergilemeye başladı.

Cenevre Şehir Belediyesi, Türk devletinin öz yönetim direnişleri döneminde Amed’in Sur ilçesinde yaptığı yıkımı ve Sur’da yaşanan direnişi anlatan fotoğraf sergisi açtı. Cenevre Belediyesi organizasyonluğunda Forum de Fauborg’ta acılan sergide, Amed ve Sur’un dünya kültür mirası açısından önemi de anlatılıyor.

Kürtçe müzik eşliğinde sergilen fotoğrafların bir bütünü, bir taraftan Sur ve Amed’in dünya kültür mirası açısından önemini gözler önüne sererken, bir taraftan da bu kadar zengin bir kültürün Türk devletinin saldırıları sonucunda nasıl yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna vurgu yapıyor.

TÜRK DEVLETİNİN SAVAŞ SUÇUNA DİKKAT ÇEKİLİYOR

Sergilenen her fotoğrafın aynı zamanda neyi anlam ifade ettiği de anlatılırken, özellikle birçok fotoğraf Türk devletinin Sur’da nasıl bir savaş suçu işlediğini bütün çıplaklığıyla gözler önüne koyuyor.

Türk devletinin Sur’a dönük saldırıları sonucunda yok edilen tarihsel mirasa dikkat çeken fotoğrafların yanı sıra aynı zamanda Sur’daki direnişe vurgu yapan fotoğraflarda sergileniyor.

Amed’in kozmopolittik yapısına da değinilen sergide, Amed’in zengin kültürel değerleriyle yüzyıllardır birçok ırktan ve dinden insana beşiklik ettiğine işaret ediliyor.

Yine Sur’daki yıkımın boyutuna dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletlerin raporlarına yansıyan uydudan alınmış fotoğraflara da sergide yer veriliyor.

Fotoğraf sergisinde açılmasında katkıları olan 9 günden beridir bir grup seçilmiş ile birlikte Efrin için BM önünde açlık grevinde olan Sur Belediye Eşbaşkanı Fatma Şık Barut, sergiye yönelik ANF bilgi verdi.

ŞIK: HEM YIKIM HEM DİRENİŞ SERGİLENİYOR

“Bu sergide, hem Sur ve Amed’in dünya kültür mirası açısından önemine hem de Türk devletinin Sur’da yaptığı yıkımı öne çıkardık. Bu sergi Sur’un kültürel mirasını anlatıyor.” diyen Şık, bu serginin aynı zamanda Surda’ki direnişçileri anlattığını ifade etti. Şık, Sur yakından tanımak isteyen ve Sur’da nelerin yaşandığını öğrenmek isteyen herkesin sergiyi mutlaka ziyaret etmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraflar, 7 Nisan tarihine kadar Terreaux du Templ 6 adresinde bulunan Forum Faubourg’da sergilenmeye devam edecek.

KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI DEKLARASYONU

Öte yandan, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad al Hüssein huzurunda Cenevre Plais Eynard’da bir araya gelen Cenevre, Sur, Musul, Strasboug, Timbuktu, Lund, Viyana ve Erbil belediye başkanları “Cenevre İnsan Hakları ve Kültür Mirasının Korunması” başlıklı deklarasyonu imzaladı.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 70’ci yıl dönümü anısına Cenevre Belediyesi öncülüğünde hazırlanan bu deklarasyon, dünya kültürel mirasının korunması ve bunun için ortak mücadele edilmesi gerektiğini esas alıyor. Öncelikle yok olmakla yüz yüze olan dünya mirasının korunması ve bunun için dayanışmanın esas alınması gerektiğini amaç edinen deklarasyon, kültürel mirasla birlikte yok edilmek istenen toplumların tarihsel dokusunu korumayı da hedefliyor.