Dört ülkeden Libya sürecini engelleyenlere yaptırım uyarısı

Fransa, Birleşik Krallık, İtalya ve Almanya, Libya'da Aralık 2021'de öngörülen seçimlere kadar geçişi kurumlarını hayata geçirmeyi hedefleyen müzakerelere engel oluşturanlara yaptırım uyarısında bulundu.

Dört ülke tarafından yapılan ortak açıklamada, "Libya Siyasi Diyalog Forumu ve Berlin Süreci'nin diğer kanallarını engelleyenlerin yanı sıra, ülkede devlet fonlarını yağmalamaya veya insan hakları ihlallerine devam edenlere karşı tedbirler almaya hazırız" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı'nın kamuoyuna açıkladığı ortak bildiride, "Tüm uluslararası ve Libyalı tarafları, Birleşmiş Milletler'in yürüttüğü çabaları baltalama riski taşıyan herhangi bir paralel veya koordinasyonsuz girişimden kaçınmaya çağırıyoruz" denildi.

Birleşik bir hükümet oluşturmakla görevli Libyalı delegeler, Kasım ortasında Tunus'ta bir araya gelmiş ve 24 Aralık 2021'de seçimler yapılması üzerine anlaşma sağlamıştı. Taraflar, geçiş hükümetinin yöneticilerinin isimleri konusunda ise anlaşamaya varamamıştı. Görüşmelerin sanal olarak bu Pazartesi'den itibaren yeniden başlaması gerekiyor.

BM'nin Libya özel görevlisi Stephanie Williams, Kasım ayındaki toplantılar sırasında yaptığı açıklamada "Uluslararası toplum, yaptırımların kullanılması da dahil olmak üzere, engelleyenlerle başa çıkabilecek araçlara sahiptir" diye uyarmıştı.

2011'de Muammer Kaddafi rejiminin kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana Libya kaos içerisinde bulunuyor.

Mevcut durumda ülke iki güç arasında bölünmüş durumda. Bir yanda Trablus merkezli, Türkiye ve Katar destekli Ulusal Birlik Hükümeti (GNA), diğer yanda özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya tarafından desteklenen ülkenin doğusunu merkez edinen Mareşal Halife Haftar güçleri var.

Türk devleti Müslüman Kardeşler ağırlıktaki Trablus hükümetine doğrudan destek vererek, BM silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ediyor.

Ekim ayında Libya'da taraflar arasında sürekli ateşkes kararı alındığında Türk hükümeti anlaşmayı sabote edecekleri yönünde sinyaller vermişti. Libyalı on üst düzey askerin anlaşmayı parafe etmesinden bir kaç saat sonra Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşma ile alay ederek güvenirliğinin olmadığını savunmuştu. Erdoğan, " Yapılan ateşkes anlaşması en üst düzeyde bir ateşkes değil, daha alt düzeyde. Bunun kalıcılığı ne kadar olur bunu zaman gösterecek" demişti. Erdoğan, "Güvenilirliği bana göre çok da olabilecek gibi değil" diye eklemişti. Türk devleti, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ateşkeslerin de başarısız olmasının temel nedeni olarak öne çıkmıştı.