Duisburg ve Basel’de ‘Hanau’ protestosu

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat günü gerçekleşen ırkçı saldırı, Duisburg kenti ve İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

DUİSBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde Anti-faşist Birlik tarafından yapılan çağrı üzerine, kent merkezinde saat 14.00 sıralarında bir miting düzenlendi. Hanau’daki ırkçı saldırının kınandığı mitinge bin dolayında kişi katıldı. Mitingde, hayatını kaybeden 9 kişi anıldı.

“Hanau kurbanları bizi uyarıyor! Tüm ırkçı ve faşist örgütlenme ve partiler yasaklansın!” pankartının açıldığı eylemde Duisburg DKTM, Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi, ATİF, AGİF, DİDF, SOL Parti, DY taraftarları, Alman Die Linke partisi, MLPD ve Alman anti faşist gruplar katıldı.

Mitingde yapılan konuşmalarda ülkede tırmanan ırkçılık ve sağcı politikalara dikkat çekilerek, Neonazi dalgayı meşrulaştıran söylem ve politikalar kınandı. Mülteci ve göçmenleri kriminalize eden politikalara da tepki gösterilen mitingin ardından iki kilometre boyunca bir yürüyüş yapıldı.

BASEL

İsviçre’nin basel kentinde de aynı amaçla bir miting yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı eylem “Hanau katliamını unutmayacağız, katledenleri affetmeyeceğiz. Irkçılık ve faşizm terörüne karşı halkların mücadelesi ortaktır” sloganı altında gerçekleşti.

Barfüsserplatz alanında düzenlenen mitinge İsviçreli, Kürdistanlı ve Türkiyeli siyasi parti temsilcileri, göçmen örgütleri, alternatif gençlik örgütleri ile sivil toplum kurumları katıldı.

Göçmen örgüt ve kurumlar adına konuşmaların yapıldığı mitingin ardından bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yaklaşık iki saat süren eylemde Basel caddelerinde ırkçılığa ve faşizme karşı sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında kanton parlamentosu ve yabancılar polisi gibi merkezlerin önünde duran eylemciler, bildiriler okudu. Yürüyüşün ardından eylem Dreirosenbrücke alanında sonlandırıldı.