Erdoğan gelmeden Almanya bir taviz daha verdi

Erdoğan’ın yarın başlayacak Almanya gezisi öncesinde Merkel hükümeti, mülteci anlaşması için Ankara’ya 215 milyon Euro verme kararı aldı. Almanya şimdiye kadar payına düşen miktarı ödemeyi kabul etmiyordu.

Avrupa Birliği 2016 yılının Mart ayında Ankara rejimiyle mülteci anlaşması imzalamıştı. Almanya’nın öncülüğünde yapılan anlaşmaya göre Avrupa’ya ulaşmak için Suriye, Irak ve Afganistan’dan yola çıkan 3 milyona yakın mülteci Türkiye’de tutulacak, Erdoğan rejimi de bunun karşılığında 6 milyar Euro para alacaktı.

Brüksel şu ana kadar ödeminin yarısını yaparken, geçtiğimiz Mart ayında Varna’da yapılan AB zirvesinde geri kalan 3 milyar Euro’nun da en yakın zamanda Ankara’ya verilmesi kararı alınmıştı. İlk pakette Türk devletinin aldığı 3 Milyar Euro’nun üçte biri AB’nin kasasından, geri kalan üç iki de üye ülkelerin bütçe büyüklüğüne göre paylaştırılmıştı.

AB’nin en güçlü ekonomisine sahip Almanya bu hesaplama yüzünden yaklaşık 500 milyon Euro vermek zorunda kalmıştı. AB Komisyonu ikinci paketteki 3 milyar Euro’yu da aynı hesaplamayla Ankara’ya ödemek istemişti. Ancak başını Almanya’nın çektiği Fransa, Avusturya, İsveç, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkeler Erdoğan iktidarının parasını aldığı projeleri hayata geçirmediğini belirterek Brüksel’e bayrak açmışlardı.

ALMANYA ‘PARALAR DENETLENSİN’ ISRARINDAN VAZGEÇTİ

Fakat Merkel hükümeti ısrarından vazgeçerek AB’nin ödeme planını kabul etti. Federal hükümetin aldığı bu jet kararın Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın başlatacağı üç günlük Almanya ziyareti öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

Bild gazetesinin bugünkü sayısında yer alan habere göre Federal Maliye Bakanlığı mülteci anlaşması çerçevesinde Türkiye’ye 215 milyon Euro paranın ödenmesi için hazırladığı yasa tasarısını Federal Meclis’e gönderdi.

Federal Meclisi’nin de bugün ödeme yeşil ışık yakması bekleniyor. Daha önce Berlin yönetimi, Brüksel’e “İkinci para paketi Türkiye ile hazırlanan projeler hayat geçirilmeyene kadar verilmemeli” diyerek baskı yapmıştı.

AKP AB’NİN PARALARINI HORTUMLADI!

Uluslararası medya kuruluşu “Avrupa Araştırmacı İşbirliği Ağı” (European Investigative Collaborations-EIC)’nin araştırması mülteci anlaşmasının hiç de göründüğü gibi parlak işlemediğini ortaya çıkarmıştı. Araştırmaya göre mültecilerin harcanması için Türkiye’ye verilen paralar kayıp ve AB’nin ödemelerini yaptığı projeler ise bir türlü hayata geçirilmedi.

Şimdiye kadar mültecilere insani yardım amacıyla belirlenen projelerden ancak yarısı hayata geçirildi. Üstelik uygulandığı söylenen bu projeler ise denetlenmedi. AB'nin mülteciler için kullanılması amacıyla öncelik verdiği hastane ve okullar için Erdoğan rejimi paraları nakit aldı, ancak daha bunların inşatları başlamadı.

Örneğin Kilis ve Hatay’da yapımı öngörülen hastaneler için 90 milyon Euro verildi, fakat her iki hastanenin inşaatı başlamadı. EIC’nin araştırmasına göre inşa edilmesi planlanan 39 okuldan sadece 8’nin çalışmaları başladı. Üstelik Türkiye’ye sığınan Suriyeli işletme ve yatırımcılara desteklenmesi amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne 15 milyon Euro’nun nasıl harcandığı belgelenemiyor.