Enternasyonalistlerden 'faşizme karşı devrimci mücadele' çağrısı

Uluslararası Komplo’nun 20’inci yıldönümünde 3 koldan Strasbourg’a yürüyen uzun yürüyüşçüler, Avrupa Konseyi (AK) önündeki mitinginde, tecridin mutlaka kırılacağı vurgulandı.

Strasbourg kent merkezindeki Place Kléber'den AK önüne kadar 3 kilometreyi aşkın bir yürüyüş gerçekleştirenler arasında çok sayıda ülkeden gelen enternasyonalist devrimciler, HDP’li seçilmişler ve aydınlar ile Kürt gençleri yer aldı.

Saat 14.00’ten itibaren AK ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) binalarının da bulunduğu Avenue de l’Europe’da toplanan yüzlerce eylemci, komployu lanetleyen sloganlar attı.

GENÇLER: KOMPLO BOŞA ÇIKARILACAK

Mitingde Kürt gençlik hareketi Tevgera Ciwanên Şoreşger adına yapılan açıklamada, uluslararası komplonun boşa çıkarılacağı vurgulandı. Tecride karşı açlık grevlerine dikkat çekilen açıklamada, gençlerin, enternasyonalistlerin ve HDP’lilerin uzun yürüyüşleri selamlandı.

Uzun yürüyüşlerinin tüm engellemelere rağmen başarıldığını kaydeden gençlik hareketi, tecride karşı mücadelenin başarıya ulaşacağına dikkat çekti.

Lüksemburg’dan Strasbourg’a yürüyen enternasyonalistler adına İtalyan, İspanyol ve İsviçreli devrimciler tarafından yapılan açıklamada da, uluslararası dayanışmanın önemine işaret edildi.

ORTAK DEVRİMCİ MÜCADELEYE VURGU

İspanyol kadın devrimci Ester Perez, Türkiye ve kapitalist devletlerin Rojava başta olmak üzere Kürdistan’ı işgal planlarına değindi. Devrimciler olarak Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecridi kabul etmeyeceklerinin altını çizen İspanyol devrimci, Kürt halkıyla ortak mücadele edileceğini sözlerine ekledi.

İtalyan devrimci Kristina Cattafesta, tecride karşı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevlerinin devrimci eylemler olduğunu söyledi. 20 yıldır süren tecridin kaldırılmasını amaçladıklarını söyleyen Kristina, bu yönlü mücadelenin süreceğini vurguladı.

‘AVRUPA DEVLETLERİ SUÇA ORTAK OLUYOR’

Uzun yürüyüşte yer alan İsviçreli devrimci Arman Bergmann, ağırlaştırılmış tecridin başladığı son 4 yıla yakın süreçte binlerce kişinin katledildiği ve on binlerce kişinin hapse atıldığını kaydetti. Tecride karşı Leyla Güven’in başlattığı açlık grevinin 100’üncü gününde, diğer eylemlerde ise 2 aylık sürenin geride kaldığını belirten enternasyonalist devrimci, Avrupa devletlerinin de bu suça ortak olduğuna dikkat çekti.

Tecride karşı mücadelenin halkların görevi olduğuna vurgu yapan enternasyonalist devrimci, faşizme karşı ayağa kalkmanın kendi sorumlulukları olduğunu söyledi.

‘KÜRT HALKININ DİRENİŞİ BİZE YOL GÖSTERİYOR’

Portekizli Agatha Pinho adlı bir diğer kadın devrimci, kadın devrimciler olarak Kürtlerle dayanışmak için eylemde olduklarını söyledi. Avrupa ülkelerinin ‘demokrasi’ terimini sıkça kullandıklarını belirten Agatha Pinho, “Ancak onlar demokrat değiller” dedi.

Başta Rojava devrimi olmak üzere Kürt mücadelesinin savunulması gereğine işaret eden Agatha, enternasyonalist mücadelenin önemine vurgu yapıtı. Faşizme karşı halkların sesinin yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Pinho, “Kürt halkının direnişi, bizlere özgür ve barışçıl bir yaşamın kurulması yönünde yol göstericidir” diye belirtti. Agatha Pinho, kadın mücadelesinin kazanacağını da sözlerine ekledi.

‘AHLAK DIŞI TUTUMLARINI TEŞHİR İÇİN BURADAYIZ’

Mitingde konuşan Basel yürüyüşçülerinden HDP eski Milletvekili Faysal Sarıyıldız, AK önünde toplanarak Avrupa kurumlarının Kürtler konusundaki ahlak dışı tutumunu teşhir etmek istediklerini belirtti. Kürt halkının insanlık adına binlerce evladını kaybettiğini hatırlatan Sarıyıldız, dünya kamuoyu ve ezilen halklara birlikte mücadele çağrısı yaptıklarını dile getirdi.

Rojava’da barbarlığa karşı yüzlerce enternasyonalistin savaştığını söyleyen Sarıyıldız, ortak mücadelede yer alan herkese teşekkür etti.

Mitingde Kürt sanatçılar Hozan Şemdin ve Reber de sahne aldılar. Miting çekilen halaylarla son buldu.