Dünya siyasetinde Kürt faktörü AP’de tartışılacak

Avrupa Parlamentosu (AP) 5 ve 6 Aralık tarihlerinde 15’inci Kürt konferansına ev sahipliği yapıyor.

Geleneksel olarak her yıl düzenlenen konferansa, Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC), Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Brüksel Kürt Enstitüsü ve KURD-AKAD öncülük ediyor. Konferansın geniş bir destekleyici yelpazesi var.

Avrupa Birleşik Solu/Kuzey Yeşiller (GUE/NGL), Yeşiller ve Sosyalist-Demokrat İlerici İttifak (S&D) konferansı desteklerken, sahiplenenler arasında başından beri uluslararası alanda tanınmış isimler var: Güney Afrikalı Nobel Barış Ödülü Sahibi Başpiskopos Desmond Tutu, İranlı Nobel Barış Ödülü Sahibi Şirin Ebadi, Avrupa Konseyi İyi Niyet Elçisi ve İngiliz İnsan Hakları Vakfı Başkanı Bianca Jagger, ABD’li Yazar Prof. Noam Chomsky, AP Sakharov Özgürlük Ödülü Rafto Ödülü Sahibi Kürt Siyasetçi Leyla Zana.

Konferans her yıl olduğu gibi, iki gün sürecek. “Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Kürtler” başlığı altında organize edilen konferansın 15’incisi temel olarak “Dünya siyasetinde Kürt faktörü: kriz, sorunlar ve çözümler” başlığı etrafında şekillenecek.

Bu yıl yine Türkiye, Kürdistan, Avrupa ve dünyanın farklı yerlerinden çok sayıda hukukçu, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum temsilcisi konuşmacı olarak yer alacak.

Türkiye’deki insan hakları ihlalleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, Öcalan’ın rolü, Öcalan için yürütülen kampanyalar, uluslararası toplumun Türkiye’de yaşananlar ve Kürt sorunundaki sorumluluğu, Avrupa hukuk kurumlarının kararları ve sonuçları, Ortadıoğu jeopolitiğinde Kürt faktörü, NATO ve Ortadoğu, bir istikrar ve çözüm aktörü olarak Kürtler, Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu, PKK’nin AB terör listesinden çıkarılması ve yeni bir uluslararası dayanışma gibi çok sayıda konu, konferansın gündemleri arasında dikkat çekiyor.