Ermeni gençlerden Türk ırkçılarına karşı eylem

Ermeni gençler, inkar politikası üzerine kurulmuş faşist oluşum “Talat Paşa Komitesi”nin çağrısı üzerine CPT önünde toplanan ırkçı grubun eylemine karşı eylem yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 24 Nisan'ı Ermeni Soykırımını Anma Günü olarak ilan etmesi ardından Avrupa’da yaşayan ulusalcı, faşist ve Türk ırkçıları, Macron’u kararından vaz geçirmek için düzenliyor.

Fransa Ermeni Organizasyonları Koordinasyon Konseyi’nin senelik yemek davetine katılan Macron, seçim kampanyasında vaat ettiği gibi, Fransız takvimine Ermeni Soykırımını Anma Günü’nü ekleyeceğini açıkladı.

Ermeni Soykırımı’nın 104’ üncü yılında gerçekleşecek anma günü öncesi ise “Talat Paşa Komitesi” adı altında örgütlenen ırkçı oluşum, Avrupa’daki Türkleri, bugün saat 12.00’de Fransa’nın Strasbourg kentine, AİHM önünde Macron’u protesto etmeye çağırdı.

Çağrı sonrası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) önünde bir araya gelen ırkçı gruba karşı Ermeni gençliği bir eylem düzenledi. Eylem ayrıca Strasbourg’da yaşayan Kürt gençleri katılarak, soykırımı yıldönümünde kınadı.

‘STRASBOURG VALİLİĞİNİN IRKÇI BİR EYLEME İZİN VERMESİ, KABUL EDİLEMEZ’

Eyleme katılan Ermeni genç Jallet Hafsapian, Strasbourg valiliğin ırkçı bir eyleme izin vermesinin kabul edilemez olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ermeni soykırımının baş faillerinden biri olan Talat Paşa adına eylem izninin alınması kabul edilemez. Eğer Hitler adına bir izin alınıp Yahudi Soykırımı için eylem yapılsa, dünya kamuoyu bunu kabul eder miydi? Bizim için bu iznin verilmesinin, bundan farkı yoktur. Fransa’nın Ermeni soykırımına dair yasayı bir an önce yürürlüğe koyması gerekiyor ki bu negasyonistler bu türden eylemlerini tekrarlayamasınlar ve de cezalandırılsınlar.

‘ERMENİ VE KÜRTLER GİBİ EZİLEN, KATLEDİLEN İNSANLAR ARASINDA İLETİŞİM SORUNU VAR’

Türk halkına karşı bir tutumumuz, söz konusu değil, insanlıktan yanayız. Fakat bu tür acıları görmeyen ırkçı zihniyetli insanlar kabul edilemez.

Biz Ermeniler ve Kürtler gibi ezilen, katledilen insanlar arasında da bir iletişim sorunu var, bir araya gelemiyoruz. Eminim ki biz bir araya gelebilsek karşımızda duran bu faşistler gibi düşünmeyen Türkler de bizim yanımızda olacaklardır.

Ben Muş’ta katliama uğramış bir ailenin çocuğuyum. Her sene Muş’a gidip, Ermeni kiliselerini ziyaret etmeye, atalarımın yaşadığı ve katledildikleri toprakları görmeye çalışıyorum.”

‘KÜRT HALKININ KÜLTÜREL MİRASIMIZA, SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR’

Eyleme katılan bir diğer genç olan David Hafsapian, Türk devletinin Ermeni halkına karşı fiziki soykırımdan sonra kültürel soykırımı devam ettirdiğini belirtti.

“Örneğin, ‘Ermeniler altınlarını kiliselerin altına gizlediler’ propagandasıyla orada yaşayan Kürtlerin define avcılığı yapıp kiliselere zarar vermesini sağladılar. Kürt dostlarımızın o hafızaya da sahip çıkması gerekiyor. Yarın, bir gün bizim orada bıraktığımız kültürel miras, onlara değer katacaktır” diyen Hafsapian şöyle konuştu: “Bir de şunu eklemek isterim. Batı ülkeleri Ermeni soykırımı konusunda samimi davranmıyor. En nihayetinde Türkiye ile derin ve güçlü çıkar ortaklıkları var. Ermenistan da küçük bir ülke olduğu için yaptırım gücü olmuyor. Avrupa ülkeleri, Amerika ya da İsrail ne zaman Türkiye’ye küçük bir şantajda bulunmak isteseler Ermeni Soykırımını gündeme getiriyorlar. Oysa biz acılarımızın tanınmasını ve samimi olunmasını bekliyoruz. Siyasi malzeme edilmeyi istemiyoruz.

Son olarak, Kürt dostlarımızın yanımızda durması bizi etkiliyor, onlara teşekkür ediyoruz.”