Demokratik Suriye muhalefeti Berlin’deki çalıştayda buluştu

Suriye’nin demokratik güçleri, parti temsilcileri ve siyasetçiler MSD’nin çağrısıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya geldi. Çalıştayda demokratik bir Suriye’nin nasıl olabileceğine ilişkin tartışmalar yapıldı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) geçtiğimiz Temmuz ayında demokratik muhalefet temsilcileriyle bölgede kalıcı çözüm yollarını tartışmak amacıyla Suriye ve uluslararası alanda çalıştaylar serisi başlatmıştı. Şimdiye kadar Paris ve Viyana’da gerçekleştirilen çalıştaylardan birisi de Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlendi.

Cumartesi öğle saatlerinde start alan ve “workshop” tarzında gerçekleşen çalıştay demokratik bir Suriye için çabalayan muhalefeti buluşturdu. Suriye’nin değişik etnik ve dini gruplarından 40’yakın isim katıldığı çalıştayda MSD Eş Başkanı Riyad Dirar da hazır bulundu. Çok sayıda parti, organizasyon ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bağımsız siyasetçiyi bir araya getiren çalıştayın farklı ideolojileri bir araya getirmesi dikkat çekti.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan MSD Eş Başkanı Riyad Dirar, Rojava Kürdistanı ile Suriye’nin kuzey ve doğusunda oluşturdukları demokratik özerk yönetimleri anlattı. Daha güçlü demokratik yönetim için herkesin katılım ve desteğine ihtiyaç duyduklarını belirten Dirar bunun için diyalogun önemli olduğunu ifade etti.

TÜRK DEVLETİNİN İŞGALCİ SİYASETİ KINANDI

Suriyeli marksist örgütlerinden demokratik partilere kadar geniş yelpazede katılımcıların hazır bulunduğu çalıştayda ağırlıklı olarak demokratik bir Suriye’nin nasıl kurulacağı konusu masaya yatırıldı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim ile Demokratik Suriye Güçleri (QSD)’nin çalışmalarına övgüler yapıldı.

Türkiye ve ABD arasında karara bağlanan “güvenlikli bölge”nin de tartışıldığı çalıştayda Türk devletinin Suriye’ni topraklarına yönelik işgalci yaklaşımı kınandı. 1,5 yıldır süren Efrîn’deki işgalin son bulmasını da isteyen katılımcılar tüm muhalif kesimleri bir araya getirmenin yollarına ilişkin görüşler dile getirdiler. Ayrıca yurt dışında, özellikle de Almanya’da yaşayan muhaliflerin Suriye’nin demokratik geleceğine önemli katkılar sunabilecekleri belirtildi.

Suriye’deki bütün demokratik güçleri kapsayacak bir kongreyi organize edecek bir mekanizmaya ilişkin katılımcılar görüşlerini dile getirdiler. Bugün de sürmesi planlanan çalıştayın ardından bir sonuç bildirisi yayınlanacak. Bildiride Almanya’daki demokratik Suriye muhalefetinin ortak görüş ve taleplerinin yer alması bekleniyor.

Kobanê’de gerçekleştirilen Suriye içi diyalog çalıştayında Özerk Yönetim’in anlatılması ve demokratik muhalif kesimleri bir araya getirme amacıyla diyalog çalıştaylarının gerçekleştirmesi kararı alınmıştı. 29-30 Haziran tarihlerinde Fransa’nın başkenti Paris’te, 12-13 Temmuz tarihlerinde ise Avustarya’nın başkenti Viyana’da muhalefet temsilcilerinin katılımıyla ilk çalıştaylar düzenlenmişti. Çalıştaylar sersinin bir sonraki durağının ABD, İskandinavya ve Arap ülkelerinin olması bekleniyor.