Düsseldorf'ta binlerce kişiden insan zinciri eylemi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kırılması amacıyla düzenlenen açlık grevi ve ölüm orucu direnişlerini sahiplenmek amacıyla Düsseldorf’ta insan zinciri eylemi düzenlendi.

Almanya’nın Düsseldorf kentinde, “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim” hamlesi kapsamında düzenlenen açlık grevi ve ölüm orucu direnişlerini sahiplenmek için insan zinciri eylemi gerçekleştirildi.

Binlerce kişinin katıldığı eylem iki koldan yapıldı. Birinci kol Düsseldorf HBF önünden, ikinci kol ise Düsseldorf Eyalet Parlamentosu önünde buluştu.

Parlamento önünde bir araya gelen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın poster ve afişlerinin izin alınmadığı gerekçesi ile açılmasına izin verilmeyen yürüyüşte Kürdistanlılar, açlık grevi ve ölüm orucu direnişinde olan tutsakların posterleri ile beyaz tülbentli anaların direnişini de sahiplenmek amacıyla beyaz tülbentleriyle insan zincirinde yer aldı.

Binlerce kişinin oluşturduğu iki kolun bir araya gelmesinden sonra ise kitle NRW Parlamentosu önüne geçmek istedi. Kitle açlık grevi direnişçilerinin fotoğraflarının üzerinde olduğu yeleklerde Öcalan fotoğrafları da bulunduğu gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Eylemde bir Kürdistanlı kadın darp edilerek gözaltına alınmak istedi.

Bu duruma tepki gösteren kitle gözaltıya izin vermedi. Polis kitlenin yürüdüğü güzergah boyunca kitleyi engellemek ve gözaltına almak için defalarca girişimlerde bulundu.

KÖÇER: DİRENİŞÇİLER İÇİN DAHA GÜÇLÜ SES ÇIKARACAĞIZ

Parlamento önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan KON-MED Eşbaşkanı Tahir Köçer, “Bu uygulamaları kabul etmiyoruz ve bunun karşısında durmaya devam edeceğiz. Eylemimiz boşa çıkartılmaya çalışıldı. 7 bin yoldaşımız açlık grevinde ve biz onlar için burada daha güçlü çığlık atacağız” dedi.

SELÇUK: TECRİDİN KIRILMASI, TÜM HALKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE KAZANMASIDIR

Tecride Karşı Yaşam Platformu’ndan Baki Selçuk ise, Güven’in 185 gündür direnişini sürdürdüğünü belirterek, şunları söyledi: “Bu büyük direnişi ve bu direnişi sahiplenen anneleri saygıyla selamlıyorum. Alman devleti demokratik hakkımızı kullanmamız için engellemeler yaptı ancak bunlar bizi yıldıramaz. Tecritin kırılması tüm halkların özgürlüğü ve kazanmasıdır.”

Jugen Bevegun temsilcisi ardında söz alan FED-MED’den Ayde Ekmezkılıç ise 7 bin kişinin sesini Düsseldorf sokaklarında inlettiklerini belirtti.

YILMAZ: TECRİT ÖNCELİKLİ GÜNDEMİMİZ OLACAK

Die Linke’nin Avrupa Parlamentosu Milletvekili adayı Murat Yılmaz da “Biz bütün tutuklu milletvekillerinin ve Sayın Öcalan’ın haksız yere tutuklu olduğunu biliyoruz. Bunlar bizim öncelikli gündemimiz olacaktır. Öcalan’ın özgürlüğünü tartışacağız” dedi.

SARIYILDIZ: BUGÜN ÖNÜMÜZE ÇIKAN FIRSATLARI DEĞERLENDİRMELİYİZ

Kürt siyasetçi Faysal Sarıyılız ise, 6 aydır Güven öncülüğünde direnen binlerin sadece ve sadece barış istediğini söyledi.

Tecridin kalkmasının, Türkiye ve Ortadoğu halklarının özgürlüğü ve barışı anlamına geldiğini de sözlerine ekleyen Sarıyıldız, “Bugün önümüzde çok büyük bir fırsat var ve bu fırsatı değerlendirirsek özgür bir yaşam bizlerin olacaktır. Bugün eylem zamanı 24 saat ayakta olmalıyız. Annelerimize yapılan saldırıyı kabul etmiyoruz” dedi.

Polis, eylemin dağıldığı esnada bir kadını gözaltına almak istedi. Kitlenin ısrarından sonra kadın serbest bırakılırken, bir arkadaşının gözaltına alınmasını engellemek isteyen bir gencin de yere düşerek kafasını çarptığı öğrenildi. Söz konusu gencin ambulansa alındığı, ancak kimlik bilgileri alındıktan sonra ambulansın hastaneye gitmesine izin verildiği de belirtildi.

Kitle, bütün saldırı ve engellemelere rağmen eylemini, “Biji Serok Apo”, “Ich bin PKK”, “Liebe Öcalan” sloganları ile eylemlerini sonlandırdı.