Diyar Xerib, Atina, Hildesheim ve Berlin’de anıldı

Türk hava saldırısında hayatını kaybeden KCK Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerib (Helmet) için Atina’da bir yürüyüş yapılırken, Hildesheim ve Berlin’de ise anma etkinlikleri düzenlendi.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleştirilen kitlesel yürüyüş ile Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları protesto edildi.

Atina Politeknik Üniversitesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile 5 Temmuz’daki hava saldırısında hayatını kaybeden KCK Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerib’in dev posteri açıldı.

Eylemciler, ellerindeki PKK ve KCK bayraklarıyla Türk konsolosluğuna doğru yürüdü. Sol, sosyalist ve anarşist grupların da destek verdiği yürüyüşte sık sık “İşgale hayır”, “Bimre îxanet” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

Türk konsolosluğu önünde son bulan yürüyüşün ardından Xerib şahsında özgürlük şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

Yunanistan Halk Meclisi adına Sedat Tatvan yaptığı konuşmada Türk devletinin işgal saldırılarına tepki gösterdi.

Tatvan, Güney Kürdistan hükümetinin işgal saldırıları karşısında sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Xerib’i anan Tatvan, işgal saldırıları gerçekleştiren güçler ile ortak hareket edenlerin tarihin kara sayfalarında yer alacağını belirtti. Eylem, “Şehîd namirin” sloganıyla sona erdi.

HILDESHEIM’DE ANMA MASASI

Almanya’nın Hildesheim kentinde ise Xerib için bir anma masası kuruldu. Xerib’in fotoğrafının konulduğu masa, çiçekler ve mumlarla donatıldı. Masanın arka tarafına dev KCK bayrağı ve Öcalan’ın dev bez fotoğrafı asıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada DKTM Eşbaşkanları Hatice Gönen ve İskender Torba, Şehit Meryem Kadın Komünü eşsözcüsü Xeco Donma ve DKTM Hildesheim üyesi Beşîr Gönen birer konuşma yaptı.

Beşîr Gönen, Kürtlerin birliğinin suikastlarla bozulamayacağını belirterek, Şengal’de Mam Zeki Şengal ve Kandil’de Diyar Xerib’in katledilmesi ile Kürtler arası birliğin hedeflendiğini söyledi.

Kadın Komünü Eşsözcüsü Xeco Donma ise “katil “Türk devletini kınayarak, “Katil Türk devletinin siyaseti ve onların yardımcıları beraber kaybedecekler” dedi.

Anma konuşmalar ardından sık sık, “Kahrolsun ihanet”, “Helmetler ölmez”, “Helmet’in ve Zeki’nin kanı yerde bırakılmayacak” sloganları atıldı.

BERLİN’DE ANMA MİTİNGİ

Almanya’nın başkenti Berlin’de aynı amaçla bir anma mitingi düzenlendi. Berlin'in tarihi meydanlarından olan Brandenburg Tor'da yapılan mitinge Berlin Özgür Kürdistanlılar Toplumu, DEST-DAN Berlin kadın Meclisi ve PYD Berlin organize etti. Mitinge ATİK destek verdi.

Diyar Xerib şahsında devrim ve özgürlük şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başlayan mitinde, “Erdoğan'ın Kürtlere yönelik terörüne son!” , “Erdoğan'a silah vermeyi durdurun, Efrin'i destekleyin!” pankartları ve Diyar Xerib'in fotoğrafları taşındı.

Miting sırasında, 'Şehit namırın!' , 'Yaşasın devrimci dayanışma!' , 'Tüm işgal güçleri Kürdistan'dan dışarı!' , 'Kürdistan'da soykırıma son!' , 'Öcalan'a özgürlük Kürdistan'a statü!' ve 'Bijî berxwedana Efrînê!' sloganları atıldı.

Mitingde yapılan açıklamada; Kürt halkının özgürlük şehitlerini ve onların yarattığı değerleri asla unutmayacağı ifade edildi.

Türk devletinin katliam ve işgalinin sert bir dille kınandığı açıklamada, “Ajanlar ve işbirlikçiler kullanılarak gerçekleştirilen bu alçak saldırı Kürt halkının birliğine yapılmıştır” denildi.