CHP’li Yelken: AKP yaralı yılan gibi

Köln Türk Konsolosluğundaki oy verme merkezinde görevli CHP NRW İkinci Başkanı Salman Yelken, "AKP kaybettiğini anlayınca yaralı yılan gibi saldırganlaşıyor" dedi.

Avrupa’da oy kullanma işlemi bir haftayı geride bırakırken her gün AKP’nin hileleri ortaya çıkıyor. AKP’nin kaybettiğini anlayınca saldırganlaştığını belirten CHP NRW ikinci Başkanı Salman Yelken, ” AKP kaybettiğini anlayınca yaralı Yılan gibi saldırganlaşıyor” dedi.

AKP, Almanya’daki oy kullanma işlemlerinde devletin imkanlarını kullanarak, hile yapmaya devam ediyor. Konsoloslukların önünde para, gıda maddeleri dağıtmak, imamlardan oluşan sandık görevlileri aracılığıyla insanları AKP’ye oy vermeye yönlendirmek, CHP ve HDP’ye oy verme ihtimali olan insanlara da çeşitli zorluklar çıkarmak gibi uygulamalar rutinleşti. Bunun önüne geçmeye çalışan kişilerden biri de Köln’de bulunan Türk Konsolosluğundaki oy verme merkezinde görevli CHP NRW İkinci Başkanı Salman Yelken. CHP’li Yelken, bu uygulamaların sıklaşmasını AKP’nin gidişine bağlıyor.

TÜRKİYE’DEKİ GİBİ GIDA DAĞITIYORLAR

Salman Yelken, Avrupa’daki seçimlerin bir haftada geride bıraktığını belirterek, ”Maalesef Türkiye’deki her seçim döneminde olduğu gibi AKP’liler bu seçimde de usulsüzlüklere başvuruyor. Örneğin yaşlı seçmen geliyor, eli tutmuyor, tek başına oy kullanamıyor. (Genelgede bu tür durumda olan birisinin yanında gitmesi diye belirtiliyor.) Diyelim seçmen Kürtçe konuştuğu zaman buna tepki gösterip, kimsenin yanında gitmesini istemiyorlar. Zorluklar çıkarıyorlar. Onların da seçmeni olsa tek başına oy kullanma durumu olmasa izin veriyoruz ama onlar zorluklar çıkarıyor” dedi. Yelken, AKP’nin muhalefetin yükselişinden korktuğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Kaybetme korkusu yaşıyorlar. Muhalefetin meydanlardaki kitlesini ve coşkuyu görüyorlar. Sanırım buradakiler Türkiye’den baskı görüyor. Bunlar da panik içerisindeler. Onun için bu tür yöntemlere başvuruyorlar. Dün seçim alanın tam dibinde aynı Türkiye’deki kömür, makarna dağıtımı gibi burada da paketler dağıtıyorlar. Düşünün artık; Almanya’da gıda dağıtıyorlar.”

KÜRTÇE KONUŞTUĞU İÇİN ZORLUK

CHP’li Salman Yelken, YSK’nin atadığı cami imamları olan sandık görevlilerin AKP’ye toleranslı yaklaştığını ifade ederek, şunlara dikkat çekti: "Toplantı yaptık, konsolosluğa da söyledim. Engellemeye çalışıyoruz. Her seferinde yaptığımız toplantıda genelgeye bağlı kalınması kararı alınıyor ama ne yazıki vazgeçmiyorlar. Geçenlerde yaşlı bir amca geldi. Gözleri görmüyordu. Sırf Kürtçe konuştuğu için yakınlarının birlikte girmesine izin vermediler."

KAYBEDECEKLERİNİ BİLDİKLERİ İÇİN

AKP’nin seçimleri kaybetme psikolojisi yaşadığını dile getiren Salman Yelken, şöyle konuştu: "Onlara da 'gerginlik yapmaya gerek yok, kaybedeceksiniz. Gerginliği onun için yaratıyorsunuz ama bu nafile' dedim. Muhalefete gerçekten ciddi bir yükselme var. Korku duvarı yıkıldı, 16 yıldır insanlar bıktı. Eğitim, dış politika, ekonomi baş aşağı gitmiş. Gerek Türkiye’deki insanlar gerek ise buradaki insanların kaygıları artıyor. Bunlar da muhalefetin yükselişini görüyorlar. Selahattin Demirtaş içeride ama taraftarları fazla. Muharrem İnce alanlarda, Diyarbakır ve Konya mitingi örneği var. Bunlar bu kitleyi ve kalabalığı görünce kaybetme korkusunu yaşıyor. Yaralı yılan misali saldırıyorlar. Bu psikoloji içerisindeler."