Dr. Maraz: Rojava devrimi yaşadığımız kıtalara sıçradı

Luxemburg-Cenevre yürüyüşüne Arjantin’den katılan Dr. Daniel Maraz, Rojava devriminin dünyaya ilham kaynağı olduğunu belirterek, "Bu devrim yaşadığımız kıtalara sıçradı” diye konuştu.

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın özgürlüğü ve Efrîn'e destek için Luxemburg’dan Cenevre’ye düzenlenen yürüyüş coşkulu bir şekilde devam ediyor.

Yürüyüşe Arjantin’den katılan Dr. Daniel Maraz, Rojava devriminin dünyaya ilham kaynağı olduğunu belirterek, "Bu devrim yaşadığımız kıtalara sıçradı” diye konuştu.

Dünyanın bi çok ülkesinden aralarından 200 enternasyonalistin olduğu yüzlerce kişinin "Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a barış ve Türkiye’nin Efrîn’e saldırısına hayır" sloganıyla başlattığı Cenevre yürüyüşü 6’ncı gününde devam ediyor. Yürüyüşe Arjantin’den katılan Dr. Daniel Maraz, hem gün boyu yürüyüşçülerle birlikte yürüyor hem de onların sağlığıyla ilgileniyor. Dr. Maraz, geçtiğimiz yıl da Luxemburg’tan Strasbourg’a kadar süren enternasyonalist yürüyüşe katılmış. “Kürtler için üzerime ne düşüyorsa seve seve yaparım” diyen Dr. Maraz, Efrîn'de yaşanan çağın direnişi için uluslararası dayanışma çağrısında bulunuyor. Dr. Maraz ile Rojava devrimi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederalizm paradigması üzerine konuştuk.

‘KADIN EKSENLİ DEVRİM ETKİLEYİCİ’

Kürtleri ne zamandan beri tanıyorsunuz?

Kürtlerle tanışmam 10 yıl öncesine dayanıyor. Burada yaşayan bir Kürt arkadaş tanıdım, o arkadaş bana Kürtleri ve yürüttükleri özgürlük mücadelesini anlattı. Ondan sonra ilgi duymaya başladım. Ancak daha sonraki yıllarda Öcalan’ın demokratik konfederalizm paradigması okudukça ilgimi çekti. Ahlaki ve politik toplum arayışı, demokratik sosyalizm, toplum kurma anlayışı ve kadın özgürlük eksenli jineoloji ile kadın devrimi beni etkiledi. Özellik Ortadoğu’da verilen sömürgecilik, kapitalist ve emperyalist karşıtı mücadelendeki başarısı etkileyici. Kürt Özgürlük Hareketi uzun yıllardır yukarıda saydığımız özellikleriyle direniş içerisinde olması gerçekten de benim için dikkate değer noktalardan biridir.

Rojava devrimi, Latin Amerika’da nasıl görünüyor?

Rojava’da yaşanan devrim, bizim için ilgi odağı olmuş durumda. Özellikle de direnişi bizim yaşadığımız kıtalara sıçradı. Kürt halkı için büyük bir kazanım olduğu kadar, bizim için de bir referanstır. Latin Amerika ve dünyanın birçok bölgesi böyle görüyor. Bugün birçok enternasyonalist devrimcinin Rojava buluşması ise bunun göstergesidir. Özellikle de Serok Apo’nun düşünceleri, eserleri yarattığı devrim öyle bir düzeye geldi ki Türk devleti buna saldırıyor. Kaynağını ulus devletten alan kapitalist modernite son 200 yıldır, bütün sorunları kangrenleştirmiş. Bunların çözümü ise alternatif olan demokratik konfederalizim. Bu proje Kürdistan ve Ortadoğu’yu da aşarak Latin Amerika içinde çözümdür.

'ETNİK GRUPLAR VE KÜLTÜRLER KURBAN EDİLDİ'

Ulus devlet sisteminin halklar için getirisi ne oldu?

Dünyada yaşayan onlarca zengin etnik gruplar, kültürel farklılıklar, dini azınlıklar, maalesef ulus devlet politikasına kurban ediliyor. Tarih, kimlik, kültür ve geleneklerini yitiriyorlar. Buna karşı Rojava’daki devrim projesi bu halkları yeniden ayağa kaldırıyor, kendi kökleri üzerinden dilleri ve kültürlerini yaşamalarına neden oluyor. Bu proje Latin Amerika’daki orijinal, yani yerli haklar için uygun bir projedir.

Efrîn Türk devletinin saldırısı altında. Sizce bu saldırıyla ne amaçlanıyor?

Terörist Türk devleti ve onun başı Erdoğan çeteleri de yanına alarak, Kürt halkına karşı Rojava ve Efrîn somutunda bir saldırı gerçekleştiriliyor. Panik halinde. Aslında panikte olan sadece Türk devleti değil, kapitalist ve emperyalistler paniktedir. Çünkü demokratik konfederalizm modeli kendileri için tehlikeli görüyorlar. Sessizlikleri ya da Türkiye ye verdikleri desteği de böyle anlamak gerekiyor. Şu anda, Efrîn’de iki dünya karşı karşıya. Bir taraftan ulus devlet sistemi, kapitalist ve emperyalistler diğer uçta da yeni bir proje temelinde ortaya çıkan özgürlükçü, eşitlikçi ve ahlaki politik topluma dayanan bir demokratik konfederalizm projesi var.

‘ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜLMELİ’

Geçen yılda bu yürüyüşe katıldınız. Peki bu yıl ile karşılaştıracak olursanız ne diyeceksiniz?

Geçen yıla oranla bu yıl daha ciddi ve daha geniş bir katılım yelpazesi bulunuyor. Birçok ülkeden katılımcılar var. Bu da demokratik konfederalizmin etkisinin ne kadar yayıldığını gösteriyor. Artık Kürt halkı yalnız değil. Dünyanın birçok ülkesinden dostları artmıştır. Özellikle Latin Amerika’da. Özellikle şunu söylemek istiyorum; benden ne isterlerse yapmaya hazırım.

Öcalan’dan haber alınamıyor. Ancak CPT gibi uluslararası kurumlar sessiz…

Öcalan’ın üzerindeki tecridi kınıyorum. Özellikle barış ve huzurun olması için Öcalan ile derhal görüşmesi gerekiyor. Biz enternasyonalistler de bu durumdan kaygılı olduğumuz için buradayız. Bu uluslararası hukuka aykırıdır. İnsan hakları ve kurumları bu konuda devreye girmelidir.