Duisburg'da Aşure etkinliği

Duisburg DKTM’de düzenlenen etkinlikte, Aleviliğin direnişçi, devlet ve iktidar dışı toplumcu özelliklerine vurgu yapıldı ve Alevi toplumunun Seyid Rıza gibi egemenler karşısında diz çökmeyerek dert olmaya devam edeceği kaydedildi.

Almanya'nın Duisburg kentinde Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin organizesiyle Aşure etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe katılan Demokratik Alevi Federasyonu üyeleri Didar Ana ve Cemal Pir gulbang okudu, ardından ise çırağ yakılıp sırlandı.

Sonrasında muhabbet yapılıp katılımcılara aşure ikram edildi. Rızalık alındıktan sonra uğurlama gulbangı verildi. Yoğun ilginin olduğu etkinlikte Alevi inancı, Kerbela, Yas-ı Muharrem’in önemine dikkat çekildi.

Aleviliğin direnişçi, devlet ve iktidar dışı toplumcu özelliklerine değinen konuşmacılar, günümüzün Kerbela’sının Şengal ve Roboskî olduğunu söyledi. Konuşmalarda , Alevi Kızılbaşların Dersim, Mereş, Çorum, Sivas ve birçok katliam yaşamalarının sebebinin sömürüsüz, eşitlikçi bir dünya istemelerinden kaynaklı olduğuna dikkat çekildi. Hallac-ı Mansurlardan Nesimilere, Pir Sultan Abdallardan Şeyh Bedreddinlere kadar Aleviliğin bir hakikat arayışı olduğunu ve bunun için ağır bedeller ödediği belirtildi. Devamla, Seyit Rıza gibi egemenler  karşısında diz çökmeyerek dert olmaya devam edecekleri vurgulandı.

Sohbet, Alevilik nedir, 12 gün neden oruç tutulur üzerinden tarihsel bir anlatımla devam etti, geçmişten günümüze şehitler de saygı ile anıldı.

Aşure lokması dualarla halka dağıtıldı.