Enternasyonalistlerin yürüyüşü 3’ncü gününde devam ediyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi ile Efrîn’e yönelik işgal saldırılara karşı 200 enternasyonalistin Luxsemburg’dan Cenevre’ye doğru başlattıkları yürüyüş, 3’ncü gününde 50 kilometreyi geride bıraktı.

Dünyanın 17 ülkesinden toplam 15 ulusa mensup 200 enternasyonalist, Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü ve Efrîn’e Saldırıya Son” sloganıyla önceki 8 Şubat’ta Luxemburg’dan başlayan yürüyüş, 3’ncü gününde devam ediyor.

Geceyi Talange kentinde geçiren yürüyüşçüler burada belediye yetkilileri tarafından karşılandı. Yürüyüşçüler, sabah Metz’a doğru yola çıktı. Latin Amerika, İskandinavya ülkeleri, İspanya, Portekiz olmak üzere bir çok ülkeden çok sayıda akademisyen, gazeteci ve siyasetçinin yer aldığı yürüyüşte mola ve konaklama yerleri, tam anlamıyla ortak paylaşım alanlarına dönüştürüldü. Yürüyüşçüler ilk gün yaptıkları yapıkları toplantılarla komünler kurup, hayatı paylaşıyorlar.

Yürüyüşçüler geçtikleri bütün yerleşim yerlerinde sloganlar atarak, Öcalan’ın üzerindeki tecridi ve Türkiye’nin Efrîn saldırısını protesto ediyorlar. Bu amaçla kamuoyunun bilgilendirmek için bildiriler dağıtıp, taleplerini dile getiriyorlar. Yürüyüş Pazar akşamı, Fransa etabını bitirerek, İsviçre’nin Lozan kentinden Cenevre ile devam edecek. 16 Şubat’ta ise BM önünde kitlesel bir miting ve oturma eylemi gerçekleştirilecek.

‘YÜRÜYÜŞÜMÜZ BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR’

Yürüyüşün Tertip Komitesi üyesi Şivan Zerdeştî, eylemlerinin başarıyla devam ettiğini belirterek, “Yürüyüşün 3’ncü gününde daha da kitlesel olarak devam ediyor. Büyük heyecan var. Geçtiğimiz yıla göre değerlendirdiğimizde çok daha iyi. Bu yıl ortak yaşam ve paylaşım için 10 komün oluşturuldu. Herkes bir komünde yer alarak, burada hayatı paylaşıyor” dedi.

Zerdeştî, “Yine bu komünler aracılığıyla seminerler verilecek. Her kes kendi ülkesindeki devrim ve özgürlük mücadelesini anlatarak, deneyimlerini paylaşacak. Yürüyüş yarından itibaren Lozan ve Cenevre etabı başlayacak. Her kesin buluştuğu ortak nokta ise yürüyüşten sonra bu dayanışmayı daha da büyütmektir” diye ekledi.

FRANSIZ PARLAMENTERLE GÖRÜŞME

Öte yandan yürüyüşçüleri temsilen bir heyet ise çeşitli görüşmeler yapıyor. Bugün de yürüyüşçüleri temsilen Uluslararası Kürt Kadın Hareketi Temsilcisi Nursel Kılıç, Katalan’dan, Marta Perez, İspanya’dan Neyara Ernandes’ten oluşan bir heyet, Fransa’nın hükümet partisi olan La Republique En Marche milletvekili ve Dış İşler Komisyon üyesi Moselle milletvekili Ludovic Mendes ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye’nin Efrîn’de sivilleri katledilişi gündeme geldi. Görüşmede, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Türkiye ile ilişkilerini eleştiren Kılıç, “Rojava da Fransa’nın DAİŞ’e karşı YPG ile ittifak kurarak, mücadelede etmesine rağmen Türkiye’nin Efrîn de sivillerin katledilmesine karşı sessiz. Bu saldırı uluslararası hukukuna göre suçtur. Fransa Türkiye’ye karşı net bir tutum almalıdır. Çünkü orada sivillere karşı kimyasal silahlar kullanılıyor” dedi.

Katalan eylemci Marta Perez de Rojava sistemini bütün halklar için bir umut olduğunu belirterek, “Bugün bu saldırının olması kaygı vericidir” diye konuştu.

Fransız Parlamenter Ludovic Mendes de Türkiye’nin saldırılarına karşı çıkarak, “Ben Fransa’nın dış ilişkiler komisyonunda girişimlerde bulunacağım. Zaten hükümetimiz bu konuda girişimleri var. Daha da arttıracağız. Türkiye bu saldırıları derhal durdurmalıdır. Orada zarar gören sivil insanlardır” şeklinde konuştu.