Demirtaş: Türkler de Kürtçe öğrenmeli

HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Amed’de düzenlenen Kürt Dili Çalıştayı ile ilgili paylaştığı mesajda, “Kürtçe öğrenmeniz için de Kürt olmanız gerekmiyor” dedi.

Demirtaş, Amed’de düzenlenen Kürt Dili Çalıştayı’yla ilgili olarak avukatları aracılığı ile düşüncelerini paylaştı.

Demirtaş, “Yeryüzündeki dillerin her biri ayrı ayrı güzeldir, kıymetlidir” dedi.

Yasaklı diller veya yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dilleri sahiplenme ve geliştirmenin “çok önemli” olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Kürtçe, bu dillerden biridir” diye ekledi.

Çalıştayın önemine vurgu yapan Demirtaş, “Diyarbakır’da düzenlenen Kürt Dili Çalıştayını önemli ve değerli buluyorum. Çalıştaydan çıkan sonuçların büyük bir ciddiyetle takip edilmesi ve hayata geçirilmesi için herkesin etkin bir çaba içerisinde olması gerektiğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, ““OHAL’de çok sayıda Kürtçe TV, radyo, gazete, dergi, web sitesi, kreş, kurs ve enstitü kapatıldı” diyerek şunları ekledi: “Kürtçenin eğitim dili, resmi dil ve kamusal dil olmasını bir yana bırakın, halkın kısıtlı imkânlarıyla kendi anadilini koruma gayretlerine bile yasakçı yaklaşmak insafsızlıktır.”

Diller üzerindeki “anlamsız, akıl almaz ve incitici yasakların mutlaka kaldırılması” gerektiğini vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti:

“Herkesin de anadiline çok daha fazla sahip çıkması gereken bir dönemi yaşıyoruz. Egemen dillerin iletişim, bilişim ve teknoloji imkanlarıyla gündelik yaşamımızı her geçen gün daha fazla kuşatması ve Türkiye’de Kürtçeyi dışlayan eğitim sistemi, Kürtçe dil kaybını arttırmıştır. Bu durumun, büyük bir ciddiyetle gündemde tutulmasında fayda vardır.”

Kürtçenin korunarak günümüze aktarılmasında dengbêjlerin de büyük bir rolü olduğunun altını çizen Demirtaş şu mesajları verdi:

“İngilizce öğrenmek için İngiliz olmak, Türkçe öğrenmek için Türk olmak gerekmiyor. Kürtçe öğrenmeniz için de Kürt olmanız gerekmiyor. Her biri için insan olmak yetiyor. Kürtçe öğrenmeyi, sadece anadilini bilmeyen Kürtlere tavsiye etmiyorum. Birlikte yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz. O halde hem birbirimizin diline saygı duyalım hem de öğrenelim. Bu bizi birlikte olmaktan etmez; aksine güzelleştirir, güçlendirir."