Erdoğan’ın Belçika’daki ‘Truva Atı’ Emir Kir, ihraç edildi

Erdoğan rejiminin Avrupa’daki Truva atlarından biri olarak değerlendirilen Brüksel’in Saint-Josse Komünü Belediye Başkanı Emir Kir, Sosyalist Parti’den ihraç edildi.

Sosyalist Parti uzun zamandır, Emir Kir’den dolayı eleştiri alıyor. Ancak, parti bugüne kadar tepkilere sessiz kalmayı tercih ediyor.

En son, bir partilinin şikayeti üzerine konu Belçika’nın gündemine oturdu. Saint-Josse Komünü’nün Belediye Başkanı Emir Kir’in Aralık ayında ırkçı parti MHP’li Belediye Başkanları’nı ağırlayarak poz vermesi ve Facebook üzerinde memnuniyetini dile getiren mesaj paylaşması, fitili ateşledi.

Günlerdir Belçika medyasında da yoğun bir şekilde işlenen konu, Sosyalist Parti’yi Emir Kir’i ihraç etmeye zorladı. İhraç kararı, Cumartesi günü alındı.

Emir Kir’in Türk milliyetçiliği ve iktidarı ile olan ilişkileri bir sır değil. Uzun zamandır, bilinen bir gerçek olmasına rağmen, Kir’e oy deposu olarak yaklaşan Sosyalist Parti kendi değerlerini ayaklar altına alıyordu. Emir Kir, Türk hükümeti ve lobilerinin desteğiyle federal düzeyde Sosyalist Parti’ye geçen seçimlerde 18 bin 500 oy kazandırmıştı.

Gazeteci Mehmet Köksal ve siyasi yaşam gözlemcilerinden Pierre-Yves Lambert, Kir’in şaibeli faaliyetleri ve akademik kariyerine ilişkin bilgiler ortaya çıkarmıştı. Brüksel Özgür Üniversite’de siyasal bilimler lisansı olduğunu iddia eden Kir’in, sadece lisans adayı olduğu anlaşılmıştı. 2004 yılında yürüttüğü seçim kampanyasındaki harcamaları da şaibeli. Bununla birlikte Ermeni Soykırımı’nı inkarı ile biliniyor. Kir’in 2003 yılına ait bir dilekçede, Ermeni soykırımını inkar edenler arasında imzası vardı. Ayrıca, inkarcıların düzenlediği bir eyleme de katılmıştı.

BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ

Emir Kir, yalnız değil. Belçika’daki bir çok parti içerisinde, ırkçı ve milliyetçi anlayışları ile birlikte yer edinen çok sayıda Türk seçilmiş var. Bunlar, bağlı oldukları partilerin değerlerine değil, Ankara rejimine göre hareket ediyorlar. Hristiyan parti Hümanist Demokrat Merkez bünyesinde Brüksel Milletvekili olarak seçilen Mahinur Özdemir, 2009’da Belçika’nın ilk başörtülü seçilmişi olarak ün yapmıştı. 2015 yılına Ermeni Soykırımı etrafında yaşanan tartışmalar çerçevesinde inkarcı Özdemir partisinden ihraç edildi. Özdemir, artık Erdoğan’ın Cezayir Büyükelçisi olarak Magreb’e yerleştirdiği piyonlarından biri olarak rol oynuyor.

Brüksel’in Frankofon Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hasan Koyuncu da AKP’ye desteğini açık bir şekilde belli ediyor. Kısa bir süre önce milliyetçi Türk gazetesi Hürriyet, bu sözde sosyalistin AKP’nin oyları ile seçildiğini yazmıştı. Belçika’da seçilen bu kişiler, Türkiye’deki baskılar üzerine tek kelime etmiyorlar.

Sosyalist Parti’nin bölgesel parlamenterleri Şevket Temiz ve İbrahim Dönmez de, Facebook hesaplarında düzenli bir şekilde Ankara rejimi ile bağlarını ifade ediyorlar. Bu kişiler Sosyalist Parti ve AB’nin kınadığı, Rojava’ya yönelik işgale destek mesajları paylaşıyorlardı.

Çoğu Türk ırkçısı ve milliyetçisini Sosyalist Parti bünyesinde toplada da yalnız değil. Mayıs 2019’da CD&V partisi Türk ırkçısı Yasin Gül’ü saflarından çıkarmıştı. Gül, bir küçük filmde Türk devletinin ırkçı paramiliter oluşumu Bozkurt’lara sempatisini ifade ediyordu.