Chaliand: Türkiye’nin ÖSO’su DAİŞ’ten başka bir şey değil

Fransız Le Figaro gazetesinde bir analiz kaleme alan uluslararası stratejik ilişkiler ve silahlı çatışmalar uzmanı Gérard Chaliand, Türk devletinin ÖSO adıyla sunduğu grupların DAİŞ ve benzer ideolojilere sahip gruplardan başka bir şey olmadığını kaydetti

2015’de “DAİŞ zamanlarında Kürt sorunu” başlıklı bir kitabı da çıkan Gérard Chaliand’ın Le Figaro’daki yazısı “Efrin muharebesi: Batılıların Kürtlere ihaneti” başlığı altında yayınlandı.

20 Ocak’tan bu yana devam eden Türk işgal saldırılarını analiz eden Chaliand, saldırının Rus güçleri Türkiye ile müzakere ederek çekilmesi ve ABD’nin saldırıya muhalefet etmemesi ardından başladığını yazdı.

Chaliand Türkiye ile ittifak halindeki çeteler için ise şu tespiti yaptı: “Türkiye’nin Suriyeli ittifak güçleri temel olarak cihatçılardan başka bir şey değil. Ya İslam Devleti (DAİŞ) ya da benzer ideolojilere sahip başka örgütlerdir. (...) Türk askeri müdahalesinin adı ‘Zeytin Dalı’. Diktatör olmak güzel. Dış görünüşe kara bir mizahla uyuluyor.”

Kürtlerin ise askeri siyas bir hareketi teşkil ettiğini belirten Chaliand, Kobanê’den bu yana DAİŞ’e karşı verilen disiplinli ve yüksek motivasyonlu mücadeleyi anlattı.

Türkiye ile Rusya arasındaki muğlak ilişkilerin ve dönemsel ittifakların yeni olmadığını belirten Challiand, daha önce Cerablus kapısının açılmasında da bu ilişki biçiminin devreye girdiğini ifade etti.

Chaliand’a göre bu kez Rus güçleri Efrin kantonundan çekilmek üzerine yoğunlaştı ve Türkiye de Şam rejiminin devrilmesini teşvik etmekten vazgeçti.

Minbic’e yönelik Türk tehditlerini de hatırlatan Chaliand, ABD’nin Efrin’e yönelik işgal saldırına müdahale etmeyeceğini ifade etti. Chaliand’a göre Trump’ın kaygıları başka önceliklere yöneldi. Chaliand, “ABD, çıkarları doğrudan tehdit altında olmaza müdahale etmeye niyeti olmadığı zaman, bunun kabul edilemez olduğunu söyleyerek ama kabul ederek, savaşçı davranışları kınamakla yetinir.”

DEMOKRATİK KAMUOYU VE MEDYANIN TUTUMU ÖNEMLİ

Avrupa’nın tavrının ise her zamanki gibi ölünün arkasından bir ithafta bulunmanın ötesine geçmediğini belirten Chaliand, “Bu durum demokratik ülkelerde kamuoyu ve medyanın önemini hatırlatıyor, tabi eğer sıkı bir şekilde işlerini yaparlarsa” diye kaydetti.

Saddam rejimin Güney Kürdistan’a yönelik saldırıları ardından yaşanan gelişmeleri hatırlatan Chaliand, Efrin için ay durumun yaşanmayacağını düşünüyor.

Chaliand, bunu şöyle izah ediyor: “Türkiye NATO’nun üyesidir, ABD’nin başka öncelikleri var, Rusya’nın çıkarları Efrin Kantonu’ndan önce Şam rejiminin sürekliliğini ilgilendiriyor”