Danimarka ve Almanya'da Newroz kutlamaları

Danimarka Albertslund ile Almanya Gifhorn'da Kürtler ve dostları, Newroz'u kutladı. Etkinliklerde tecride karşı süren açlık grevleri selamlandı.

Danimarka’nin birçok kentinden gelerek, Albertslund'daki tiyatro salonunda buluşan yüzlerce kişi, Newroz’u kutladı. Etkinlikte İmralı tecridi kınandı, Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri selamlandı.

Etkinliğe Danimarka Kırmızı-Yeşil Birlik Partisi Milletvekili Søren Søndergaard, Sosyalist Halk Partisi Milletvekili Adayı Serdal Benli, PEKAN Danimarka adına Necati Gezen de katıldı.

Açılış konuşmasını DKTM eşbaşkanları Saime Bilen ve Sadık Çiftçi yaptı.

Milletvekili Søren Søndergaard, tecridin kaldırılması talebiyle Leyla Güven öncülüğünde devam eden açlık grevleri ile dayanışma içinde olduklarını belirtti.  Søndergaard, "DAİŞ denilen, insanlığın başına bela olan bir örgütle Kürtlerin nasıl mücadele verdiğine şahit olduk. TC faşizmi Kürtleri tehdit ederken, yüzlerce siyasetçisini zindanlara atarken biz Avrupa olarak sessiz kaldık. Biz Kürtlere borçluyuz. Bunun için gereken her türlü destek verilmelidir" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın görüntülü olarak gönderdiği mesaj salonda gösterildi.

Daha sonra, sahneye Hozan Aydın, Cihan Çelik, Hozan Copi, Bangin Efrîn, Agrin Azad, Necati Gezen çıktı.

GIFHORN

Almanya’nın Gifhorn kenti ve Salzgitter bölgesinde yaşayan Kürdistanlılar, Schützengesellschaft Wesendorf e.V. atıcılık kulübünde Newroz'u kutladı. DKTM Wolfsburg Eşbaşkanı Mehmet Karakaş, Kuzey Almanya Demokratik Kürdistanlılar Federasyonu Yürütme Üyesi Letif Karakaş ve siyasetçiler konuşma yaptı. Ayrıca HDK-A Braunschweig Newroz mesajlarını yazılı olarak okudu.

Sunucu Yılmaz Kaba, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a tecridin kırılması yönünde mesajlar verdi.

Siyasetçiler tarafından yapılan konuşmalarda da açlık grevcilerinin ölüm eşiğinde olduğuna dikkat çekildi.

DKTM-Wolfsburg Eşbaşkanı Mehmet Karakaş, Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevlerini selamladı, "Newroz ateşini gürleştirelim, faşizmi tarihin çöplüğüne atalım" dedi.

Konuşmalardan sonra şarkıcılar Seyda Perinçek, Ciwan Çewlig, Beşîr Rojava, Dimlî Amed, Hogir Botan sahne aldı.