Danimarka'ya çağrı: Türkiye'ye sattığın silahları açıkla!

Birlik Listesi Milletvekili Eva Flyvholm, Danimarka hükümetiden son 10 yıl içinde Türkiye'ye sattığı silah ve askeri malzemeleri açıklamasını istedi.

 

Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarından sonra Finlandiya, Norveç ve İsveç, Türkiye'ye silah satışlarını durdururken bir İskandinavya ülkesi olan Danimarka'nın aynı yönde karar almaması tepkilere yol açtı.

Birlik Listesi Milletvekili Eva Flyvholm, konuyu yazılı bir soru önergesiyle parlamentonun gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Nick Hekkerup'tan hangi ve kaç Danimarka şirketinin dolaylı ve doğrudan Türkiye'ye silah sattığını açıklamasını istedi. Flyvholm, ayrıca son 10 yıl içinde Türkiye'ye silah ve askeri malzeme satışları için verilen izinlerin de açıklanmasını talep etti.

Sosyalist Halk Partisi ve Birlik Listesi, Türkiye'nin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'ye işgal girişimi başlatmasından hemen sonra Türkiye'ye yapılan tüm silah satışlarının durdurulmasını talep etmişti.

Liberal Sol Parti de, hem silah satışlarının durdurulmasını hem de daha önce verilen 19 satış izninin iptal edilmesini istemişti.

Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Danimarka'nın 1,5 yıl önce daha katı bir silah ihraç politikasını yürürlüğe koymasından beri Türk devletine silah satmadıklarını, bu nedenle de silah satışlarını durdurma kararı almalarına gerek olmadığını öne sürmüştü.

Bu açıklamadan bir kaç gün sonra parlamentoya yazılı bir önerge veren Flyvholm, hükümetten son Danimarka'nın 10 yıl içinde Türkiye'ye sattığı silahların listesini açıklamasını talep etti.