'Dinslaken Belediyesi'nin kararı Erdoğan ziyareti ile bağlantılı'

Kürt Kültür Festivali'ne günler kala Dinslaken Belediyesi'nin yetkisi olmadığı halde festivali yasaklamak istemesine tepki gösteren PDKS Avrupa sorumlusu Mahmud Davud, Erdoğan ziyareti öncesi belediyenin bu keyfi tutumunun tamamen siyasi olduğunu belirtti

Almanya'nın Dinslaken şehrinde Cumartesi günü 26'ncısı düzenlenecek olan Uluslararası Kürt Kültür Festivali'nin bütün hazırlıkları sona erdi. 1992 yılından bu yana Almanya'da gerçekleşen festival farklı parti ve oluşumların da içinde yer aldığı 93 kurumun oluşturduğu Efrîn Platformu tarafından gerçekleşecek. Suriye Kürtleri Demokrat Partisi (PDKS) Avrupa sorumlusu ve Tertip Komitesi üyesi Mahmud Davud, festival ile ilgili yasal izinlerin alındığını fakat buna rağmen Dinslaken Belediyesi'nin keyfi tutumu ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Yaklaşık 3 ay önce festivalin yapılacağına dair belediyeye bilgi verildiğini söyleyen Davud, "Bu 3 aylık süreç içerisinde bütün hukuki işlemler yapıldı, gerekli izinler alındı. Dinslaken Belediyesi farklı gerekçelerle sürekli problem çıkarmasına rağmen biz istedikleri bütün prosedürleri yerine getirdik. Fakat belediye başkanı hiçbir gerekçe sunmadan 2 gün önce festivale izin vermeyeceklerini bize iletti" dedi.

BELEDİYENİN FESTİVALİ YASAKLAMA YETKİSİ YOK

Festivalin yasak olduğuna dair bir kararın olmadığını belirten Davud, Dinslaken Belediyesi'nin aldığı bu keyfi kararın hiçbir bağlayıcılığı olmadığını kaydetti. Alman yasalarında belediyenin böyle bir karar alma yetkisinin bulunmadığını vurgulayan Davud, "Aslında ortada bir karar yok. Bu tamamen belediyenin keyfi tutumu. Bize belediye başkanı sadece sözlü olarak 'izin vermiyoruz' dedi. Yasal olarak bu şekilde karar alma yetkileri yok. Zaten Alman kanunlarında kararlar böyle alınmaz. Avukatlarımızla mahkemeye başvurduk ve belediyenin bu yanlış tutumunun mahkemeden döneceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Belediye başkanının tutumunun siyasi olduğunu sözlerine ekleyen Davud devamla şunları belirtti: "25 yıldır Almanya'da bu festival düzenleniyor ve bugüne kadar problem olmadı. Neden bu yıl yasaklamaya çalışıyorsunuz? Üstelik 3 aydır prosedür gerekçesi ile bizden ne istedilerse yerine getirdik. 4 gün kalmış festivale belediye bize yer temin etmiyoruz diyor. Nedenini soruyoruz hiçbir açıklamaları yok. Biliyorsunuz bu günlerde Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Almanya'ya gelecek. Belediyenin aldığı bu kararın Erdoğan'ın ziyareti ile alakalı olduğunu düşünüyoruz. Erdoğan ziyareti öncesi alınan bu kararın başka bir açıklaması yok."

CUMARTESİ FESTİVALİMİZİ KUTLAYACAĞIZ

Belediye başkanının bu keyfi uygulamadan bir an önce vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Davud, "Belediye başkanının keyfi tutumu ile ilgili mahkeme bugün karar verecek. Eğer mahkeme de festivalimizi yasaklarsa alternatifimiz var. Böyle bir durumda büyük bir miting düzenlemeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Avrupa'da yaşayan Kürt halkının festivale katılmak için bütün hazırlıklarını yaptıklarını söyleyen PDKS Avrupa sorumlusu ve Tertip Komitesi üyesi Davud konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayan binlerce Kürt günlerdir bu festivale katılmak için yoğun bir hazırlık yaptı. Yüzlerce otobüs ve özel araçlar ayarlandı. Cumartesi günü festivalimizi hep beraber kutlayacağız."