Covid 19: Avrupa’da en az 55 Kürt yaşamını yitirdi

Çin’de ortaya çıkan ve bütün dünyayı etkisi altına alan Covid 19 pandemisinden dolayı, Avrupa’da en az 55 Kürt hayatını kaybetti, tespit edilen bine yakın vaka var.

Koronavirüs pandemisinin en fazla etkilediği Avrupa kıtasında, onlarca Kürt de hayatını kaybetti. Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere, Hollanda, İsviçre, salgının en fazla etkilediği ülkeler arasında yer alıyor.

Kürt nüfusunun en yoğun olduğu Almanya’da vaka sayısı 120 bine yaklaştı. Hayatını kaybedenlerin sayısı vaka sayısına göre göreceli olarak düşük olsa da, herhangi bir ilacın henüz bulunamaması endişeleri arttırıyor.

Tahminlere göre Almanya’da 1 milyon 500 bin civarında Kürt yaşıyor. Yaşlı ve risk grubundaki sayıları ise azımsanmayacak derecede yüksek.

KCDK-E’nin elindeki istatistiklere göre, Avrupa ülkelerinde şimdiye kadar 55 Kürt yaşamını yitirirken, en az 955 kişi de virüse yakalandı. Yaşamını yitirenlerin ortalama yaşı 60 olurken, 4 yaşındaki bir çocuğun yaşamını yitirdiği gelen bilgiler arasında.

Kürtler arasındaki ölümlerin çoğu Birleşik Krallık’ta yaşanırken, bu ülkeyi Almanya, İsveç ve Fransa takip ediyor. Vaka sayısında da Almanya ve İngiltere önde yer alıyor. Bu veriler KCDK-E ulaşan bilgiler ve tespit edilenlerden oluşuyor, gerçek rakamın daha yüksek olabileceği belirtiliyor. 

KCDK-E verilerine göre tablo şöyle:

ÜLKELERE GÖRE ÖLÜMLER

Almanya: 11

İngiltere: 20

İsveç: 10

Fransa: 9

Belçika: 5

 

VAKALAR

İngiltere: 350

Almanya: 300

Fransa: 90

Hollanda: 54

İsveç: 45

Belçika: 42

İsviçre: 37

Avusturya: 34

Danimarka: 5

Kanada: 1

 

KARANTİNADA OLANLAR

İngiltere: 80

İsviçre: 14

Fransa: 11

Hollanda: 7

Belçika: 5

Avusturya: 4

 

HEYVA SOR A KURDİSTANÊ DEN ‘KARDEŞ AİLE’ KAMPANYASI

Öte yandan pandemi ile mücadele kapasamında Heyva Sor a Kurdistanê “Kardeş Aile” kampanyası başlattı. KCDK-E ve TJK-E de kampanyaya destek veriyor. Kampanya 9 Nisan günü başladı. Kampanyaya ilişkin bilgi veren yardım kuruluşundan Murat Vargün, Kürdistan’ın 4 parçasındaki mağdur ailelere yardım edeceklerini söyledi. Vargün devamla şunları belirtti: “Kampanyamız dün başladı. Almanya, İsviçre, Hollanda’dan katılımlar var. Bir gün olmasına rağmen sayı 150 civarında. Bu önümüzdeki günlerde daha artacaktır. Biz de Kürdistan’daki komisyonlarımızın aracılığıyla mağdur ailelere ileteceğiz.” Murat Vargün, her kesi kampanyaya katılmaya çağırdı.

KOÇER: HALKIMIZIN SORUNLARINI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ

Almanya’da faaliyet yürüten Kürt konfederasyonu KON-MED oluşturduğu kriz masalarıyla bu ülkede yaşayan Kürdistanlılara yardım ediyor. Sağlık, hukuk ve maili olarak danışmanlık hizmet veriyor. Konfederasyona bağlı 12 doktor hizmet veriyor.

Başta Berlin, Köln, Hamburg olmak üzere bir çok kentte oluşturulan kriz masaları, maske üretiminde bulunuyor ve yaşlılara hizmet veriyor.

KON-MED Eşbaşkanı Tahir Koçer, Almanya’da 1 milyon 500 civarında Kürt nüfusunun yaşadığını belirterek, amaçlarının yardıma muhtaç olanlara yardım etmek olduğunu söyledi.

Koçer, “Kurum olarak çok ciddi bir ağ oluşturduk. Sağlık, hukuk, sosyal ve mali olarak halkımızın sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Yine yaşlılara ulaşarak, onlara yardım ediyoruz. Sosyal medya üzerinde de Kürtçe olmak üzere çeşitli kurslarla gençlere eğitim programları başlattık” diye konuştu.

BİR ÇOK MERKEZDE YARDIM KAMPANYASI

Fransa’da faaliyet yürüten Kürt konseyi CDK-F de başta Paris çevresi olmak üzere Fransa’da özellikle sağlık çalışanlarına yemek hizmetinin yanı sıra ildeki tekstil işi yapan Kürt işverenlerin aracılığıyla maske üretimi yapıyor. İsviçre de benzer kampanya ve yardımlar devam ediyor.

İngiltere’nin başkenti Londra’da Roj Kadın Meclisi, yaşlılara yardım ediyor. Avrupa’nın bir çok ülkesinde de benzer hizmetler veriliyor. Birleşik Krallık’ta ayrıca Birleşik Heyva-Sor, koronavirüsle mücadele kapsamında ülkenin en önemli yardım kuruluşu Citizen UK adlı kuruluş ile birlikte, sokakta yaşayan, kimsesiz, yoksul ve hastalara yardım ediyor.

Bir çok merkezde oluşturulan sosyal komisyonlarla bu dönemde işsiz kalanların haklarını aramak, işlemleri yapıp ekonomik yardım hizmetleri sürdürülüyor.

KOÇ: DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLALIM

KCDK-E ve TJK-E de faaliyetlerini tüm hızıyla sürdürüyor. Özellikle telekonferans üzeri yaptıkları toplantılarla bütün faaliyetler organize edilerek, günlük olarak raporlanıyor.

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, günlük olarak gelişmeleri izlediklerini söyledi. Koç, bütün toplum merkezlerine de şu çağrıda bulundu: “Özellikle yaşlılara, kendi başına alışveriş olanakları olmayanlara yardım edelim. Maske dahil neye ihtiyaç varsa onları yaratmak için çaba içerisinde olalım. Böyle bir ağ ile biz dayanışmayı artırarak, birlikte bu krizden çıkış yolu bulabiliriz.”