Efrîn Platformu: Dinslaken Festivali, 8 Eylül’de yapılacak

Almanya’nın Dinslaken kentinde 8 Eylül’de yapılacak Uluslararası Kürt Kültür Festivali’ne ilişkin basın toplantısı düzenleyen organizatör Efrîn Platformu, “Festivalimize ilişkin bir resmi bir yasaklama yok, 8 Eylül günü yapılacak” dedi.

26. Kürt Kültür Festivali organizatörü olan Efrîn Platformu bileşenleri Almanya’nın Düsseldorf kentinde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında ilk konuşmayı Şengal Êzidi Meclisi’nden Fikret İgrek Almanca yaptı.

İgrek, 93 parti, sivil toplum örgütü, kadın ve gençlik hareketinden oluşan platformun 8 Eylül’de Festivali düzenleyeceğini belirtti.

DAVUD: SORUNLARI ÇÖZMÜŞ OLMAMIZA RAĞMEN ENGELLEMELER SÜRÜYOR

Suriye Kürtleri Demokrat Partisi’nden (PDKS) Mahmud Davud, 25 yıldır Almanya’da festivaller düzenlendiğini söyledi. Bu yıl 26’ncı festivalin, 93 parti, örgüt, sivil toplum kuruluşu, Asuri, Süryani, Türkiyeli sol örgütlerin de aralarında yer aldığı 93 kurumun oluşturduğu EFrin Platformu tarafından düzenlenlediğini kaydeden Davud, “Çok iyi bir hazırlık yaptık ve 2 ay aydır Dinslaken belediyesinden bir sorun çıkmadı. Bize çıkardıkları sorunları tek tek çözdük” diye konuştu.

KOÇ: BELEDİYENİN TUTUMU SİYASİ

KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç ise, normal prosedür gereği bütün hazırlıkların yapıldığını söyledi. Dinslaken belediyesinin Türk Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan’a hizmet ettiğini belirten Koç, belediyenin sadece hazırlık komitesi değil, NRW milletvekilleri, Dinslaken Belediye Meclis üyelerinin başvurularını da sürümcemede bıraktığını kaydetti.

31 Ağustos’ta belediye ile bir görüşme yaptıklarını söyleyen Koç, belediyenin birçok talebinin hazırlık komitesi tarafında yerine getirildiğini de sözlerine ekledi.

‘ANAYASAYA GÖRE, KAPALI MEKANDA ETKİNLİK POLİS İZNİNE TABİ’

Almanya anayasasına göre, kapalı bir mekanda düzenlenecek bir etkinlik için belediyenin iznine gerek olmamasına rağmen Dinslaken belediyesinin bu tutumunu siyasi olduğunu dile getiren Koç, belediyenin dün kendilerine ilettiği bir mektup ile de iki yetki ihlalinde bulunduğunu vurguladı. 

Kapalı mekanda düzenlenecek etkinlik için polisten izin alınması gerektiği ve kendilerinin muhatabının da polis olduğunu söyleyen Koç, “Polis festivalimizin yasaklandığına dair herhangi bir açıklamada bulunmadı” diye konuştu.

Belediyenin festivalin yasaklandığına dair gönderdiği mektuba ilişkin hukuki prosedürün sürdüğünü de belirten Koç, akşam saatlerinde net bir kararın ellerinde olacağını da kaydederek, “Alman hukukunun siyasetin etkisine girmemesini bekliyoruz” dedi. Dinslaken belediyesinin Festivali yasaklama yetkisinin olmadığı bilgisini yeniden paylaştı.

CENGİZ: BARIŞ VE DEMOKRASİ ÇIKAR İLİŞKİLERİNE FEDA EDİLMEMELİ

Festival organizasyonunda yer alan Yeşil Sol’dan Mehmet Cengiz ise şöyle konuştu: “Efrîn Platformu olarak, bütün hazırlıkları profesyonelce yaptık. Siyaset ve sermaye ilişkilerinin çıkarı, demokrasi ve barış çıkarlarına kurban ediliyor.”

Demokrasi ve barış sloganı ile düzenlenen festivalin, faşizmi yaşayan, demokrasi haklarını savunan bir Almanya’nın Türkiye diktatörüne karşı, onun çıkarlarına feda edilmemesi gerektiğini de söyleyen Cengiz, “Alman sermayesi, diktatör için barış ve demokrasi çağrımızı engellemeye çalışmakta” dedi.

NRW milletvekilleri, Dinslaken belediyesinin Sol Parti, Yeşil ve SPD’li üyelerine de teşekkür eden Cengiz, hukuki girişimlerini devam ettiğine de dikkat çekti.

Türkiye’de barışın tek çözümünü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve düşünceleri olduğunu da dile getiren Cengiz, Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin de festivalde gündeme geleceğini belirtti.