Erdoğan Almanya’da halkın değil devletin misafiri

Cuma ve Cumartesi günleri Almanya’da devletin en üst düzeyde karşılayacağı Erdoğan sivil toplum kuruluşları, muhalefet partileri ve göçmenler tarafından ‘istenmeyen kişi’ ilan edildi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son yıllarda “Nazi pratiği sergiliyorsunuz”, “Terör örgütlerinin destekçisiniz”, “Türkiye’de iktidarı değiştirmek için operasyon yapmanızı izin vermeyiz” ve “Hans'ın ne dediğine değil milletimin ne dediğine bakarım” gibi çıkışlarla kamuoyunun önünde birçok kez Almanya’ya ateş püskürmüştü.

Erdoğan’ın 2013 yılındaki Gezi direnişi sırasında Almanya’ya ve Alman vakıflarına yönelttiği suçlamalarla başlayan kriz ve gerginlikler, son iki yılda zirveye çıkmış, Erdoğan bu süre zarfından meydanlarda Berlin yönetimine ağır hareketlerde bulunmuş, özellikle AKP basını Başbakan Merkel’e yönelik çirkin manşetler atmış, büyükelçilikler ara sıra geri çekilerek diplomatik krizler yaşanmıştı.

Ancak ne olduysa 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından Alman Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in Erdoğan’ı resmi olarak ülkeye davet ettiği basına yansıdı. Kimi yorumculara yönelik zaten her iki ülke arasındaki gerginlikler göstermelikti, kapalı kapılar arasında siyasi, ekonomik ve askeri konularda işbirliği aksamadan sürüyordu. Kimi yorumcular ise daha da ileri giderek bunun “danışıklı dönüş” olduğunu, her iki ülkenin gerginlikleri iç siyaseti dizayn için kullandığını belirtiyordu.

Çünkü Angela Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) bu süre zarfında 2016’dan bu yana eyaletlerde yapılan seçimleri kazanmış, son olarak geçtiğimiz yılın Eylül ayındaki federal seçimlerde birinci çıkarak iktidarını korumuştu. Aynı şekilde Almanya’yı ve yönetimini “öcü” ve “düşman” gibi gösteren Erdoğan ve AKP iktidarı ise hem 16 Nisan 2017’deki referandumu, hem de 24 Haziran seçimlerini kazandı.

ERDOĞAN GELMEDEN ZİYARETİN ŞİFRELERİNİ VERDİ

Bu süre zarfında kamuoyu ve muhalefetin baskısına rağmen Alman devleti, Erdoğan’ı en üst düzeyde ağırlama niyetinden vazgeçmedi. Erdoğan ise önceki gün ABD’ye uçuşundan önce yaptığı açıklamada Almanya’da gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin ilk şifreleri vermeye başladı. Almanya ziyaretinin Türkiye’de 24 Haziran sonrası ilan edilen “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” sırasında ilk yurt dışı ziyareti olduğuna dikkat çeken Erdoğan’ın açıklaması şu şekildeydi:

“Almanya ziyaretim sırasında öncelikli gündemimiz siyasi ilişkilerimizde son birkaç yıldır yaşanan dönemin tamamen geride bırakılması olacaktır” diye konuştu. PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerine karşı daha etkin mücadele beklentimizi de paylaşacağım. Terörizm ile mücadelede işbirliği geliştirmeye hazır olduğumuzu vurgulayacağım. Almanya ile yakın bir diyaloğumuz, telefon diplomasisi ile bugüne kadar sürmüştür. Bizler bu istişareleri önümüzdeki dönemde de devam ettireceğiz.”

2014 yılından bu yana Almanya’ya ilk kez gerçekleştireceği resmi ziyaretine böyle bir rol veren Erdoğan’ın görüşmelerde Alman devletinin temsilcileriyle nasıl pazarlıklar yapacağı merak ediliyor. Ancak Erdoğan’ın sözlerinden anlaşıldığı kadarıyla Kürt özgürlük mücadelesine karşı işbirliğinin masada olacak en önemli dosya olduğu anlaşılıyor.

