Efrîn'e destek eylemleri aralıksız sürüyor

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin saldırılarına karşı 17 gündür direnen Efrîn'i sahiplenme eylemleri sürüyor. Avrupa'nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, Türk Devleti'nin sivil katliamlarına tepki gösterdi.

Almanya'nın Oberhausen kentinde Duisburg DKTM ve Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisinin çağrısıyla saat 17.00'da bir araya gelen yüzlerce kişi Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal girişimini protesto etti. Markplatz’da toplanan Kürdistanlılar ve dostları bir miting ve yürüyüş düzenledi. "Yaşasın Efrîn direnişi", "Erdoğan diktatörlüğüne hayır" pankartları ve Efrîn'de katledilen sivillerin dövizlerini taşıyan kitle, Oberhausen Şehir Merkezinde yürüyüşünü sonlandırdı. Yürüyüşün ardından düzenlenen mitinge Alman Sol Parti, MLPD ve MLKP temsilcileri de katılarak Efrîn direnişini selamladı. Alman polisinin PYD bayrağını bahane ederek kimlik kontrolü yapmak istemesi üzerine halkın tepkisiyle karşılaştı. Yaşanan gerginliğin ardından PYD adına Ahmedi Kobanê, Duisburg DKTM adına ise, Zozan Amara, birer konuşma yaptı.

BREMEN

Almanya'nın Bremen kentinde yaşayan Kürdistanlıların eylem adresi Eyalet Parlamentosu'ydu. Efrîn ile dayanışma ve Türk Devleti'nin işgal girişimine karşı, oturma eylemi yapan Kürdistanlılar, Çağın direnişini selamladı. Oturma eyleminde Türk Devleti'nin Efrîn'de katledilen sivillerin ve Türk savaş uçaklarının saldırısı sonucu harabeye dönmüş yerleşim yerlerinin resimlerinin yanı sıra, Şehit Barin Kobanê ve Şehit Avesta Xabur'un dövizleri taşındı. İşgal girişimine karşı bildiri dağıtan eylemciler, savaş ta yaşanan insan ve doğa kayıplarını Alman halkına göstererek duyarlılık çağrısına bulundu.

FREİBURG

Efrîn işgalini protesto etmek amacıyla Almanya'nın Freiburg kentinde Nuda Kadın Meclisi ve Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından nöbet başlatılan nöbet eylemi devam ediyor. Kürdistanlılar bugün de Efrîn direnişine destek vermek için Freiburg belediyesi önünde bir miting yaptı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu eylemciler, "Biji berxwedana Efrînê", "Biji Serok Apo" ve "Katil Erdoğan" sloganları attı. Miting boyunca çevreden geçenlere bildiri dağıtıldı.

LEİPZİG

Almanya'nın Saksonya eyaletine bağlı Leipzig şehrinde Kürdistanlılar ve Alman dostları, Efrîn direnişini desteklemek ve Tüerk Devleti'nin katliamlarını protesto etmek amacıyla bir miting düzenledi. Sık sık, "Bijî berxwedana Efrîn'e", "Bijî berxwedana YPG/YPJ" ve "Terörist Erdoğan" sloganlarının atıldığı mitinde TJK-E ve Alman dostların mesajları okundu. Türk Devleti'nin saldırıları son buluncaya kadar, Leipzig de her gün Saat 18:00'da Willi Brand Platz’da miting düzenlenecek.

AUGSBURG

Almanya'nın Augsburg kentinde Efrîn'le dayanışma yürüyüşü gerçekleşti. Saat 17.00'da Augsburg Rathausplatz’dan başlayan yürüyüşü bir grup faşistin engellemek istemesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gerginliğin ardından yürüyüş "Kahrolsun faşist Türk devleti", "Bijî berxwadana Efrînê", "Terörist Erdoğan, Kürdistan’dan Defolun" ve "Yaşasın Enternasyonal Dayanışma" sloganları eşliğinde sona erdi. Önümüzdeki hafta sonu yine Augsburg'da Efrîn için büyük bir yürüyüşün yapılması bekleniyor.

HİLDESHEİM

Almanya’nın Hildesheim kentinde ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar 17 gündür aralıksız Erdoğan'ın emriyle Efrîn’de gerçekleşen katliamlara karşı eylemdeler. Bu günkü eylem Saat 17.00’da Kürdistanlı ve Alman dostlarının katılımı ile Hildesheim Jakobi kilisenin önünde saygı duruşla başladı. Katledilen çocukların fotoğraflarının taşınmasına izin vermeyen polis ile kitle arasında gerginlik yaşandı. Gerginliğin ardında Zîlan Zümrüt tarafından NAV-DEM’in bildirisi okundu. Eylemde konuşan PYD Hannover sözcüsü Baran Rojava ise şunları söyledi: "Kürtler için Efrîn toprakları kutsaldır, eğer Şengal’den Êzidîler silahsız Kobanê’ye geçip ve Efrîn’de işgalci Türk devletine karşı direniyorsa, o zaman Selefi Erdoğan artık kiminle karşı karşıya geldiğini iyi bilsin. Aynı zaman Hristiyanlar’da Efrîn topraklarını kanının son damlasına kadar savunacaklar. Erdoğan topraklarımızdan üzerinden çıkıncaya kadar bizde Avrupa’nın sokaklarında direnişe devam edeceğiz’ dedi. Eylemde Alman halkına seslenen gençler Efrîn ile dayanışma çağrısı yaptı.

