Dersim İnşa Kongresi ilan edildi

Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti 5. kongresinde ismini Dersim Yeniden İnşa Kongresi olarak değiştirme kararı aldı. Kongrede eşbaşkanlığa Hülya Yer ve Ali Çatakçın seçildi.

Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti gerçekleştirdiği 5. kongresinde ismini Dersim Yeniden İnşa Kongresi olarak değiştirdi. Frankfurt’a bağlı Oberulsen’de bulunan Alevi Kültür Merkezi’nde (AKM) pazar günü gerçekleşen kongrede eşbaşkanlığa Hülya Yer ve Ali Çatakçın seçildi.

Kongre, Atakan Mahir (İbrahim Çoban) şahsında Kürdistan Özürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Açılış konuşmasını Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti Başkanı Ali Çatakçın yaptı. Dersim’de birçok kurum olduğuna dikkat çeken Ali Çatakçın, Dersim çalışmalarına katılacakların ideolojik kimliklerini bir kenara koyarak, Dersim kimliğiyle yer alması gerektiğini söyledi. “Biz kongreyiz, parti değiliz” diyen Çatakçın, “Biz Kızılbaş Aleviyiz, Kürdüz. Biz Dersimlilerin aidiyet kimliği budur” dedi.  Okunan faaliyet raporuna yönetimde kadın ve gençliğin yetersiz olduğu eleştirisi getirildi.

DERSİM'DE YAŞANANLAR ENDİŞE VERİCİ

Gazeteci Erdal Er yaptığı konuşmada, “Dersim’de soykırım devam ediyor. Kendi kültürümüzle, kendi dilimizle, kendi kimliğimizle ciddi sorunlarımız var. Bu konuda yeniden inşaa güçlü bir çalışma gerektiriyor” dedi. Sanatçı Ferhat Tunç, “Dersim’de olan bitenden diasporadaki biz Dersimliler endişe ediyoruz” diyerek, yeni bir başlangıç için kongrenin önemine değindi.

Dersim Araştırmalar Merkezi Başkanı Hüseyin Ayrılmaz,  Almanya’nın Dersim katliamındaki rolüne dair ortaya çıkan belgelere değindiği konuşmasında, “Daha açıklanmayan çok şey var. ” dedi.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, “Dersim denince sadece Seyit Rıza’yı, Munzur’u anarsak, Dersim’i dile getirirken Alişer’i görmezsek eksik kalır” dedi. Ozan Emekçi, “Dersimli çocuklarımızı ne zaman Dersimli olarak yetiştirirsek o zaman Dersimi yaşatırız” şeklinde konuştu.

Ozan Cömert ise yaptığı konuşmada, katliamlardan ders çıkararak yeniden yapılanmanın önemini vurguladı.

Avrupa Koçgirililer Derneği Başkanı Siyabent Şahin, yeni yönetimde gençlere yer verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

AKADEMİK ÇALIŞMALAR DESTEKLENMELİ

Bremen Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Çetin Güler ise “Akademik çalışmalar desteklenmeli. Almanya’da üniversitelerde işbirliği gerekiyor. Tehdit ve Tehlike Altındaki Halklar ve Avrupa’da Yaşayan Halklar Federasyonu gibi kurumların bir parçası olmak gerekir” önerisinde bulundu.

DİL VE KÜLTÜRDEN UZAKLAŞILIYOR!

Zarife Canesen gençlerin katılımının eksik olduğunu dile getirerek, Dersim katliamında yaşamını yitirenler anısına bir anıt yapılması önerisinde bulundu.

FEDA Eşbaşkanı Bedrana Yıldırım da, Dersim’de inançtan kaynaklı birçok problemin yaşandığına dikkat çekerek,  bu tür kongrelerde daha çok erkeklerin konuştuğunu, böyle olunca da erkek egemen bir dil ve proje oluştuğunu kaydetti.

Hülya Yer ise “Zarife, Bese, Sara, Sema’lar varken birilerinin eşi ya da kız kardeşi olarak anılmak istemiyoruz” diyerek, kadın kimliğine dikkat çekti.

Gazeteci yazar Esra Çiftçi de, Dersim’in kendi adıyla anılmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, Dersim’de gençlerin uyuşturucu ve fuhuş batağına sürüklendiğine dikkat çekti.

İş insanı Naim Kılıç, Dersim’in tüm yerlerinde inanç ve dil yapısına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

SOL PARTİ PARLAMENTOYA TAŞIYACAK

Federal Almanya Parlementosu Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut ise Dersim Soykırımı’nda kullanılan zehirli gazların Nazi Almanyası’ndan alındığı yönünde kamuoyuna yansıyan belgeleri hatırlatarak, konuyla ilgili meclise sunulmak üzere bir önerge üzerine çalıştıklarını söyledi.  HDP önceki dönem milletvekili Demir Çelik de yaptığı konuşmada, “Pirler ve ocaklarımızın mirasını çocuklarımıza aktarmalıyız” vurgusunda bulundu.

KOÇGİRİ'YLE BAŞLADI DERSİM'LE DEVAM ETTİ

Kongrenin ikinci bölümünde ise Dersim Yeniden İnşaa Cemiyeti’nin Onursal Başkanı yazar Haydar Işık kongreye telefonla katılarak delegeleri selamladı.  Işık, kongre katılımcılarına güvendiğini ve bu çalışmayı başarıyla yürüteceklerine inandığını söyledi. Kongrede 13 kişilik yeni yönetim seçilirken, danışma kuruluna ise 19 kişi seçildi. İsim değişikliğine giderek Dersim İnşa Kongresi adını alan kongrenin eşbaşkanlığına Hülya Yer ve Ali Çatakçın seçildi.

Kaynak: Yeni Özgür Politika