Enternasyonalistler: Egemenlere karşı direneceğiz ve kazanacağız

Lozan-Cenevre uzun yürüyüşü kapsamında BM önünde gerçekleşen mitingde konuşan enternasyonalistler, “Efrîn’e saldırı insanlığa saldırıdır, egemenlerin sessizliğini kabul etmeyeceğiz, Direneceğiz ve birlikte kazanacağız” mesajı verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komploya tepki göstermek ve Efrîn’e dönük işgal saldırılarına karşı BM'nin harekete geçmesini talep etmek amacıyla 12 Şubat’ta İsviçre’nin Lozan kentinde başlayan Lozan- Cenevre uzun yürüyüşü kapsamında Cenevre Birleşmiş Milletler (BM) merkezi önünde miting düzenlendi. 82 kurum ve örgütten oluşan Avrupa Efrîn’i Sahiplenme Platformu öncülüğünde düzenlenen mitinge, aralarında birçok ülkeden gelen 200 enternasyonalistin de bulunduğu 1000’i aşkın yürüyüşçünün yanı sıra İsviçreli, Türkiyeli, 4 parça Kürdistan’dan aralarında siyasetçi, gazeteci, akademisyenin de olduğu binlerce insan katıldı.

“BM Efrîn’deki katliamları durdur”, “Öcalan özgürlük, Kürdistan’a statü”, temel pankartları arkasında bir araya gelinen mitingde YPG, YPJ, PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyarak birçok dilde sık sık “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Bijî Serok Apo”, “BM katliamları durdur”, “Terörist Türkiye”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

LEUNBERGER: SESSİZ KALDIKÇA KÜRTLER KATLEDİLİYOR

Mitingde söz alan İsviçre Yeşiller Eski Eşbaşkanı Ueli Leunberger, Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarının kesinlikle hiçbir gerekçe ile kabul edilemeyeceğini dile getirerek konuşmasına başladı. BM ve Avrupa’nın Türk devletinin işgal girişimine karşı sessiz kalmasına tepki gösteren uluslararası güçlere seslenen Leunberger, “Siz sessiz kaldıkça Türk devleti Kürt halkını katletmeye devam ediyor” dedi.

Kürt halkının Ortadoğu’da demokrasi ve özgürlüklerin sembolü haline geldiğini ifade eden Leunberger, “Bugün Türkiye yapılan silah satışı ile demokrasinin ve insanlık değerlerini savunan bir halk katlediliyor. Cenevre Sözleşmesinin tarafı olan İsviçre ve diğer Avrupa ülkeleri Türkiye’ye silah satışını bir an önce durdurmalıdır” diye konuştu.

DARAR: EFRÎN’DE HALKLARIN BİRLİKTELİĞİ HEDEF ALINIYOR

Leunbergeri’in ardından konuşan Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Riyad Darar ise Efrîn’e yönelik saldırıların bilinçli ve organizeli bir şekilde yapıldığına dikkat çekerek, Efrîn’de halkların birliği temelinde inşa edilen sistemin yok edilmek istendiğini söyledi. Darar, şöyle devam etti: “Efrîn halkı bugün Türk sömürgeci güçlerine direniyor ve topraklarını terk etmiyor. Efrîn’e giremeyen Türk devleti sivil halkı katlediyor dünya buna karşı sessiz. Bu sessizliği asla kabul etmeyeceğiz ve suç ortaklığı olarak göreceğiz.”

ENTERNASYONALİSTLER: DİRENCEĞİZ VE BİRLİKTE ZAFERİ KUTLAYACAĞIZ

Yine Lozan-Cenevre uzun yürüyüşüne katılan enternasyonalist gruplarda adına yapılan konuşmalarda da Efrîn’e yönelik saldırının sadece Kürt halkı ile sınırlı olmadığını aynı zamanda insanlık değerlerine yönelik olduğu vurgulandı. Enternasyoneller olarak her şart altında Kürt halkı ile yürümeye devam edeceklerinin belirtildiği konuşmalarda, “Bizler, Avrupa’nın 4 parçasından Kürt halkı ile yürüyen devrimciler, feministler, sosyalistler, anti- kapitalistler, egemenlerin Türk devletinin suçlarına ortak olmalarına asla sessiz kalmayacağız. Direneceğiz ve Efrîn’de birlikte zaferi kutlayacağız” denildi.

JOELLE FISS: EFRÎN’DE BATININ DEĞERLERİ HEDEF ALNIYOR

Mitingde söz alan Uluslararası İnsan Hakları Kuruluşu Analisti ve Cenevre Kanton Milletvekili adayı Joelle Fiss, Efrîn’de batının değerlerinin hedef alındığını söyleyerek konuşmasına başladı. “Daha düne kadar DAİŞ’e karşı savaşan ve zafer kazanan Kürtler bugün Türk devleti tarafından hedef alınıyor ama dünya sessiz bunu kabul etmeyeceğiz” diyen Fiss, BM ve uluslararası güçleri harekete geçmeye çağırdı.

‘ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADALEYE DEVAM’

Yine mitingde İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı örgütler adına yapılan konuşmalarda, Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal saldırıları sert dille eleştirilerek, BM ve uluslararası güçlere Türk devletine karşı derhal harekete geçme çağrısı yapıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük yapılan uluslararası komplonun da lanetlendiği konuşmalarda, Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele etmeye devam edileceği vurgulandı.

Miting yapılan konuşmaların ardından akşam saatlerine kadar söylenen marşlar ve türküler eşliğinde çekilen halaylar ve hep bir ağızdan atılan “Öcalan’a özgürlük” ve Her yer Efrîn, her yer direniş” sloganı ile devam etti.

Öte yandan mitingde sık sık yapılan anonslarla, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komployu protesto etmek için yarın Strasbourg’ta yapılacak olan yürüyüş ve mitinge güçlü katılım çağrısı yapıldı.