Dünya kamuoyunun sessizliği protesto ediliyor

Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridin kırılması amacıyla düzenlenen açlık grevlerine karşı sessizlik, Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen sessiz eylemlerle protesto edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişlerine karşı sessizlik, birçok kentte düzenlenen sessiz eylemlerle protesto edildi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek amacıyla sessiz bir protesto gösterisi düzenlendi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve açlık grevleriyle dayanışma amacıyla gerçekleşen gösteriler sürüyor. Bugün öğlen saatlerinden itibaren ise kalabalık bir kitle Berlin kent merkezindeki Kudamm meydanında toplanarak bir protesto mitingi düzenlendi.

Alman devletinin hem başkent Berlin’de 4 Kürt aktivistin sürdürdüğü açlık grevi, hem de başta HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven olmak üzere dünyanın birçok merkezinde devam açlık grevi eylemini aylardır devam edenler karşısında sergilediği tavır sessizlik eylemiyle kınandı.

Kürdistanlılar yanı sıra Türkiyeli göçmenler ve Almanların katıldığı protestoda DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ile Hewlêr’de açlık grevi eylemini sürdüren ve sağlık durumu gittikçe kötüleşen Nasır Yağız’ın dev fotoğrafları taşındı. “Faşizmle mücadele et, Abdullah Öcalan’a özgürlük” pankartının da açıldığı mitingde göstericiler, açlık grevi eylemcilerine dikkat çekmek amacıyla maske taktı.

Üzerinde açlık grevi eylemcilerinin fotoğraflarının bulunduğu tişörtler de giyen göstericiler, Berlin’in sembollerinden olan yıkık kilise etrafında insan zinciri oluşturdu. Gösteride yapılan konuşmalarda ise Merkel hükümetine ve yaygın Alman medyasına açlık grevleri karşısında daha fazla duyarlı olmaları yönünde çağrılar yaptı.

Göstericiler daha sonra gruplar halinde Kreuzberg ilçesinde dayanışma amacıyla açlık grevi eylemini sürdüren Alman aktivistleri ziyaret etti. 6 Alman aktivistin katıldığı açlık grevi eylemi bugün ikinci gününde. “Heinrichplatz” meydanında açtıkları çadırda eylemlerini sürdüren aktivistler düzenlendikleri çeşitli etkinliklerle tecride ve açlık grevi eylemini anlatıyorlar.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de sessiz bir eylem düzenlendi. Altona Semti’nde bir araya gelen kitle, beyaz önlükler giyerek, Avrupa devletlerinin sessizliğini kınamak amacıyla da ağızlarını bantladı.

Eylemde bir konuşma yapan Rojbin Kadın Meclisi’nden Leyla Ksya, “Açlık grevleri politik bir eylemdir” dedi.

“7000 Kürt açlık grevinde” pankartının taşındığı eylem iki saat sürdü.

DÜSSELDORF

Almanya'nın Düsseldorf kentinde yapılan sessizlik eylemiyle Avrupa devletleri ve uluslararası kamuoyunun Leyla Güven öncülüğünde dünyanın birçok ülkesinde sürdürülen açlık grevi eylemlerine yönelik sessizliği ve duyarsızlığı kitlesel olarak protesto edildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olan eylemciler selamlandı.

Düsseldorf Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Düsseldorf Kadın İnisiyatifi öncülüğünde gerçekleştirilen eylem saat 14.00'da Düsseldorf'un en işlek caddesi olan Königsalle'de başladı. Eyleme Neuss, Grevenbroich ve Krefeld Kadın İnisiyatifi ve Komünü üyeleri de destek verdi.

Eylem boyunca “Uluslararası kamuoyunun sessizliğine karşı sessizlik eylemi” ve “7000 Kürt açlık grevinde” yazılı dev bir pankart açıldı. Ellerinde açlık grevi eyleminde olan kişilerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıyan eylemciler ağızlarını siyah bantlarla kapattı.

Saat 17.00'a kadar süren eylemde çok sayıda Almanca bilgilendirme broşürü dağıtıldı.

LIMASSOL

Kıbrıs’ın Limassol kentinde de tecride karşı sessizlik, sessiz bir eylem ile protesto edildi.

Birleşmiş Milletler (BM), CPT’nin sessizliğini kınayan Kürdistanlılar, Marina Meydanı’nda bir eylem düzenledi.

Kefen giyen ve ağızlarını bağlayan kitle, sessizliğe karşı tepkilerini yaklaşık 3 saat ayakta durarak gerçekleştirdi.

Eylemde "Sessizlik öldürüyor, 7000 kişilik açlık grevine sessiz kalmayın" yazılı dövizler de taşındı.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’daki Syntagma Meydanı’nda sessiz eylem düzenlendi.

Beyaz yeleklerle oturma ve sessizlik eylemi yapan kitle, yüzlerine siyah bant çekerken, Avrupa, Kürdistan ve dünyada binlerce kişinin tecridin son bulması amacıyla grevde olduğuna dikkat çekildi.

Bir dakikalık saygı duruşu ve “Çerxa Şoreşe” marşının okunmasıyla başlayan eylemde eylemciler adına Şener Salih bir konuşma yaptı.

Avrupa genelinde yayılan ve sayıları 7 bini aşan direnişçilerin sesi olacaklarını belirten Salih, “Başta CPT, Avrupa Konseyi ve Avrupa devletleri olmak üzere, tüm kurumlar derhal harekete geçmeli ve Türk devletinin bu hukuksuzluklarına dur diyerek görevini yapmalıdır” dedi.

Açlık grevi direnişleri ile dayanışmak amacıyla Atina’da bilgilendirme standı da açılacak.

Navenda Çanda Kurdistan ve Tevgera Ciwanên Şoreşger’in ortaklaşa organize ettiği eyleme PKK, MLKP, MKP, DKP, TKPML ve SYKB’nin içinde yer aldığı Türkiye- Kuzey Kürdistan Eylem Birliği Platformu destek verdi.

Eylemin yapıldığı meydana Öcalan ile Güven’in fotoğraf ve pankartları ile PKK, KCK ve HBDH’nin bayrakları asıldı.