Fakat Cumhurbaşkanı Steinmer, Erdoğan’ın gelişine ilişkin kamuoyundan gelen tepkileri yumuşatmak için olacak ki dün yaptığı açıklamada temkinli olduklarını ima etti. Alman haber ajansı DPA cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklara dayandırarak geçtiği haberde Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Erdoğan ile görüşerek “illüzyona kapılmadığı” görüşü öne sürüldü. Steinmeir’in hem Erdoğan’ın ziyaretini ikili ilişkileri iyileştirme şanslarını gözden geçirmeye yarayacağını düşündüğü belirtildi.

Aynı şekilde dün akşam Başbakan Merkel’in de 27 Eylül Cuma akşamı cumhurbaşkanlığı sarayında Erdoğan için verilecek yemeğe katılmayacağı bilgisi basına sızdırıldı. Zira peş peşe açıklama yapan Alman parlamenterler ve parti liderleri söz konusu yemeğe katılmayacaklarını deklare etmişlerdi. Davete katılacağını açıkça bildiren tek isim ise şimdiye kadar Yeşiller Partisi’nin eski liderlerinden Cem Özdemir oldu.

STK’LAR ERDOĞAN’I ‘İSTENMEYEN KİŞİ’ İLAN ETTİ!

Erdoğan’ın bu şekilde karşılanmasına halkın büyük bir kesimi, sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partileri sert şekilde karşı çıkıyor. Son olarak yazılı açıklama yapan Alman-Yahudi topluluğunun Aşağı Saksonya ve Bremen eyaletlerindeki temsilcilikleri Erdoğan’ın kırmızı halıyla karşılanmasının kabul edilemez olduğunu belirttiler.

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) de Erdoğan için Cuma günü Berlin’de yapılacak protesto gösterilerine katılacağını bildirdi. Aynı şekilde Sol Parti (Die Linke) yönetimi ise “Erdogan Not Welcome” (Erdoğan hoş gelmedin) platformunun Berlin ve Köln’de düzenleyeceği protesto gösterilerine tam destek verme kararı almıştı.

Erdoğan bu tepkilere rağmen ABD’deki temasları ardından 27 Eylül akşamı saat 22.00 sularında başkent Berlin’deki Tegel havalimanına inmesi bekleniyor. Erdoğan’ı taşıyan uçak daha havadayken devlet misafirlerini karşılamanın bir gereği olarak Alman ordusuna ait uçaklarla karşılanacak.

Erdoğan için başkent Berlin’de en üst düzeyde sırı dışı güvenlik önlemleri alınacak. 5 bin polisin alacağı güvenlik önlemlerinin yanı sıra Erdoğan’ın geçeceği bütün caddelere yakın noktalarda keskin nişancı polisler de çatılarda görev yapacak. Berlin kent merkezindeki Adlon otelde devlet liderlerinin kaldığı katta Erdoğan ağırlanacak.

28 Eylül günü sabahı Bellevue Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Frank Walter tarafından kırmızı halıyla karşılanacak Erdoğan, daha sonra Berlin Büyükşehir Başkanı Michael Müller, öğlen saatlerinde ise Başbakan Merkel ile bulaşacak. Merkel buluşma sadece bununla sınırlı değil, Cumartesi sabahı da her iki lider kahvaltıda tekrar bir araya gelecek. Ardından da Erdoğan Köln’e uçacak ve burada 2017 yılından bu yana hizmet vermesine rağmen DİTİB’in merkez camisini yeniden açacak.

ERDOĞAN GİTTİĞİ YERLERDE KİTLESEL PROTESTO EDİLECEK

Erdoğan 28 Eylül Cuma günü Alman Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in davetlisi olarak Bellevue sarayında yemekli bir davette bulunduğu sırada “Erdogan Not Welcome” platformunun çağrısıyla saat 16.00’da “Postdamer Platz” meydanından kitlesel protesto başlayacak. Erdoğan’ın Köln’de DİTİB camiisinin resmi açılışını yaptığı sırada ise Saat: 11.00’d “Deutzer Werft” meydanında protesto gösterisi start alacak.