BERLİN

Berlin'de Almanya parlamentosu (Bundestag) önünde açılan Efrîn direniş çadırının ilk gününde Kürdistanlıların yanı sıra Almanlar ve çevredeki turistlerde yoğun ilgi gösterdi. Sömürgeci faşist Türk Devleti'nin Efrîn'e yönelik işgal girişimi ve katliamların protesto edildiği direniş çadırında sivil, kadın ve çocuklara uygulanan insanlık dışı vahşet anlatılıyor. Cuma gününe kadar devam edecek etkinliği bugün Almanya parlamentosu milletvekilleri ve çeşitli insan hakları kurum temsilcileri ziyaret etti. Çadırda çeşitli dillerde yazılmış broşürler ve bildiriler dağıtıldı. Yapılan konuşmalarda Efrîn halkı şahsında katledilmek istenen insanlığa sahip çıkma çağrısı yapıldı. Alman hükümetine de Erdoğan'la olan ticari ve siyasi ilişkilerin durdurulması gerektiği vurgulandı. NAV-DEM Berlin tarafından organize edilen eyleme DEST-DAN Kadın Meclisi, PYD Berlin, Ciwanên Azad, HDK Berlin ve CİK gibi kurumlarda nöbetleşe katılarak destek veriyor.

SAARBRÜCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde Efrîn direnisini sahiplenme amacıyla saat 18.00'da yürüyüş gerçekleşti. Yürüyüşün ardından yapılan mitingde konuşan Saarbrücken DKTM Eşbaşkanı Oruc Dapar, Efrîn direnişini selamlayarak özellikle böylesi bir süreçte Alman toplumun Rojava devrimine sahip çıkması gerektiğini belirtti. MLPD adına söz alan Sabine Saar ise Kürt halkının onurlu duruşunun her zaman kendilerini etkilediğini söyleyerek, DAİŞ'e karşı en etkin mücadeleyi Kürtlerin verdiğini ifade etti. Efrîn direnişinin yanında yer almanın her onurlu insanın görevi olduğunu vurgulayan Saar, Alman devletinin iki yüzlü siyasetini de eleştirdi. Mitingde söz alan İran öğrenciler birliğinin temsilcisi Kawa Tajrischi ise Rojava’daki Demokratik konfederalizm modelinin İran içinde bir umut ışığı olduğunu belirtti.

KOLDİNG

Danimarka’nin Kolding şehrinde bugün Kürdistanlılar ve dostları Efrîn için alanlara çıktı. İşgal girişiminde bugüne kadar katledilen sivillere karşı dünya devletlerinin sessizliğine tepki gösterilen eylemde, katliamları anlatan bildiriler dağıtıldı. Eylem, "Her yer Efrîn her yer direniş" sloganları eşliğinde sona erdi.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te de Kürdistanlılar ve dostları Türk Devleti'nin Efrîn'e yönelik saldırılarını protesto etti. Paris Efrîn'i sahiplenme platformu öncülüğünde Fransa Parlamentosu önünde yapılan eylemde, "Türkiye bombalıyor dünya izliyor" dövizleri taşıyan kitle sık sık "Katil Erdoğan destekçisi Avrupa" sloganları attı. Eylemde, Efrîn'e yönelik saldırılara karşı Fransa Devleti'ne tutum alması çağrısında bulunuldu.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina'da yüzlerce Kürdistanlı ve Kürt dostları bir araya gelerek işgalci Türk ordusunun Efrîn'e yönelik saldırılarını Türk konsolosluğu ve Birleşmiş Milletler bürosu önünde protesto etti. Zılgıt ve sloganlar ile başlayan yürüyüşe Yunanlı Sosyalistler, MKP, HKP, MLKP ve City Plazalı anarşistler de eşlik etti. Türk Konsolosluğu önünde son bulan yürüyüşün ardından NÇK adına açıklama yapan Rukiye Demir, "Bizler genç kadın yaşlı demeden alanlarda sesimizi yükseltirsek Efrîn’de direnenler kazanacak. Erdoğan'a seslenmek istiyoruz, Efrîn sana mezar olana dek vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Türkiye'nin Savaş Suçlarını ve İnsanlığa Karşı Suçlarını Durdurun Platformu ile yapılan yürüyüş ise, BM Bürosu önünde sonlandı. Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, Türkiye'nin savaş suçu işlediğine dikkat çekilerek, Avrupa ülkelerine Türkiye'nin savaş suçlarını durdurun çağrısı yapıldı. Sol Sosyalist partiler adına yapılan açıklamada ise, "Vicdan sahibi herkesin Efrîn'e destek vermeye ve dayanışmaya çağırıyoruz. ABD, AB ve BM'yi sahadaki gerçekliği anlamaya ve Türk devletinin saldırıları karşısında açık tutum almaya davet ediyoruz. Bugün 4 parça Kürdistan halkının yüreği Efrîn'le çarpıyor. Düşman bilsin ki nasıl Kobanê'de yenilgiyi tatmışsa Efrîn'de de yenilgiyle karşılaşacak" denildi.