Erdoğan rejimine dayanamayan DİTİB yöneticileri istifa etti

Erdoğan rejiminin yönetim müdahalelerine dayanamayan DİTİB’in Aşağı Saksonya Başkanı Yılmaz Kılıç görevinden istifa etti. Kılıç’ın ardından DİTİB’in eyaletteki kadın ve gençlik birlikleri başkanları da istifa ettiklerini bildirdi.

Almanya’daki 900’e yakın camisiyle Türk diyanet kurumuna bağlı çalışan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) son yıllarda Erdoğan rejiminin bir şubesi gibi çalışıyordu. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimin ardından Erdoğan iktidarı Gülen cemaati üyesi oldukları gerekçisiyle birçok imamın görevine son verirken, DİTİB yöneticiler ve imamlar son iki yıldır özel olarak seçilip Almanya’ya gönderiliyordu.

DİTİB’in tamamen Erdoğan rejimine bağlı bir kurum olmasına ilk ciddi tepki Aşağı Saksonya Eyaleti’nden geldi. DİTİB’in Aşağı Saksonya Eyalet Birliği Başkanı Yılmaz Kılıç, Türk hükümetinin müdahaleleri karşısında istifa ettiğini açıkladı. 7 yıldır bu görevi yürüten Kılıç, Köln’deki DİTİB merkezi ve Türk Büyükelçiliği’nin Din Hizmetleri Ataşeliği’nin çalışmalarına yönelik müdahalelerinin dayanılmaz bir hal aldığını söyledi.

‘TÜRKİYE’DEN GELEN İMAMLAR ALMANYA İÇİN SORUN’

Hannover’de yayınlanan "Hannoverschen Allgemeinen Zeitung" gazetesinin Pazartesi günkü sayısına konuşan devamla şunları söyledi: “Eyalet yönetimimizin kendi başına çalışması engelleniyordu, Seçimlerden toplantılara kadar her şey merkez tarafından belirlenmeye başlamıştı. Eyalet başkanı olarak her gün merkeze rapor veriyordum.”

Türkiye’den gönderilen imamların sorun olduğunu belirten Kılıç “Türkiye’den gelen imamlar Almanya’daki Müslümanların nasıl yaşandığını ve ne düşündüğünü bilmiyorlar” dedi. Kılıç’ın ardından DİTİB’in Aşağı Saksonya Eyaleti’nin kadın ve gençlik birlikleri başkanlarının da istifa etikleri öğrenildi. Başkenti Hannover olan bu eyalette 85 camisi bulunuyor.

DİTİB'in camii, dernek ve okullarda nasıl bir faaliyette bulunduğu konusu uzun bir süredir Alman kamuoyu ve medyasının gündeminde. Türkiye’den gelen DİTİB üyesi imamların Erdoğan rejiminin elemanları gibi çalışması üzerine de geçtiğimiz ay Federal Alman hükümeti kendi imamlarını yetiştirme kararı almıştı.

Erdoğan rejimi ile Merkel hükümetinin arasının kötü olduğu 2017 yılı başında DİTİB'li imamların nasıl camilerde vaaz adı altında Erdoğan propagandası yaptığı ve din derslerinde çocukları nasıl ispiyonculuğa zorladığı belgeleriyle yayınlanmıştı. Üstelik isimleri tespit edilen 20’ye yakın imam ve DİTİB yöneticisi MİT’in ajanları çıkmıştı. Ancak buna rağmen Federal Başsavcılık DİTİB’e yönelik bir yıla yakın sürdürdüğü casusluk soruşturmasını ise kapatma kararı aldı.